E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıÜlke kurları ne durumda---

Ülke kurları ne durumda

Ülke kurları ne durumda
18 Ekim 2016 - 08:09 borsagundem.com

Akşam gazetesi yazarı Deniz Gökçe, Financial Times'ın 15 Ekim 2015 – 15 Ekim 2016 tarihleri arasını baz alarak yayınladığı ülke kurları tablosunu değerlendirdi.

2016 yılı döviz kurlarındaki dalgalanmalarla hatırlanacak bir dönem olacak. Aşağıda Financial Times gazetesinden alınmış bir mukayeseli kur hareketleri tablosu var. 15 Ekim 2015 – 15 Ekim 2016 arasındaki bir yıla bakılmış. Yılın bitmesine daha 3 aya yakın zaman var ama şimdiden en önemli etken olarak dolar faizinin aralık ayında artırılması görülüyor. Bu faktör birçok gelişen ülke para birimini etkiliyor. Tabii bir de ülkelerin kendilerine mahsus sorunları var.

Aşağıda ülke paralarının son bir yılda ekim ayından ekim ayına ne kadar değer kazandığı veya kaybettiğinin tablosu var. Tabii yüzlerce para birimi var ama tablodakiler en dikkati çeken para birimleri.

Bu kurlardan hepsinin farklı özellikleri var. En entresan olan Brezilya Real’inin durumu. Ülkenin başkanı işten uzaklaştırıldı diye ülke parası büyük değer kazandı, kayıpları silindi. Komik bir durum!

Güney Afrika Randı da çok değer kaybetmişti ama şu anda değeri artmış gözüküyor, fakat Başkan Jacob Zuma, Maliye Bakanı'nı dinlememeye başlamış bulunuyor ve ülke parası yeniden değer kaybedebilir deniyor.

Rus parası petrol fiyatları düşünce iyice değer kaybetmişti ama petrol ve doğalgaz yeniden artacak düşüncesiyle Rus Rublesi yeniden değer kazanmaya başladı, kaybettiği değerleri geri kazanacak gücü var gibi gözüküyor.

Meksika Pesosu, ABD seçimlerinde Trump kazanırsa çok değer kaybeder, çünkü Trump duvar yaptırıp parasını da Meksika’dan alır, ticareti de durdurur tezinden korku nedeniyle ülke parası değer kaybediyor.

En ilginç olan da İngiliz Sterlini'nin durumu. Başkan May öyle sert bir nutuk attı ki zaten mevcut olan Brexit korkuları ortalığı karıştırdı ve de eksi yüzde 17.3 gibi bir sterlin değer kaybı çok kısa zamanda gerçekleşti. İngiltere yakında enflasyonla tanışacak.

Tabii ki Türkiye de doların faizinin yükselmesinden etkilenecek. Faizin aralıkta artacağına da artık kesin gözüyle bakmak gerek. Tabii petrol ve doğalgaz üreticileri de anlaşır ve petrol fiyatını yukarı doğru ittirirlerse, biz de bundan oldukça etkileniriz. Düşürdüğümüz, toparladığımız cari denge açığı, yeniden artmaya başlar, kur etkilenir!

Şu andaki verilerle son bir yıldaki TL değer kaybı yüzde 6 civarında, yani yüksek değil ama petrol, doğalgaz ve elektrik, yani enerji bağımlılığımız da en az dolar faizi kadar önemli.

Deniz Gökçe/Akşam

Yıl sonu dolar kaç TL olur?

 

Dolar/ TL'deki hedef hangi seviye

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)