E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisÜlker'e yabancı ortak geliyor---

Ülker'e yabancı ortak geliyor

Ülker'e yabancı ortak geliyor
30 Mayıs 2011 - 11:19 borsagundem.com

Bir dünya devi daha Ülker Grubu ile Türkiye pazarına girmeye hazırlanıyor

Türkiye’de hızla büyüyen kahve zincirleri, yabancıların iştahını kabartıyor. Bir dünya devi daha Türkiye pazarına girmeye hazırlanıyor. Ülker’in sahibi olan Yıldız Holding, kahve zincirini Cafe Crown’ın yüzde 50′sini Kuveytliler’e satıyor.
TÜRKİYE’DE 200 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan kahve zinciri pazarına, yeni markalar girecek. 2.5 milyar dolar cirolu Kuveytli Al Sayer, Yıldız Holding’in kahve zinciri Cafe Crown’ın yarısını satın alıyor. Bu alanda büyümeyi hedefleyen Yıldız Holding de Starbucks’tan sonra ABD’nin ikinci büyüğü Caribou Coffee’yi getiriyor. Uzun süredir devam eden ve nisan ayında sonuçlanması planlanan görüşmelerin biraz uzadığı ve yakında işbirliği ile ilgili açıktlama yapılacağı belirtiliyor. 
1999’da Gloria Jean’s Coffees ile başlayan Starbucks, Finlandiyalı Robert’s, ABD’li Barnie’s ile yerli markalar Cafe Crown ve Kahve Dünyası’yla 200 milyon dolarlık büyüklüğe ulaşan kahve zinciri pazarını gören yatırımcılar, gözünü Türkiye’ye çevirdi. Starbucks’ı getiren Kuveytli Shaya Grubu’ndan sonra bir Kuveytli yatırımcı daha Türkiye’ye yatırım yapma kararı aldı. Otomotiv, sigorta ve gıda alanında faaliyet gösteren 2.5 milyar dolar cirolu Al Sayer Grubu, Yıldız Holding bünyesindeki Cafe Crown kahve zincirinin yüzde 50’sine ortak oluyor. Al Sayer, yüzde 50 ortaklık için 14 milyon Dolar değer üzerinden Yıldız Holding’e 7 milyon dolar ödeyecek. Al Sayer’in, yıllık müşteri sayısı 10 milyon kişiyi geçen Türkiye’deki kahve pazarıyla uzun süredir ilgilendiği, uzun uğraşlar sonucunda Başkan Naser Mohamed Al-Sayer’in Yıldız Holding’i ikna ettiği belirtiliyor.
Yıldız Holding ise Türkiye’ye bir dünya markasını getirecek. Holding, Starbucks’tan sonra ABD’nin ikinci büyük kahve zinciri Caribou Coffee’nin distribütörlüğünü üstlenmeyi planlıyor. Caribou Coffee Company, ABD’deki 469 mağazasının yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Kuveyt, Suudi Arabistan, Lübnan gibi Körfez ülkelerinde çok bilinen bir marka. Şirketin dünya genelinde 541 dükkanı bulunuyor. 2010 yılı cirosu 284 milyon dolar olan Caribou Coffee Company, NASDAQ Borsası’na kote. Kahve devinin piyasa değeri de 191.7 milyon dolar. Caribou Coffe Company’nin çoğunluğu dünyanın ilk İslam yatırım bankası Bahreynli Arcapita’ya ait.
Gloria Jean’s Coffees, Starbucks Coffee, Robert’s Coffee, Barnie’s, Segafredo Zanetti, Dunkin’Donuts, Dallmayr, Coffee&Chocolate gibi dünya devlerinin karşısına Cafe Crown, Kahve Dünyası, Kahve Evi Kocatepe, Gönül Kahvesi, Kahveci Hacıbaba ve Zamane Kahvesi gibi Türk markaları çıktı. Önümüzdeki dönemde yeni markaların da rekabete katılması bekleniyor. Türkiye’deki bu pazarın büyüklüğünün 200 milyon doları bulduğu belirtiliyor.
28 noktada Cafe Crown var
YILDIZ Holding’in 2003’te kurduğu Cafe Crown kahve zinciri’nin İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar’dan Trabzon Forum AVM’ye kadar 7 farklı şehirde 28 Cafe Crown var. Dükkanların yarıya yakını franchise sistemiyle açıldı. İstanbul, 17 adede ulaşan kahve dükkanıyla ilk sırada yer alıyor. Ankara, İzmir, Eskişehir, Bursa ve Mersin Cafe Crown’un bulunduğu diğer şehirler. Cafe Crown’larda Türk kahvesinden Chocolate Mint’e kadar birçok farklı kahve, pasta çeşitleri, sıcak-soğuk sandviç, kek gibi tatlar yer alıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)