E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUluslararası piyasalarda merkez bankaları heyecanı---

Uluslararası piyasalarda merkez bankaları heyecanı

Uluslararası piyasalarda merkez bankaları heyecanı
19 Eylül 2016 - 07:47 borsagundem.com

Küresel piyasalarda tüm dikkatler Fed ve Japonya Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantılarına çevrildi

Asya hisse senetleri, Fed ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) politika yapıcılarının bu haftaki toplantıları öncesi risk iştahının artmasının etkisiyle, ABD endeks vadeli kontratları ve Avustralya doları ile birlikte yükseldi. Doların seyrini gösteren endeks yedi haftanın en yüksek seviyesinden geriledi.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi, üç ayı aşkın sürenin en güçlü haftalık kaybının ardından yükseldi. Japonya piyasası bugün tatil nedeniyle kapalı. Vadeli kontratlar, ABD ve İngiltere'de hisse senetlerinin yukarı yönde hareket edeceğini işaret ediyor. Avustralya doları ve Meksika pesosu, petrol ihraç eden ülkelerin para birimlerindeki yükselişlere öncülük ederken, ham petrol, büyük üreticilerin piyasaya istikrar kazandırma yöinde adım atacağı beklentilerinin arttığı bir ortamda, Libya'cz ihracatın çatışmalar dolayısıyla yeniden aksaması ile birlikte bir ayın en düşük seviyesinden yükseldi. Avustralya ve Yeni Zelanda'da gösterge tahvil faizleri Haziran'dan bu yana en yüksek seviyelerine tırmandı.

Finans piyasalarında volatilite son iki haftadır, Fed bir sonraki faiz artırımının zamanlaması konusunda karar alırken, Avrupa ve Japonya'da merkez bankalarının para politikalarını daha da gevşetme konsunda isteksiz olduğuna ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda arttı. Ekonomistler, BOJ'un, Çarşamba günkü toplantısında, eğer harekete geçerse, atacağı adım konusunda bölünmüş durumda. Fed'in aynı günkü toplantısında, faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 20 civarında kalırken, beklenenden daha hızlı artan ABD tüketici fiyatları doların Cuma günü yükselmesine ve Aralık ayında faiz artırımı ihtimalin güçlenmesine neden oldu.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa analisti Ric Spooner, "Dünya piyasaları bu haftaki Fed toplantısını ciddiye alıyor görünüyor," dedi ve "Fed bu hafta faiz artırımı kararı alacak kadar ileri gidemeyebilir, ancak sıkılaştırma eğilimi konusunda daha açık bir işaret mümkün" şeklinde görüşbildirdi.

Güney Kore'de piyasalar üç güne uzayan haftasonu tatilinina rdından açıldıç Çin ve Tayvan'da piyasalar Perşembe ve Cuma günler kapalıydı. Hong Kong ve Malezya ise Cuma günü çalışmadı.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi geçen hafta yüzde 2.4 düştükten sonra, Hong Kong saati ile 10:55'te yüzde 0.8 yukarıda seyrediyordu.

Petrol yükseliş eğiliminde

 

Altın merkez bankaları öncesi yükselişte

 

Bu hafta Fed ve Merkez Bankası’nın haftası...

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)