E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü borsa uzmanı Steve Eisman uyardı: Yatırımcılar aşırı iyimser---

Ünlü borsa uzmanı Steve Eisman uyardı: Yatırımcılar aşırı iyimser

Ünlü borsa uzmanı Steve Eisman uyardı: Yatırımcılar aşırı iyimser
03 Ocak 2024 - 12:42 borsagundem.com

Küresel Finans Krizi’ni doğru tahmin eden ve krizi kendisi için fırsata çeviren ünlü yatırımcı Steve Eisman mevcut piyasa ortamında kendisi dahil herkesin aşırı iyimser olduğunu söyledi. Eisman hayal kırıklarına pay bırakılmadığı uyarısında bulundu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in ünlü yatırımcılarından Steve Eisman Wall Street’teki boğa piyasası havasının ne derece güvenli olduğunu sorguladı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Eisman 2008 Küresel Finans Krizi’ni doğru tahmin etmesiyle ve krizin hikayesinin anlatıldığı Hollywood yapımı ‘The Big Short’ (Büyük Açık) filminde hikayesine yer verilmesiyle tanınıyor. Ünlü borsa uzmanını The Big Short filminde Steve Carell canlandırmıştı.

Wall Street 2024 yılına zayıf bir başlangıç yapsa da Eisman borsalardaki son yükselişleri aşırı buluyor. Ünlü borsa uzmanı ‘Muhteşem Yedili’ olarak da adlandırılan dev teknoloji hisselerini çevreleyen yatırımcı coşkusunu, bu yıl için beklenen birden fazla faiz indirimi beklentilerini değerlendirdi. Eisman işlerin ters gitmesi halinde borsalara çok az tolerans tanındığını belirtiyor.

Aynı zamanda Neuberger Berman’ın kıdemli portföy yöneticisi olan Eisman CNBC’deki açıklamasında, “Hâlâ uzun vadede boğa piyasasına çok daha yakınım. Ancak kısa vadede herkesin yıla çok iyi hissederek girmesinden endişe ediyorum” dedi.

ABD borsalarında yılın ilk işlem gününde düşüşler hakimdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi’nin %1,6 gerilediği günde S&P 500 Endeksi de %0,6 düştü. ABD borsaları 2023’ü ise güçlü bir yükselişle kapatmıştı. Yıl boyunca Nasdaq %43, S&P 500 ise %24 yükselmişti. Dow Jones Endeksi’nin 2023’teki yükselişi ise %14’e yaklaşmıştı.

Eisman, “Piyasa tüm yıl boyunca bir endişe duvarına tırmandı. Şimdiyse tam bir yıl sonra bu noktadayız ve ben de dahil olmak üzere herkes ekonomi hakkında oldukça iyimser bir görüşe sahip. Fakat herkes yıla çok fazla boğa piyasası beklentisiyle giriyor. Herhangi bir hayal kırıklığı olursa piyasayı ne ayakta tutacak?” ifadelerine yer verdi.

Ünlü borsa uzmanı, 2024'te beklenenden daha az faiz artırımı gerçekleşmesi halinde borsalar için kısa vadeli olumsuz bir katalizör ortaya çıkabileceğini söyledi. Zira ABD Merkez Bankası (FED) bu yıl üç faiz indirimi tahmini yaparken, vadeli işlem piyasaları daha da fazla faiz indirimini işaret ediyor. Eisman da bu beklentilerin çok agresif olduğunu düşünüyor.

Yine de Eisman bekle ve gör stratejisini benimsemiş durumda:

“Ucunda ölüm riski olsaydı bir resesyon olmadığı sürece tek bir faiz indirimi olacağını söylerdim. Bir resesyon olmadığı sürece FED’in faiz oranlarını düşürme konusunda agresif olmak için bir nedeni olduğunu göremiyorum. Eğer ben FED Başkanı Jerome Powell’ın koltuğunda oturuyor olsaydım kendimi tebrik eder ve iyi bir iş çıkardığımı söylerdim.”

ABD yeni bir mortgage krizi riski var mı?

2007-2008 konut piyasası çöküşünü tahmin etmesi ve bundan kâr elde etmesiyle tanınan Eisman, konut inşa hisselerindeki yükselişi de değerlendirdi. Konut inşaatı şirketlerinin takip eden borsa yatırım fonu SPDR S&P Homebuilders ETF son 52 haftada %57 yükseldi.

Sektörden uzak durduğunu belirten Eisman, “Konut hisseleri, ev inşaatçılarının büyük bilançolara sahip olması nedeniyle haklılığını kanıtlıyor. Müşterileri konut fiyatlarını karşılayabilsin diye faiz oranlarında indirimle yaparak satış yapabiliyorlar” dedi. Ünlü borsa uzmanı Amerikan konut piyasasında yeni konut sıkıntısı yaşandığını da sözlerine ekledi.

Ancak Eisman 2024’ün en iyi yatırım alanları arasında konut piyasasını görmüyor. Borsa uzmanı özellikle teknoloji ve altyapı sektörlerini tercih ediyor.

Wall Street boğaları rallide duraklama öngörüyor

 

Teknoloji hisseleri 2024’e 'akşamdan kalma' başladı

 

Temkinli yatırımcılar 2023’te nerede hata yaptı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ RIZA GÜZELKALE03 Ocak 2024 18:35

    Ben dersimi aldım üç ay önce 4 ekim 2023 de 150 TL den 2000 adet aldım 1612 TL den 186 çeyrek altın bozdum zararım diz boyu.

  • Kapitalizmin tari03 Ocak 2024 17:35

    İnsanların aklı ile alay etmeye alışmış dürzü.  Sanki krizi bunlardan başkası çıkarıyor. Soytarıya bak sen. Güya bilmişmiş. Boynun dönmüyor hödük.