E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÜnlü ekonomistten FED’e sert uyarı: Acilen faiz artırmalı---

Ünlü ekonomistten FED’e sert uyarı: Acilen faiz artırmalı

Ünlü ekonomistten FED’e sert uyarı: Acilen faiz artırmalı
16 Kasım 2021 - 13:08 borsagundem.com

ABD’de rekor seviyede artan faiz oranları ekonomistleri telaşlandırıyor. Ünlü ekonomist Stephen Roach, FED’in stagflasyon riskini azaltmak için acilen faiz artırması gerektiğini söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir dönem ABD Merkez Bankası’nda (FED) da çalışan ünlü ekonomist Stephen Roach enflasyonu kontrol altına almak için FED’in önünde tek bir yol olduğunu belirtiyor: Acilen faiz artışına gitmek.

Roach CNBC’deki röportajında FED’in harekete geçmemesi halinde fiyat artışlarının oluşturacağı şok dalgalarının ekonominin dört bir yanında hissedilebileceği konusunda uyardı. Yale Üniversitesi’nin kıdemli ekonomisti FED’in enflasyon yorumunu eleştirerek, “İnkar ediyorlar. Enflasyonun Kovid sonrasındaki ekonomik geri dönüşün geçici etkilerini barındırdığı görüşüne sığınmaya devam ediyorlar. Ben olsam sorumluluğu direkt FED’e yüklerdim. Anlamlı bir sıkılaştırma politikasına geçmeyi ne kadar uzun bir süre ertelerlerse stagflasyon riskleri de o kadar büyük olacaktır” dedi.

Ünlü ekonomist bir süredir ABD ekonomisinin stagflasyon riskine bir tedarik zinciri krizi kadar uzakta olduğu konusunda uyarıyordu. Roach şimdiyse tüketici talebindeki artış ve ABD’nin bozulan tedarik zinciri nedeniyle bu krize bir adım daha yaklaşıldığı konusunda endişeleniyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre stagflasyon bir ekonomide fiyatların yükselmesine rağmen ekonomideki büyüme ivmesinin yavaşlaması anlamına geliyor.

Roach stagflasyon riskini değerlendirme konusunda FED’in eksik kaldığını belirterek, “Toplam talep seviyesi FED'in son politika toplantılarında enflasyon beklentilerini değerlendirirken düşündüğünden çok daha fazla. Bu yüzden arz-talep dengesizliği inatçı hale gelecek olacak. Kalıcı olacak” öngörüsünde bulundu.

Ekonomiste göre FED’in öncelik verdiği konular yanlış. Roach merkez bankasının faizleri yükseltmeden önce varlık alımlarını azaltarak bilançosunu sabitlemeye çalışma niyetini sorguluyor.

2003 yılındaki SARS salgını sırasında Morgan Stanley Asia’nın başkanlığını yapan Roach, “Önce faiz oranlarını yükseltmeleri ve bilançoyu daha sonra düşünmeleri gerekiyor. Sahip oldukları en etkili aracı kullanmaları gerekiyor, bilanço gibi en az etkili araçlarını değil” açıklamasında bulundu.

Roach, FED'in enflasyona karşı koyamayacak kadar korkak olduğundan endişe ediyor ve ABD’nin yasama kanadındakilerin etkileri maddi olarak hafifletmek için mali politika anlamında yapabilecekleri hiçbir şey olmadığına inanıyor. Roach’a göre bütün yük FED’in üzerinde.

Ünlü ekonomist, “70'lerin başında FED'de çalışırken geçici faktörlere odaklanmanın acı verici dersler aldım ve bu tam olarak felaketin reçetesiydi. Bugünkü FED’in kurumsal hafızası bulunmuyor. Kontroldekilerin hiçbiri şu anda gördüğümüz şok türleriyle ilişkili ilk elden deneyimi yok” eleştirisinde bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta ABD Çalışma Bakanlığı ülkedeki tüketici fiyatlarının Ekim ayında yıllık bazda %6,2 oranında yükseldiğini açıklamıştı. Söz konusu artış Aralık 1990’dan bu yana tanık olunan en yüksek seviyeyi işaret ediyor.

Warren Buffet’ın yeni yatırım stratejisi

 

Enflasyon korkusu küçük sermayeli hisseleri yükseltti

 

Küresel enflasyon borsalara iyi gelebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yorum16 Kasım 2021 21:21

    düne kadar enflasyon yükselsin diye faiz artsın istiyordunuz enflasyon yüksek şuanda faiz indirimi gerekir ayrıca gelişmekte olan ülkelere fon aktarmalı bas doları gönder fonu sonra yeniden geri topla 

  • acacu16 Kasım 2021 16:58

    Faizi artırırsa ve covid yeni bir dalga ile üretimi yeniden vurursa, bu sefer hem arz eksikliği yüzünden enflasyon düşmez, hem de faizler arttığı için ekonomi yavaşlar. Yani bu durum stagflasyona doğru daha kestirme bir yol gibi geldi bana ama

  • www16 Kasım 2021 16:46

    MB perşembe günkü ppk toplantısında faiz arttırmalı. Yoksa enflasyon ve döviz artar yine ve tüm ihtiyaç maddeleri zamlanır , daha da fakirleşiriz. 

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ16 Kasım 2021 16:27

    ABD de ekonomi çok isındı yakında yangın ve enflasyon  patlaması olur o yüzden tüketimi frenlemek için faiz artışına gidilmez ise bir daha baş gelemeyebilirler.

  • Mucise Reis ;)16 Kasım 2021 15:31

    Eee.. sonra usd değerlensın. usd ulkeye donsun ee. primli abd kapğıtlarına kım bulaşır ? ki reel ekonomık sektore taşıtı trumo çinden herşeyleri abd de uretılen usdlı urunlerı hangı ulkeler alır ? pahalı ureten ulke oluyorsunuz iyice.. bu durumda ucuz ulkelerden mal alıma geçer diğer  gelışenler.. faiz arttırmak yerıne iç pıyasada masraf yapıp harcama yaparak zaman kazanmayı tercıh ettı bıden .. ee par aonun istediği alanda kullanmakda biden ın sonuçda.  californıa koprusu yapacamda derdı, Kanal newyork dikecemde derdı meksına sınırına asfalt otoban yolda yaparım derdı. para kasası sende. istediğin yere harcarsın butçenı

  • BORSACI16 Kasım 2021 14:12

    abd de ekenomiden anlayan yoksa bizde jöleli var tam ekenomi münnecimi .

  • Bika16 Kasım 2021 13:41

    ABD'de ürünlerin fiyatları çok artmış, faiz artırımına 2022 başında başlamalı.