E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü ekonomistten geri adım: Acil faiz indirimi gerekli değil---

Ünlü ekonomistten geri adım: Acil faiz indirimi gerekli değil

Ünlü ekonomistten geri adım: Acil faiz indirimi gerekli değil
09 Ağustos 2024 - 13:49 borsagundem.com

Hafta başındaki sert piyasa düşüşleri sırasında FED’in acilen 75 baz puan faiz indirmesi gerektiğini belirten ünlü ekonomist Jeremy Siegel, son açıklamasında ise acil bir indirime ihtiyaç olmadığını söyledi

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü ekonomist Jeremy Siegel hafta başında yaptığı açıklamanın aksine ABD Merkez Bankası’nın (FED) acil bir faiz indirimi uygulamasının artık hayati bir önem taşıdığını düşünmüyor. Wharton School profesörü yine de FED yöneticilerinin hızlı ve agresif bir şekilde faiz indirmesi gerektiğine inanıyor.

Siegel pazartesi günü CNBC’ye verdiği demeçte FED Başkanı Jerome Powell ve ekibinin %0,75 puanlık acil bir faiz indirimi gerçekleştirmesi gerektiğini ve bu faiz indirimini eylül ayından itibaren yeni indirimlerin takip etmesi gerektiğini söylemişti.

Ekonomistin bu yorumları resesyon korkuları ve enflasyonun yavaşlaması nedeniyle FED’in para politikasını gevşetmekte çok yavaş davrandığına dair eleştiriler ve piyasaların çöküşüyle birlikte gelmişti. Bununla birlikte pazartesiden bu yana gelen olumlu ekonomik veriler ve perşembe günü ABD borsalarında gelen ralli faiz indirimi beklentilerinin aciliyetini hafifletti.

Siegel perşembe günü CNBC’ye yaptığı açıklamada acil faiz indirimi beklentisiyle ilgili, “Bunun artık kesinlikle bir gereklilik olduğunu düşünmüyorum. Ancak Powell’ın mümkün olan en kısa sürede politika faizlerini %4’e düşürmesini istiyorum. Acil faiz indirimi kötü mü olur? Hayır. Peki gerekli mi? Hayır şu anda değil” açıklamasında bulundu.

FED yönetimi 31 Temmuz’daki son toplantısında politika faizlerini %5,25-%5,5 arasında sabit tuttu. Ertesi gün haftalık işsizlik başvurularında ani artışlar görülmesi ve imalat göstergelerinin sektörü daha da daralmaya yöneltmesi FED’in bu kararının hızlı bir şekilde eleştirilmesine neden oldu.

Perşembe günü açıklanan haftalık istihdam verileriyse işsizlik başvurularının bir önceki haftaya göre düştüğünü gösterdi. Hafta başında yayınlanan hizmet sektörü göstergeleri de beklentilerin üzerinde geldi.

Siegel acil faiz indirimi beklentisini seslendirirken, “Açıkçası bir şeyleri sarsmak istedim” açıklamasında bulunuyor. Ekonomist, “Bir şeyler dağılmadan önce harekete geçmelerinin hiçbir yolu yok. Ancak bir şeylerin dağıldığını da sanmıyorum. Fakat tüm kriterlere ve tüm parasal kurallara göre politika faizleri %4’ün altında olmalı” ifadelerine yer veriyor.

Vadeli piyasalardaki yatırımcılar FED2in eylül ayında en az çeyrek puan ve 2024’ün sonuna kadar da tam 1 yüzdelik puan faiz indirimi yapmasını bekliyor. Ancak yatırımcılar FED’in para politikasını ne kadar çabuk gevşetmesi gerektiğini düşünürken bu beklentilerini daha dalgalı bir seyirle paylaşıyor.

Siegel mevcut koşullar altında acil faiz indiriminin Jerome Powell’ın iş yapma biçimine uymadığını kabul ediyor. Ekonomist, “Jay Powell özellikle faiz artışları sırasında işini çok yavaş yaptı. Ben sadece faizleri indirirken aynı hataları yapmadığından emin olmak istiyorum” dedi.

Borsalarda fırtına hafifledi: Kaos geri gelecek mi?Borsalarda fırtına hafifledi: Kaos geri gelecek mi?

 

Jeremy Siegel: Fed acilen faiz indirimine gitmeliJeremy Siegel: Fed acilen faiz indirimine gitmeli

 

JPMorgan: Hisse senedi piyasaları çelişki içindeJPMorgan: Hisse senedi piyasaları çelişki içinde

 

Trump, bu kez de Fed'i diline doladıTrump, bu kez de Fed'i diline doladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)