E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü milyarder Carl Icahn’a SEC kıskacı---

Ünlü milyarder Carl Icahn’a SEC kıskacı

Ünlü milyarder Carl Icahn’a SEC kıskacı
20 Ağustos 2024 - 14:32 borsagundem.com

Geçen yıl açığa satış firması Hindenburg tarafından hedef alınan milyarder Carl Icahn ve yatırım firması, ABD’nin SPK’sının soruşturmasına hedef oldu ve 2 milyon dolar cezaya çarptırıldı

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en önce gelen aktivist yatırımcılarından biri olan Carl Icahn ve şirketi ABD’nin menkul kıymetler düzenleme kurumu SEC’in soruşturmasına takıldı. Milyarder yatırımcının şirketi bireysel krediler için teminat olarak şirket menkul kıymetlerini rehin verdiğini kabul etti.

Pazartesi günü yapılan açıklamaya göre, milyarder yatırımcı ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na 500 bin dolar ve şirketi Icahn Enterprisises 1,5 milyon dolar ödeyecek. Icahn Enterprises ve Carl Icahn SEC’in bulgularını kabul veya reddeden bir açıklama yayınlamadı.

SEC, en azından 2018'in sonundan bu yana, Icahn'ın şirketinin tedavüldeki hisselerinin yarısından fazlasını milyarlarca dolar değerindeki kişisel marj kredileri için teminat olarak rehin verdiğini iddia etti. SEC, Icahn'ın bu taahhütleri düzenleyiciler tarafından istenen diğer ek bilgilerle birlikte Şubat 2022'ye kadar açıklamadığını bildirdi.

Financial Times'ın haberine göre, SEC soruşturması, New York merkezli açığa satış firması Hindenburg Research tarafından Mayıs 2023'te yayınlanan raporu takip ediyor. Hindenburg halka açık Icahn Enterprises'ın aşırı değerlendiğini, bilançosundaki varlıkların değerini şişirdiğini ve "Ponzi benzeri ekonomik yapılarla" meşgul olduğunu iddia eden bir rapor yayınlamıştı.

Icahn raporu firmanın kendi çıkarlarına hizmet eden nitelikte olduğunu iddia ederek reddetmişti. Milyarderin şirketi o zamandan beri yoğun bir baskı altında ve hisseleri geçen yıl yüzde 20'den fazla değer kaybetti. Icahn Enterprises hisseleri (IEP), pazartesi günü %4,7 daha değer kaybetti.

SEC İcra Bölümü Karmaşık Finansal Araçlar Birimi Başkanı Osman Nawaz düzenleyici kurumun aldığı kararla ilişkili açıklamasında, “Federal menkul kıymetler yasaları hem Icahn'a hem de IEP'ye bağımsız raporlama yükümlülükleri getirir. Bu raporlamalar, Icahn'ın herhangi bir zamanda IEP'nin tedavüldeki hisselerinin yarısından fazlasını rehin verdiğini ortaya çıkaracaktır. Her iki raporlamada yer alan hatalar nedeniyle mevcut ve potansiyel yatırımcılar alması gereken bilgilerden mahrum kaldı” ifadelerine yer verdi.

Icahn Enterprises'a danışmanlık yapan bir avukat olan Jonathan Streeter, Hindenburg raporunun ardından federal hükümetin açığa satış şirketinin iddiaları hakkında soruşturma başlattığını bildirdi.

Streeter, “Kısacası, hükümet kesinlikle hiçbir dolandırıcılık faaliyeti bulamadı ve IEP'nin [net varlık değerinde] herhangi bir enflasyon veya temettülerinde uygunsuzluk bulamadı. Bunun yerine, IEP, söz konusu zamanda dış danışmanlar tarafından gözden geçirilen konularla ilgili ilgisiz bir halka açık raporlama ihlalini düzenliyor" ifadeleriyle SEC’in yaptırımını açıkladı.

Icahn Enterprises, pazartesi günü yapılan bir düzenleyici raporunda, şirketin geçen mayıs ayında ABD'nin New York Güney Bölgesi savcılığı ile temasa geçtiğini ancak o dönemden bu yana önemli bir etkileşimin olmadığını açıkladı. Savcılıktan konuyla ilgili yeni bir açıklama gelmedi.

Hindenburg, geçen yılki raporda, Icahn'ın kişisel kredileri yapılandırma şeklinin, şirketin hisselerinin düşmesi durumunda onu marj çağrılarına karşı duyarlı hale getirdiğini savunuyordu.

Açığa satış raporunun ardından Icahn, beş bankayla yaptığı anlaşmayla milyarlarca dolarlık kişisel marj kredisini üç yıl vadeli bir krediye dönüştürdü. Ancak anlaşma, Icahn Enterprises'daki hisselerinin neredeyse tamamını teminat olarak rehin vermesini gerektiriyordu.

SEC yaptırımı, Icahn'ın yeniden yapılandırılmış kredi anlaşmasının bir parçası olarak üç aylık ödemeler yapmaya başlamasından sadece haftalar önce geldi. Icahn’ın 2026'da kredi vadesi geldiğinde 2,5 milyar dolarlık nihai anaparayı geri ödemesi gerekecek.

Icahn yaptığı açıklamada, Hindenburg raporunun ardından düzenleyici kuruluştan gelen yaptırımın Ponzi benzeri bir yapıyı işaret etmediğine dikkat çekti. Milyarder yatırımcı açığa satış raporunun şirkete ve yatırımcılara zarar verdiğini sözlerine ekledi.

Hindenburg, X'teki bir gönderide, "Icahn, devasa marj kredisinin ayrıntılarını açıklamadığı için SEC tarafından haklı olarak suçlandı" dedi ve Icahn Enterprises'ın yapısıyla ilgili iddiasını tekrarladı ve şirketin son çeyreğinde yaklaşık 1 milyar dolar kaybettiğini belirtti. Hindenburg hâlâ Icahn Enterprises’daki açığa satış pozisyonunu koruyor.

Borsada üç yükseliş sinyaliBorsada üç yükseliş sinyali

 

JPMorgan: MSCI, Arjantin'i gelişen ülkeler ligine yükseltebilirJPMorgan: MSCI, Arjantin'i gelişen ülkeler ligine yükseltebilir

 

Borsalara göre başkanlık seçimini kim kazanacak?Borsalara göre başkanlık seçimini kim kazanacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)