E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜnlü yazardan yatırım tavsiyeleri---

Ünlü yazardan yatırım tavsiyeleri

Ünlü yazardan yatırım tavsiyeleri
08 Eylül 2024 - 13:41 borsagundem.com

Günümüz dünyasında milyonlarca yatırımcı finans alanında yatırım yapmaya ve tasarruflarını en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyor. Ünlü finans yazarı Morgan Housel'dan para biriktirmek ve yatırım yapmak isteyenler için 4 kritik tavsiye...


Businnes Insider, finans yazarı ve yatırımcı Morgan Housel'ın ünlü kitabı Paranın Psikolojisi'de para biriktirmeye ilişkin kritik tavsiyeleri 4 başlıkta topladı.

İşte Morgan Housel'ın “Paranın Psikolojisi” kitabında anlattığı 4 tavsiye:

1. Para biriktirmenin sihirli bileşeni zamandır

Housel kitabında dünyanın en ünlü yatırımcılarından olan Warren Buffett'tan örnekler vererek bazı perspektifler sunuyor.

Buffett tüm zamanların en zengin yatırımcılarından biri olarak tanınıyor. Ancak bunun tek nedeni bir yatırımcı olarak sahip olduğu beceri değil. Buffett yatırım yapmaya çocukken, 10 yaşındayken başladı. Bu nedenle parasının birikmesi için onlarca yılı oldu.

Housel kitabında, "Warren Buffett olağanüstü bir yatırımcı. Ancak onun tüm başarısını yatırım zekasına bağlarsanız önemli bir noktayı gözden kaçırırsınız. Başarısının asıl anahtarı, çeyrek asırdır olağanüstü bir yatırımcı olmasıdır" diyor.

Housel'a göre yatırımcılar zamanda geriye gidip hiç sahip olmadığı hesapları dolduramaz. Ancak şimdi yatırım yapmaya başlayabilirler. Housel'a göre zaman yatırımcı için en iyi dost. Bugünden başlayıp uzun vadede yola devam etmek refah inşa etmenin en iyi yolu.

2. Mantıklı olan yerine makul olana odaklanın

Housel'a göre bir şey yalnızca rakamlara dayalı olarak kağıt üzerinde iyi görünse bile uzun vadede en iyi strateji olmayabilir. Çünkü yatırımcılar duyguları olan insanlar ve bu da paranın nasıl yönetildiğini etkiliyor.

Kendi risk toleransımıza ve sizin için neyin makul olduğuna odaklanmak, mali durumunuza rehberlik ederken pusulanız olabilir. Ünlü yazar rasyonel yerine makul olanı tercih etmenin rotamızı korumamıza yardımcı olduğunu öne sürüyor.

Housel kitabında konu ile ilgili, “Siz bir hesap tablosu değilsiniz. Siz bir insansınız. Duygusal bir insan. Bunu anlamam biraz zaman aldı, ama bir kez anladığımda bunun finansın en önemli parçalarından biri olduğunu fark ettim" diyor.

Housel şöyle yazıyor:

“Benim kendi teorime göre, gerçek dünyada insanlar matematiksel olarak en uygun stratejiyi istemezler. Geceleri ne kadar iyi uyuyacaklarını maksimize eden stratejiyi isterler.”

3. 'Yeterli' olanın ne olduğunu bulmak

Birçok insan için hiçbir zaman yeterli para yokmuş gibi gelir. Housel, hedefin sürekli hareket halinde olduğunu ve kendimizi sürekli başkalarıyla kıyasladığımızı belirtiyor.

Kitapta, açgözlülük ve risk hikayelerini ve bunların ilerlemeyi nasıl tersine çevirebileceğini paylaşan Housel, yatırım yaparken yeterli olanın ne olduğunu bulmanın önemli olduğunu belirtiyor.

Housel şöyle yazıyor: “Beklentiler sonuçlarla birlikte yükseliyorsa, daha fazlası için çabalamanın bir mantığı yoktur çünkü fazladan çaba gösterdikten sonra da aynı şeyi hissedersiniz. Daha fazlasına sahip olmanın tadı tehlikeli bir hâl alabilir”

4. Şans ve risk her şeyi etkiler

Housel'a göre, finans alanında şansın ve riskin finansal sonuçları nasıl etkileyebileceğini unutmak kolaydır.

Şans ve risk parayı etkileyebilen görünmez kukla ipleridir. Para ve yatırım yönetimi söz konusu olduğunda, bu iki faktörün rolünü kabul ederek her şeyi kendimize yükleme eğiliminden kurtulabiliriz.

Housel şöyle yazıyor: “Şans ve risk, yaşamdaki her sonucun bireysel çaba dışındaki güçler tarafından yönlendirildiği gerçeğidir. Birbirlerine o kadar benzerler ki, diğerine eşit derecede saygı duymadan birine inanamazsınız."

MORGAN HOUSEL KİMDİR?

Finans yazarı, konuşmacı ve yatırımcı kimlikleriyle tanınan Amerikalı yazar Morgan Housel, 2008’de Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden Ekonomi alanında lisans derecesi aldıktan sonra uzun yıllar finansal analist ve danışman olarak sektörde deneyim kazandı. Daha üniversite yıllarındayken özel bir finans ve yatırım danışmanlığı şirketi olan The Motley Fool için köşe yazarı olarak çalışmaya başladı ve uzun yıllar aynı rolde çalıştığı bu şirkette daha sonra Kıdemli Analist oldu.

2014 – 2015 yılları arasında Wall Street Journal için finans, piyasa eğilimleri ve yatırım stratejileri hakkında yazılar yazan Housel, finansal kavramları anlaşılabilir ve ilişkilendirebilir şekilde aktarmayla yeteneğiyle tanındı. Bu özelliği sayesinde aranan bir konuşmacı oldu ve yaptığı konuşmalar sayesinde kazandığı bilgi ve tecrübeleri, başka insanları eğitmek için kullandı.

2016 yılında Collaborative Fund isimli, teknoloji, eğitim, iklim, çocuk, çevre ve sürdürülebilirlik odaklı şirketlere finansal kaynak sağlayan bir yatırım şirketine ortak oldu ve günümüzde bu şirketin ortağı olmaya devam ediyor.

Yatırımcı psikolojisi, finansal riskler ve iş tarihi ile ilgili konuşmalar ve sunumlar yapmaya devam eden, bazı finans kuruluşlarında da direktör olarak görev alan yazar, son olarak 2021 yılında Markel isimli bir sigorta şirketinde yönetim kuruluna katıldı.

“Society of American Business Editors and Writers” derneği tarafından iki kez iş dünyasının en iyilerine verilen “Best in Business Award” ödülüne ve bunun dışında New York Times Sidney Ödülü’ne layık görüldü. 2022’de MarketWatch tarafından piyasalardaki en etkili elli kişiden biri olarak seçildi. İş ve finans gazeteciliği alanında verilen seçkin bir ödül olan Gerald Loeb Award’da iki kez finalist oldu.

Günümüzde aktif bir konuşmacı olarak tanınan Housel, eşi ve iki çocuğuyla Seattle’da yaşamaya devam ediyor.(Sözcü)

Borsa yatırımlarında doğru zamanı arayanlar kaybettiBorsa yatırımlarında doğru zamanı arayanlar kaybetti

 

Dünya Altın Konseyi'nden yatırımcılara altın tavsiyesiDünya Altın Konseyi'nden yatırımcılara altın tavsiyesi

 

Faizlerin düşmesinden en çok hangi yatırım aracı faydalanacak?Faizlerin düşmesinden en çok hangi yatırım aracı faydalanacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)