E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUzun vadeli yatırımcılar için doğru strateji---

Uzun vadeli yatırımcılar için doğru strateji

Uzun vadeli yatırımcılar için doğru strateji
07 Ağustos 2024 - 15:21 borsagundem.com

Borsalarda dalgalı seyir sürerken yatırım planlarını uzun vadeli olarak ayarlayan yatırımcılarda da endişe arttı. Ancak uzmanlar yatırımcıların planlarına sadık kalması gerektiğini söylüyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzun vadeli birikimlerde portföy yönetimiyle daha az uğraşmak daha fazla getiri anlamına gelebilir. Haberler, yatırım tavsiyeleri ve araştırmalar tarafından sürekli bilgi bombardımanı altında olan yatırımcılar için en basit düşünceler en mantıklı yaklaşımı getirebilir. Bu sebeple uzun vadeli birçok yatırımcı için ‘düzenle ve unut’ yaklaşımı bugüne kadar oldukça işe yaradı.

MarketWatch’un haberine göre, Spinnaker Trust’ın Başkan Yardımcısı ve Müşteri Danışmanı Laura McHugh, “Düzenle ve unut stratejisi bir tasarruf planı ve niyeti oluşturmak için harikadır. Borsada doğru zamanı yakalamaya uğraşmamak önemli bir disiplindir. Uzun vadeli yatırım için bir yapı oluşturmak çok önemlidir” diyor.

Servet danışmanlığı şirketi AplhaCore’dan Troy Owens genç ve yeni başlayan yatırımcılar için emeklilik yatırımlarında genellikle en iyi yaklaşımın bu olduğunu belirtiyor.

Owens, “Genç müşterilerimiz için düzenle ve unut yaklaşımı çok iyi çalışıyor. Yatırıma yeni başlayan genç müşteriler için bir hedef tarihli fon niteliksel ve niceliksel olarak iyi sonuç verir. Serbest kalmanızı sağlar” açıklamasında bulundu.

Ancak bu disiplini özellikle de piyasaların dalgalı olduğu dönemlerde devam ettirmek zordur. Pazartesi günü ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 %3’ün üzerinde geriledi. Endeks yine de yıl başından bu yana %9 yükseldi.

Yatırım planını belirlemenin ve bu plana sadık kalmanın en büyük avantajlarından biri yatırımcıların aklı başında bir plan yapmaları ve ideal olarak duygusal nedenlerle ticaret yapmaktan kaçınmaları. Zira piyasalarda doğru zamanı yakalamaya çalışmak sağlam bir plan değildir. Yatırımlarını sürekli değiştiren yatırımcılar genellikle getiri fırsatlarını kaçırırlar ve para kaybederler. Morningstar Direct tarafından yapılan bir araştırmaya göre 2004’ten 2024’e kadar borsaların en iyi 10 gününü kaçıran yatırımcılar portföylerinin değerinin yarıdan fazla azaldığını görüyor.

McHugh, “Bana kalırsa insanların yatırım hesaplarıyla oynaması amatörce bir harekettir. Yatırımdan anlayan ve hedef bazlı plan yapan yatırımcılar piyasanın düştüğü günleri de hesaba katarlar” dedi.

Daha fazla dikkat edin

Yatırım danışmanları yaş ilerledikçe ve hayat finansal açıdan daha karmaşık hale geldikçe hesaplar üzerinde yıllık kontroller yapmanın akıllıca olacağını söylüyor.

McHugh, “Düzenle ve unut yaklaşımının kusuru 23 yaşında kendiniz için oluşturduğunuz planın yaşlandıkça ve emekliliğe yakınlaştıkça artık size uygun olmayabileceğidir. İşte o zaman nabız kontrolü yapmak için yıllık bir sorumluluk devreye girer” uyarısında bulundu.

Yatırımları, varlık tahsisini ve hedefleri yıllık veya yılda iki kez kontrol etmek, tasarruf sahiplerinin emeklilik yolunda ilerlemesini sağlayabilir. Danışmanlar, bu fonlara odaklandıktan sonra acil durum tasarruflarının geri ödenmesinin de önemli olduğunu söyledi.

Mali danışmanlık firması Wescott Financial’ın Ortağı ve Baş Yatırım Sorumlusu Mark McCarron, “Düzenle ve unut yaklaşımının avantajları olduğunu bilmek çok önemlidir. Ancak yatırımlarınızı tamamen unutmanız gerektiğini de düşünmüyoruz. Piyasa hareketlerine ve haber başlıklarına tepki vermekten kaçınmak istemelisiniz. Uzun vadeli bir bakış açısına sahip olmayı ve bir strateji oluşturmayı hedeflemelisiniz” diyor.

McCarron piyasalardaki dalgalanmalara tepki vermek yerine evlilikler, boşanmalar ve çocuk veya torunların doğumları gibi önemli gelişmelerden sonra hesapları kontrol etmeyi öneriyor.

Yatırım uzmanı, “Emeklilik zamanlarında hayatınız değişir. Boşanma bir eşin ölümü, bazı büyük önemli olaylar hayatınızı yeniden gözden geçirmenizi gerektirebilir. Bu koşullarda uyum sağlayabilmek çok önemlidir” diyor.

McCarron, müşterilerinin piyasadaki her hataya tepki vermek isteme konusunda çeşitli yanıtları olduğunu söylüyor.

Yatırım uzmanı, “Güncel olaylara fazlasıyla odaklanmış, ‘Şimdi ne yapmalıyız?’ deme eğiliminde olan bazı müşterilerimiz var. Diğer müşterilerimizse piyasanın inişli çıkışlı olduğunu bilir ve uzun vadeli performansa odaklanır. Her türlü tepkisel harekete ve davranışsal önyargıya karşı koymaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Korku endeksi 27.71’ye gerilediKorku endeksi 27.71’ye geriledi

 

FED’in faiz indirimleri iki ucu keskin bıçakFED’in faiz indirimleri iki ucu keskin bıçak

 

Piyasalar yeniden istikrara kavuşuyor gibiPiyasalar yeniden istikrara kavuşuyor gibi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)