E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaVadeli İşlem Borsası'VARANT PİYASASI VOB İÇİN ÖNEMLİ'---

'VARANT PİYASASI VOB İÇİN ÖNEMLİ'

'VARANT PİYASASI VOB İÇİN ÖNEMLİ'
12 Ağustos 2010 - 10:58 borsagundem.com

Kestelli, İMKB'de Cuma günü işleme başlayacak ''aracı kuruluş varantlarının'' sermaye piyasalarını zenginleştireceğini ifade etti

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İMKB bünyesinde işleme açılacak varant pazarının opsiyonlarla benzerlikler taşısa da temelde farklı ürünler olduğunu, iki enstrümanı rakip değil tamamlayıcı olarak gördüklerini söyledi. SPK Başkanı Vedat Akgiray'ın sermaye piyasalarını büyütme konusundaki pozitif çabalarını ''ilgi ve takdirle izlediklerini'' ifade eden Kestelli, varant piyasasının gelişiminin VOB için de önemli olduğunu açıkladı. Kestelli, VOB bünyesinde opsiyon işlemlerinin açılması için hazırlık çalışmalarının sürdüğünü, bu işlemlerin SPK'nin izniyle gelecek yılın başında hizmete sokulmaya çalışılacağını belirterek, şöyle konuştu: ''Varant piyasasının gelişimi, SPK'nın izniyle, gelecek yılın başında opsiyon sözleşmelerini işleme açmaya hazırlanan VOB için de önemli bir gözlem ve tecrübe kaynağı olacak. Varantlar, opsiyonlarla benzerlikler taşısa da temelde farklı ürünler. Bu nedenle iki enstrümanı rakip gibi değil, tamamlayıcı araçlar olarak görüyorum. Piyasalar büyüdükçe, kazanan Türkiye olacaktır. Türk girişimciler bugüne kadar şirketlerini halka açarak 45 milyar doların üzerinde bir kaynak sağladı. VOB, 2005'te faaliyete başladığında yıllık işlem hacmi 3 milyar liraydı. Bugün günlük işlem hacmimiz bu rakama yaklaştı. VOB sayesinde bu piyasada çok ciddi bir istihdam ve bilgi birikimi sağlandı. Dünyanın gelişmiş piyasalarında hangi sermaye piyasası araçları varsa bizde de olmalı. Biz VOB olarak bunun için çalışıyoruz. Tarımsal vadeli kontratları canlandırmak için giriştiğimiz lisanslı depoculuk yatırımı, bu çabanın önemli bir göstergesi. Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olma hedefinin realize olması için Türkiye'nin sermaye piyasalarını optimum düzeyde kullanması şart.'' VOB'da opsiyon işlemlerinin başlatılabilmesi için yazılım ve lisanslı depo kurma çalışmalarının ise devam ettiği belirtildi. -VARANT VE OPSİYONUN FARKI- Bir hisse senedini baştan belirlenmiş bir fiyattan ileri bir tarihte satın alma hakkını veren varant, işleyiş açısından alım opsiyonu işlemine benziyor. Menkul kıymet haline getirilmiş opsiyon işlemi olarak da tanımlanabilen varantlar genelde sadece şirket payları üzerinden ve şirketlerin kendisi tarafından ihraç ediliyor. Bir sözleşme niteliğinde olan opsiyonlar ise sadece menkul kıymet borsaları tarafından tarım ürünleri, kıymetli madenler gibi varlıklar üzerinden de ihraç edilebiliyor. Opsiyonlar vadeli işlem esasları ile işlem görürken varantlar nakit esasları ile işlem görüyor. Varantlarda satan taraf hep ihraççı kurum olduğu için ürünün tüm sorumluluğu ihraççı kurumdadır. O nedenle yatırımcı açısından bir teminat yatırma yükümlülüğü bulunmuyor. Varantta, yatırımcı sadece uzun pozisyon almakta, opsiyon sözleşmelerinde ise uzun ya da kısa pozisyon alabilmektedir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)