E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıVatandaş altın için bankaya koştu---

Vatandaş altın için bankaya koştu

Vatandaş altın için bankaya koştu
05 Ocak 2011 - 08:15 borsagundem.com

Selami Erten ''Altın depo hesaplarının hacmi Eylül 2010 itibariyle yüzde 328 artış göstermiştir'' diye konuştu

Güvenilir yatırım araçlarının başında gelen altının küçük büyük birçok yatırımcının ilgisini çektiğini belirten TEB Altın Bankacılığı Direktörü Selami Erten, altın fiyatlarının 2008 Eylül ayından bu yana TL bazında yüzde 100'ün üzerinde değer kazandığına işaret etti. Bankaların altın depo hesabı büyüklüğünün ise Eylül 2010 dönemi verilerine göre yaklaşık 1.7 milyar TL seviyelerine ulaştığını vurgulayan Erten, bankaları nezdindeki altın hesaplarının adetsel artışının da bundan olumlu etkilendiğini söyleyerek, bu dönemde bankalarında açılan altın hesaplarının adedinin beş kattan fazla artış gösterdiğini kaydetti. Selami Erten ''Altın depo hesaplarının hacmi de Eylül 2010 itibariyle yüzde 328 artış göstermiştir'' diye konuştu.
Star gazetesinin haberine göre, altın bankacılığı kapsamında altın ve altına dayalı yatırım ürünlerine olan ilginin önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğini belirten Erten, böylelikle yastık altı altın rezervlerinin de ekonomiye kazandırılacağını ifade etti. Erten, bu paralelde altın ile ilgili yeni ürün çalışmalarının da hızla sürdüğünü açıkladı. Altına yönelik Vadesiz Altın Depo Hesabı, Vadeli Altın Depo Hesabı ve B Tipi Altın Fon olmak üzere üç ürün sunduklarını belirten Erten, müşterilerinin şubeleri ve internet bankacılığı aracılığıyla gram bazında Vadesiz Altın Depo Hesabı açabildiklerini kaydetti. Erten, şunları söyledi: ''Döviz alıp satar gibi 0.10 gram ve katları şeklinde altın alabilir, satabilirsiniz. İstediğiniz zaman dolar ya da TL hesabınızı kullanarak altın alabilir, istediğiniz zaman de hesabınızdaki altınları güvenle bozdurabilir ve dolar ya da TL hesabınıza aktarabilirsiniz. Talep etmeleri durumunda müşterilerimiz 1 kg ve katlarındaki bakiyeyi de İstanbul'da bulunan şubelerimizden fiziken teslim alabilirler.''
Erten ayrıca müşterilerinin bankada bulunan 50 gr ve üzerindeki Altın Depo Hesapları'nı bir aydan 12 aya kadar vadeli olarak açabildiklerini ve faiz getirisi elde edebildiklerini vurguladı. 24 saat kolayca alınıp satılabilen B Tipi Altın Fon ile de orta ve uzun vadede istikrarlı bir getiri sağlanabileceğine işaret eden Erten ''Bu fon ile altına doğrudan yatırım yaptığınızda karşılaştığınız alış ve satış fiyatı arasındaki farktan zarar görmeden, saklama derdi olmadan altına yatırım yapabilirsiniz'' dedi. Altın kredisi hakkında bilgi veren Erten, altın kredisinin TEB tarafından kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişilere en az 250 gramdan başlayarak gram bazında kullandırılan bir kredi türü olduğunu söyledi. Selami Erten ''Kredi hesaplarına tahakkuk ettirilecek faiz ve komisyonlar altın olarak gram bazında hesaplarda izlenir'' dedi.
Altının Türkiye ve dünya piyasasındaki yerini değerlendiren Erten, dünyada bugüne kadar yeryüzüne çıkarılan altın miktarının yaklaşık 170 bin ton parasal değerinin de 7 trilyon Dolar olduğunun tahmin edildiğini belirtti. Erten ''Bunun en önemli kullanım alanın yüzde 52 ile mücevher sektörü olurken yüzde 18'lik kısmı başta FED olmak üzere Merkez Bankası ve IMF stoklarında bulunmakta, yüzde 16'sı özel yatırımcıların stoklarında ve yüzde 12 gibi kısmı sanayi ve elektronik sektöründe kullanılmaktadır'' dedi. Türk kuyumculuk sektörü hakkında bilgi veren Erten, kuyumculuk sektöründe 250 bin kişinin çalıştığını belirterek, 40 bin civarında da firmanın faaliyet gösterdiğini kaydetti. Erten, sektörün yıllık 10 milyar dolarlık hacmi olan bir piyasa haline geldiğini ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)