E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizVatandaş dolara müdahale etti---

Vatandaş dolara müdahale etti

Vatandaş dolara müdahale etti
03 Kasım 2011 - 08:23 borsagundem.com

Vatandaşlar dün bu hamleleriyle doları düşürdü

Kurban Bayramı için nakit ihtiyacını kredi almak yerine döviz satarak karşılamak isteyen vatandaşlar dün doları düşürdü. Yunanistan’ın referandum sürpriziyle önceki gün 1.80 TL’ye çıkan dolar dün 1.7710 TL’ye kadar indi. Düşüşte euro/dolar paritesinde yaşanan gerileme de etkili oldu.
Yunanistan’ın Avrupa’nın sağlayacağı yardımın kabulü için referandum kararı almasıyla yeniden tırmanışa geçen dolara vatandaşlardan müdahale geldi. Kurban Bayramı öncesinde nakit ihtiyaçlarını ellerindeki dövizi satarak karşılamaya çalışan vatandaşlar, önceki gün 1.80 TL’yi gören doların yeniden 1.7710 TL’ye inmesine neden oldu. Dolar günü 1.78 TL seviyelerinden tamamladı. Merkez Bankası’nın dün düzenlediği döviz satım ihalesine bankalardan 128 milyon dolarlık teklif geldi. İhalede 50 milyon dolarlık satış yapıldı.
Her bayram öncesinde vatandaşlardan döviz satışı geldiğinin altını çizen Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, “Yunanistan’dan gelen referandum sürprizi piyasalarda şok etkisi yarattı ve dolar önceki gün 1.80 TL’ye kadar yükseldi. Dün ise vatandaşların döviz satışı yaptığını gördük. Bu satışların temelinde Kurban Bayramı nedeniyle harcama yapacak olan yatırımcıların kredi almak yerine döviz satışı yapmayı tercih etmeleri yatıyor. Blok halde yüklü satışlar olmadı ama hacmin daraldığı ve yönün belirsiz olduğu dönemlerde birkaç yüz milyon dolarlık satışlar piyasanın yönü üzerinde etkili oluyor” dedi.
Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nın değerini güçlendirmek için önceki hafta açıkladığı 5 maddelik eylem planının ardından düşüşe geçen doların tekrar 1.80 TL’ye tırmanması da vatandaş tarafından satış fırsatı olarak görüldü. Bu konuyla ilgili olarak da Recep Atakan şunları söyledi: “1.90 TL seviyelerinden Dolar hızla 1.75 TL’nin altına indi. Dolayısıyla 1.85’in üzerinde satış yapamayanlar Yunanistan sürpriziyle kurların yeniden 1.80 TL’yi görmesini fırsat olarak değerlendirdi.”
5.5 milyar $’lık alım
Merkez Bankası’nın dünkü ihalesiyle birlikte 5 Ağustos’tan bu yana ihaleler yoluyla satılan döviz miktarı 8 milyar doları aştı. 18 Ekim’de yapılan doğrudan müdahaleyle de Merkez Bankası piyasaya yaklaşık 700 milyon dolarlık döviz sattı. Yaklaşık 9 milyar dolarlık müdahaleye rağmen kurlar 5 Ağustos’taki seviyesinin (1.74 TL) üzerinde bulunuyor.
BDDK’nın verilerine göre, 5 Ağustos-25 Ekim tarihleri arasında yerli bireysel yatırımcılar yaklaşık 5.5 milyar dolarlık alım yaptı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamalarda, döviz satışlarının bir bölümünün yerli talebini karşılamak üzere gerçekleştirildiğini belirtmişti.
5 Ağustos tarihinde yerli bireysel yatırımcıların bankalarda bulunan döviz tevdiat hesaplarının tutarı 104 milyar TL (60.1 milyar dolar) seviyesindeyken bu tutar 25 Ekim itibarıyla 117.6 milyar TL’ye (65.6 milyar dolar) çıktı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mali03 Kasım 2011 09:00

    Vatandaşta dolar mı var ki düşürsün. Parite 1.36 nın altına gelirse bırak vatandaşı merkez bankası bile düşüremez.