E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarVatikan, kara paraya karşı---

Vatikan, kara paraya karşı

Vatikan, kara paraya karşı
01 Ocak 2011 - 10:40 borsagundem.com

Vatikan bugün, kara para aklama olaylarının Avrupa’da geçerli kurallar kapsamında takip edilmesi yönünde taahhüt verildiğini açıklayacak.

Financial Times

Vatikan bugün yayımlanacak bir kararla, kara para aklama olaylarının Avrupa’da geçerli kurallar kapsamında takip edilmesi yönünde taahhüt verildiğini belirtecek. Alınacak karar Vatikan’daki tüm devlet kurumlarını, Vatikan Bankasını ve Dini İşler Enstitüsü’nü (IOR) kapsayacak.

Vatikan’dan yapılan açıklamada, ülkenin Finansal Bilgi Kurumu’nun “yasadışı tüm finansal faaliyetleri önlemesi” ve “kara para aklamayla terörün finanse edilmesine karşı oluşturulan çabaya ortak olunması” adına yeni kurallar belirleyeceği belirtildi.

Vatikan’ın varlıkları ve fonlanmadan sorumlu kurumunun başındaki isim Kardinal Attilio Nicora, Vatikan’ın benimseyeceği yeni kara para aklama karşıtı birimin denetleyicisi olacak.

Vatikan’dan açıklama, Roma’daki yetkililerin, Vatikan bankasının en üst düzey iki yetkilisi Ettore Gotti Tedeschi ve Paolo Cipriani hakkında soruşturma başlatmasından üç ay sonra geldi.

Bankanın yönetim kurulu başkanı olan Tedeschi ve genel müdürü Cipriani’nin kara para aklamaya karşı benimsenen kuralları ihlal ettiğinden şüphelenilmişti.

İtalya merkez bankasının, Vatikan kaynaklardan isimleri bilinmeyen lehtarlara yaptığı iki transfer, IOR hesabından 23 milyon euro transfer edildiğini ortaya koymuştu.

Ekim ayında ise bir İtalyan mahkemesi Vatikan’ın temyizini reddederek, söz konusu para transferini dondurdu. Tedeschi ve Cipriani ise herhangi bir yolsuzluğa karıştıkları iddiasını reddetti.

IOR’yi temsil eden avukat Vincenzo Scordamaglia, Financial Times’a, “Vatikan’ın kara para aklanmasına karşı alacağı tavrı açıklayan belgenin, ülkenin terörizmle mücadele ve kara para aklanmasına karşı benimsediği duruşu açıkça gösterdiğini” belirtti.

Scordamaglia, “İtalya bundan sonra Vatikan’ın kurallara uymadığını söyleyemeyecek. Geçmişte önümüzde birçok engel bulunuyordu. Ancak en son alınan karar daha önce çıksaydı, bunların üstesinden daha önceden gelebilirdik” dedi.

*Bu yazı FT’de yayımlanan “Vatican to tackle money laundering” başlıklı haberden derlenmiştir.
hurriyet.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)