E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıVe dolar 2 lirayı aştı!---

Ve dolar 2 lirayı aştı!

Ve dolar 2 lirayı aştı!
23 Ağustos 2013 - 16:41 borsagundem.com

Gelişen piyasalardan çıkışlara paralel olarak iç piyasada yükselen dolar, 2 lirayla tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü

Son günlerde yaşanan yüksek volatilitenin ardından gün içinde satış baskısının azalmasıyla bir miktar soluklanan piyasalarda kur ve faiz öğleden sonra tekrar hareketlenerek yönünü tekrar yukarı çevirdi.
Gün içinde 1,98'in altını gören dolar, Merkez Bankası'nın döviz satım ihalesi açmasının ardından yönünü yukarı çevirdi. Dolar saat 16.31 itibariyle 1,9980 ile yeni zirvesini gördü. Yükselişini sürdüren dolar saat 16,54'te 2 liraya çıktı.

Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Gün içinde piyasalarda bir soluklanma gördük buna paralel TL'ye bir miktar girişler de oldu. Ancak piyasada genel olarak likidite oldukça kötü. Öğleden sonra kağıt tarafında da likidite kalmadı, 10 yıllık tahvil faizlerinde ciddi yükseliş oldu. 10 yıllık tahvillerdeki bozulmanın etkisiyle TL'de de değer kayıpları yaşandı. TL öğleden önce diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre iyi performans gösterirken, öğleden sonra durum tersine döndü. Ana sorun ise kur 2.00 seviyesine yaklaştıkça bu psikolojik seviyenin  opsiyon ile alakalı olarak test edilmesi rahatsızlık yaratıyor" dedi.
Dün spot kapanışta yüzde 9.96, valörlüde son işlemlerde yüzde 10.01 seviyesinde olan ve bu sabah yüzde 9.94 bileşik seviyesinden açılan 8 Mart 2023 itfalı 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 10.50'ye kadar yükseldi. 10 yıllık tahvil spot kapanışta ortalama yüzde 9.91, valörlüde son işlemlerde yüzde 10.32 seviyesindeydi.

Dün spot kapanışta yüzde 9.77, valörlüde son işlemlerde yüzde 9.54 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah yüzde 9.60'tan açılarak yüzde 9.90'a kadar yükseldi. Gösterge faiz spot kapanışta ortalama yüzde 9.64, valörlüde aynı saatte son işlemlerde yüzde 9.74 seviyesindeydi.
SEPET DE REKORDA
Sepet bazında TL de yeni zirve olan 2,3322'ye kadar yükseldi.
RÜZGAR MAYIS'TA TERSE DÖNDÜ
Doların yükselişi 16 Mayıs'tan bu yana hızlandı. O tarihte Fed'den gelen "Varlık alımlarının hızını belki de bu yaz azaltabiliriz" açıklaması sonrası dolar 1,84'ün üzerine çıktı.
Fed'in para musluklarını kısacağı korkusu piyasaları diken üstünde tutmaya devam etti. Bu endişe gelişmekte olan piyasalardan kaçışı tetikledi. TL de bundan nasibini aldı ve 11 Haziran'da dolar 1,91'e yaklaştı.
MERKEZ FRENLEMEYEDİ
Temmuz başında ise dolar 1,97'yi de aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Merkez Bankası'nın 8 milyar dolara yakın döviz satışı da doların frenlemeye yetmedi. Fed korkusuyla çıkışını sürdüren dolar bugün 2 liraya çıkarak tarihi zirveyi ilk kez gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)