E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPara Piyasa"Vergi artışı büyümeyi baltalar"---

"Vergi artışı büyümeyi baltalar"

Vergi artışı büyümeyi baltalar
12 Ağustos 2013 - 02:48 borsagundem.com

50 milyar dolara mal olması planlanan vergi artışı ile ilgili süreç tartışmalara neden oluyor

Son zamanlarda en çok tartışılan konulardan biri Japonya'nın gelecek Nisan ayında başlatacağı tüketici vergilerinin arttırılması politikası oldu.
Japon parlamentosunda 6 yılın en büyük çoğunluğuna sahip olan Japonya Başbakanı Shinzo Abe, planlanan satış vergisi artışının ekonomik sıçramayı tehdit etmesi hâlinde birkaç ay içinde siyasi anlaşmazlık ile karşı karşıya kalabilir.
Bir çok ekonomist bunun Japonya'nın ekonomisini düzene sokması ve borçlarını ödemesi açısından hayati bir adım olduğunu düşünüyor. Öte yandan bir analist CNBC'ye bunun zamanından önce yapıldığı görüşünü savundu.
Şu anda uygulanması beklenen plana göre, vergiler Nisan ayında yüzde 5'den 8'e arttırılacak ve bu oran Ekim 2015'de ise yüzde 10'a çıkacak. Öte yandan, son yazılan raporlara göre, Başbakan Shizo Abe ekonomik iyileşme sürecinin erteleneceği korkusundan ötürü bu ekonomi politikasını uygulamayı daha ileri bir tarihe atabilir. Reuters'ın yayınladığı rapora göre ise bununla ilgili kararın Eylül sonunda veya Ekim başında verilmesi planlanıyor.
Japon Macro Advisors Baş Ekonomisti Takuji Okubo ''Tüketici vergilerinin arttırılması Japonya’nın pozitif bir döngü içinde olan büyümesini durdurabilir. Bu şu anda zaman açısından kesinlikle yanlış bir politika. Bu vergi politikasına başlangıç için 2015 daha iyi olabilir. Vergileri yüzde 3 arttırmanın Japon ekonomisinin iyileştirilme sürecine büyük bir katkı sağlayacağına inanmıyorum.
Japonya'nın şu anda büyümeye ihtiyacı var. 15 yıldır deflasyonda olan bir Japon ekonomisi vardı. Şu anda toparlanmaya girmiş bir ekonomi görüyoruz. Bu süreç içinde bu politika çok yanlış'' dedi.
Japonya'nın şu anda GSYH'nın yüzde iki yüzü aşan borcu var. Japonya'nın ödenmemiş devlet borcu ikinci çeyrekte yüzde 1,7 artarak 10,46 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)