E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVergi ve jeopolitik risk---

Vergi ve jeopolitik risk

Vergi ve jeopolitik risk
02 Temmuz 2024 - 08:28 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, piyasalar mercek altına alınıyor

Yatırımcıların Donald Trump’ın ikinci kez başkan olma olasılığını değerlendirmesiyle Hazine tahvili getirilerindeki artışın ardından ABD doları, yen karşısında Salı günü neredeyse 38 yıllık zirveye yakın bir seviyede seyretti. Döviz çifti ABD getirilerine karşı oldukça hassastır ve referans 10 yıllık Hazine getirisi haftaya başlarken yaklaşık 14 baz puan yükselerek %4,479’a çıktı. Bu hareket Trump’ın başkanlığı kazanması beklentilerine bağlandı ve bu da daha yüksek tarifeler ve hükümet borçlanmasıyla sonuçlandı. Burada belirtmemiz gereken konulardan biri de Başkan Joe Biden’ın geçen haftaki tökezleyen tartışma performansının, getiri artışının arkasındaki tetikleyicisi olduğu, ancak ek bir katalizörün de dün Yüksek Mahkeme’nin Trump’ın 2020 seçim yenilgisini bozma girişimleri nedeniyle kovuşturmadan geniş kapsamlı bir dokunulmazlığa sahip olduğuna karar vermesi olduğudur. Tahvil yatırımcıları Trump’ın Beyaz Saray’ı ele geçirme ihtimalinin artmasına göz dikmiş durumda ve piyasa Trump 2.0’ın enflasyona yol açacağını düşünüyor.

Euro, rakip Fransız siyasi partilerin aşırı sağcı Ulusal Birlik’in (RN) iktidara gelmesini engellemek için güçlerini birleştirmesiyle güçlenmeye devam etti. Oradaki durumda kısaca; Yatırımcılar, Marine LePen’in göçmen karşıtı ve AB karşıtı RN partisinin hafta sonu yapılan ilk tur oylarında daha fazla pay alamamasından memnunlar, şimdi partinin muhalifleri, Pazar günü yapılacak ikinci tur oylamada adayları taktiksel olarak çıkarmak için birleşiyorlar, böylece partiden bağımsız olarak sadece en iyi konumdaki aday RN temsilcisine karşı karşıya geliyor. Dolayısıyla Fransa’da alelacele kurulan aşırı sağ karşıtı cephenin ne kadar iyi çalıştığı bugün belli olacak. Adayların, sadece kazanma şansı en yüksek olanların kalması için Pazar günü yapılacak kritik ikinci tur oylamasından bu akşam çekilmeleri gerekiyor.

Asya’da hisse senetleri genel olarak karışık seyrederken, ham petrol önceki seanstaki güçlü yükselişin ardından hafifçe yükseldi. MSCI’nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0.2 düştü. Diğer yandan ham petrol, kuzey yarımkürede yaz sürüş sezonunun başlamasıyla birlikte dün yaklaşık %2’lik artışın ardından yükseldi. Brent vadeli işlemleri %0,21 artışla varil başına 86,78 dolara ve WTI ham petrolü de %0,13 artışla 83,49 dolara çıktı.

Yurtiçinde ise yine bir vergi haberleriyle ve ciddi satışlarla ay’a başladık. Dün Bakan Şimşek’in açıklamalarının ardından bugün ekonomim.com gazetesindeki habere göre; Borsa kazançlarının vergilendirilmesi ve borsa işlem vergisi tekliften çıkarıldı, sonbaharda gündeme gelecek Torba Yasa’da yer alacak. Ancak GYO ve GYF’lere kurumlar vergisi istisnasının devamı için %50 temettü dağıtma zorunluluğu getiriliyor. Hisse senetlerinde elde tutma süresi 2 yıldan 5 yıla çıkarılıyor, ortaklık paylarının satışı da bu kapsama alınıyor. İştirak hissesi satış kazancı istisnası ve KDV istisnası kaldırılıyor.

Bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Avrupa Merkez Bankası’nın ev sahipliğinde düzenlenecek bir etkinlikte konuşma yapacak ve aralarında bugün açıklanacak JOLTS iş ilanlarının da bulunduğu çok sayıda istihdam raporunun yakından takip edileceği bir haftada ABD para politikasının gidişatı hakkında görüş bildirecek. Avrupa’da veri takvimi oldukça durgun; Haziran ayına ilişkin Euro bölgesi enflasyon verileri ve mayıs ayına ilişkin işsizlik oranı açıklanacak.

Yabancı, satarken emeklik fonları alıyor

 

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

 

Günün önemli şirket haberleri 02/07/2024

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cibutili mahmut02 Temmuz 2024 14:01

    Vergide iş cigrindan çıktı siz ne kadar vergi verirseniz verin bu yolsuzluk ve hukuksuzlukla anca enayi durumuna düşersiniz tüm dünyadada aşağı yukarı aynı belli bir zümre alt tabakayı sömürüyor vergiye adalet ölçüsünde evet ama enayilige varacak tarzda da vergiye hayır önce siyasiler ve beslemeleri taşın altına elini koyacak sonra bizler