E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıVerilerdeki oynaklık sürüyor---

Verilerdeki oynaklık sürüyor

Verilerdeki oynaklık sürüyor
09 Eylül 2015 - 07:38 borsagundem.com

Türkiye'de açıklanan verilerde farklı sonuçlar güveni sarsıyor

BİRAZ İRONİK" 
 
Ekonomi teorisi mantıklı davranış varsayımı üzerine kurulu. İnsanların başarılı olacakları ve işlerin iyi gideceği...
Türkiye, Gelişmekte Olan Ülke kategorisinde sınıflanmakta. Gelişmekte Olan Ülkeler'in genel olarak kredi (güvenilirlik) notları daha düşük. Bunun sebebi veri setlerinde varyansın (oynaklık) yüksek olması. Oynaklık nedeniyle geleceği belirli güven aralıklarında tahmin 
edebilmek zorlaşıyor.
Geçtiğimiz Perşembe günü Tüketici Fiyat Endeksi açıklandığında gıda enflasyonunun arttığını ve %9,6 oranına ulaştığını gözlemledik. İronik. Ancak artan gıda enflasyonu önümüzdeki dönemde enflasyonun o kadar düşeceğine işaret ediyor. Çünkü yeni kurulan Gıda Komisyonu gıda fiyatlarındaki artışın mevcut %10 civarında sürdürülemeyeceğinin 
farkında.
Benzer bir durumu Sınai Üretim endeksinde sürekli yaşıyoruz. Dün Temmuz ayında sınai üretimin %1,5 oranında gerilediğini gözlemledik. Şaşırtıcı gelebilir ancak Temmuz ayı sınai üretim Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki en yüksek beşinci değer! (Ocak, Şubat ve Mayıs'tan hala daha yüksek) Sınai Üretim serisinin doğası biraz dalgalı.
Tahminen üç faktör Temmuz ayındaki istatistiksel gerilemede rol oynadı:
Çok hızlı geçen ikinci çeyreğin, özellikle de Haziran ayına ertelenen otomotiv üretiminin ardından Temmuz ayı Haziran'a göre daha düşük kaldı.
Ramazan'ın son bölümü Temmuz ayının başına denk geldi - Ramazan aylarında geleneksel anlamda üretim yavaşlıyor (bu konuda yapılan yeni bir çalışma ülkelerin Ekvator çizgisinden uzaklaştıkça ekonomik üretimlerinin de aynı oranda etkilendiğine işaret etmekte1).
Temmuz normal şartlarda yılın görece hızlı aylarından. Bu nedenle mevsimsel etkilerden arındırılırken "indirim"e tabi tutuluyor. Temmuz ayı ilk iki sebepten dolayı daha zayıf çıkınca haliyle mevsimsellikten arındırılırken düşüşün şiddeti artmış.
Daha yüksek gıda enflasyonu gelecekte daha fazla dezenflasyon anlamında geldiği gibi sınai üretimdeki şiddetli düşüş de önümüzdeki aylarda aynı güçte toparlanmanın bizleri beklediğine işaret etmekte.

Ziraat Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)