E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaVadeli İşlem BorsasıVOB, hacmini 3'e katlayacak---

VOB, hacmini 3'e katlayacak

VOB, hacmini 3'e katlayacak
20 Eylül 2011 - 10:26 borsagundem.com

VOB Genel Müdürü Dönmez, kaldıraçlı döviz sözleşmelerini devreye almayı planladıklarını söyledi

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, önümüzdeki dönemde kaldıraçlı döviz sözleşmeleri (fx) ve opsiyon sözleşmelerini devreye almayı planladıklarını söyledi. Çetin Ali Dönmez, fx sözleşmelerinin devreye girmesi ile günlük 1 milyar dolar civarında seyreden VOB´un işlem hacminin en muhafazakar tahminle ikiye katlanmasını opsiyon sözleşmeleri ile de üçe katlanmasının beklenebileceğini söyledi.
Futures Industry Association (FIA) ve Institute for Financial Markets (IFM) tarafından İstanbul´da ilk kez düzenlenen ana sponsorluğunu VOB´un yaptığı Türkiye Türev Araçlar Konferansı´nda Dünya gazetesinin sorularını yanıtlayan VOB Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, internet siteleri üzerinden yapılan işlemlerle günlük 8-10 milyar dolarlık hacme ulaştığı tahmin edilen foreks piyasası için döviz (fx) platformu açmayı düşündüklerini söyledi.
"Bu sene piyasaya bombardıman gibi olacak" diyen Çetin Ali Dönmez, 26 Eylül´de elektrik vadeli işlem sözleşmelerinin başlayacağını, bu sözleşmelerden sonra Kurban Bayramı vadeli canlı hayvan sözleşmelerinin geleceğini ifade etti. Dönmez şöyle devam etti: "O da çok büyük ihtimalle ekim başında gelecek. Ondan sonra planımız opsiyonları yeni sistemle birlikte devreye almak. Bizim yol haritamızda yeni sistemle birlikte ilk devreye alacağımız kontratlar döviz ve endekse dayalı opsiyon sözleşmeleri olacak."
İnternette dönen FX işlemlerini VOB´a çekmeyi hazırlandıklarını bunun içinde ayrı bir platform hazırladıklarını kaydeden Dönmez, burada işlemlerin sadece günde 23:30 ile 24:30 arasında sadece 1 saat duracağını kesintisiz işlem yapılabileceğini anlattı. Opsiyonları da bu senenin sonunda açmayı planladıklarını belirten Dönmez, gecikmenin yazılım konusundaki ufak aksaklıklardan kaynaklandığını kaydetti.
Dönmez "Opsiyonlarda başlangıç opsiyonu İMKB-30 endeksi ve dövize dayalı opsiyon olacak. ´Single Stock Future´lar ise İMKB´nin itirazları için bekletildi. Şu an hazır. ´Açılsın´ dense şu an hemen açarız. Bütün türev sözleşmeler VOB´da olacak gibi görünüyor" diye konuştu.
İşlem hacminde esas patlamayı opsiyonlar ve kaldıraçlı döviz sözleşmeleri denilen FX kontratlarının yapacağını kaydeden Dönmez, "FX işlemlerinde günlük hacmin 8-10 milyar dolar olduğu konuşuluyor. Bizim günlük hacmimiz 1 milyar dolar. 8-10 milyar Dolar değil, 1 milyar dolarlık katkısı olsun VOB´un gelirlerini bir anda ikiye katlar. FX´te şu andaki VOB işlem hacmi kadar işlem hacmi katkısı bekliyoruz. Geçen sene VOB´un yıllık işlem hacmi 430 milyar lira, günlük hacim ise 1 milyar dolardı. FX´ten günlük 1 VOB kadar işlem hacmi bekliyoruz. Opsiyonlar ise ülkeden ülkeye değişiyor. Bazı ülkelerde opsiyon sözleşmeleri vadeli işlem sözleşmeleri kadar oluyor. Bazı ülkelerde ise 5-6 kat opsiyonlar daha fazla hacim yapıyor. Biz konservatif düşündük ve opsiyon sözleşmelerinin ilk sene işlem hacminin yüzde 25´i ile yüzde 40´ına ulaşmasını bekliyoruz. Ama devamında birebir olur. Birde opsiyon sözleşmeleri vadeli işlem sözleşmelerine de destek olur. Opsiyon ve FX sözleşmeleri şu andaki VOB´u 3´e katlar. 2´ye katlayacak olan FX, 1 kat daha büyütecek olan opsiyon sözleşmeleridir. FX, opsiyonlardan önce devreye girebilir. Yani, VOB´un günlük işlem hacmi 1 milyar dolar, FX ile 2012´de 2 milyar dolar olur. 2013-14´te ise opsiyonlar dolayısıyla hacmi 3 milyar dolar olarak görebilirsiniz."
Elektrik sözleşmelerinde talep olup olmayacağı konusunda tedirgin olduklarını ancak, bu konuda kendileriyle görüşmek isteyen yerli ve yabancı enerji üretim şirketlerinin olduğunu ifade eden Dönmez, büyük bir Alman enerji şirketi ile görüştüklerini, VOB´da uzun vadeli elektrik kontratı satabilmesi durumunda şirketin yatırımlarını ona göre farklı değerlendireceğini söyledi.
Dönmez şöyle konuştu: "Elektrik vadeli işlem sözleşmelerinde işlem hacmi beklentimiz çok büyük değil. Ama elektrik piyasasının aktörlerini piyasaya çekebilmek önemli. Yatırımcı, VOB´da uzun vadeli elektrik kontratı satabileceksem yatırımlarımı ona göre farklı bakacağım diyor. Türkiye´deki yatırımlarını gözden geçirirken artık bu faktörü de ele alacak. Bu konuda dev bir Alman enerji şirketi bizimle görüştü. Eğer önceden satabilirse ona göre yatırımlarını hızlandıracak."
Bu arada Dönmez, konferans sırasında yaptığı konuşmada ise şu değerlendirmede bulundu. "VOB´un günlük işlem hacmi 1 milyar doları aştı. VOB çok hızlı gelişen bir borsa. Opsiyon işlemlerini devreye sokmak için bir kaç aya daha ihtiyacımız var. Bütün personelimiz bu süreci hızlandırmaya çalışıyor. Sermaye ve para piyasaları gerçek bir dönüşüm sürecindeler. İş modellerimizi, işe bakma şeklimizi değiştireceğiz. Hükümetin İstanbul´u global finans merkezi yapma çabalarını destekliyoruz. İzmir ise EXPO 2020 için hazırlanıyor. İstanbul, finans merkezi olurken, İzmir´in de ticaret merkezi olması çok önem taşıyor."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)