E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaVadeli İşlem BorsasıVOB'da bugün (Alternatif Yatırım)---

VOB'da bugün (Alternatif Yatırım)

VOB'da bugün (Alternatif Yatırım)
28 Mart 2012 - 08:58 borsagundem.com

İMKB-30 spot endeksin geri çekilmesini sürdürmesi durumunda kuvvetli destek bölgesi 75000-75500 bandı aralığındadır.

HERŞEY AYNI. GERİSİ KISA VADELİ HEZEYAN.
Piyasalardaki Gelişmeler:
Önceki gün Bernanke’nin parasal genişleme veren sözleri ve Almanya’dan gelen olumlu ekonomik verilerin etkisiyle düne yükselerek başlayan piyasalar, günün sonuna doğru kar satışlarına sahne oldu. Yurtdışında Bernanke’nin ABC TV kanalında yaptığı açıklamaların dışında piyasalarda konuşulan çok da önemli bir konu yoktu. Ancak içeride TCMB’nın faiz politikasına dair dünkü kararları dünün en önemli haberleriydi.
Bernanke, dün TV’de yaptığı açıklamalarında yüksek işsizliğe dikkat çekerek, zafer ilan etmek için çok erken olduğunu söyledi. Ancak konuşması arasında en dikkat çekici olanı petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonist risk olduğunu söylemesi ve ekonomik koşullar beklenenden daha farklı olursa bu durumda FED’in rekor düşük faiz oranlarını 2014 yılı sonuna kadar sürdüreceği yönündeki duruşunu, değiştirebileceği yönündeki sözleri oldu. Yeni bir parasal gevşeme ve büyük ölçekli bir tahvil alım programı olup olmadığına dair sorulan soruya da Bernanke hiçbir seçeneğin masana kaldırılmadığının altını çizdi ve ekonominin seyrine göre nasıl bir operasyon yapılacağının önceden planlanlamaları gerektiğini söyledi. Yani kısacası Bernanke, yeni hiç birşey söylemedi.
İçeride ise TCMB beklendiği gibi politika faiz oranı olan haftalık borç alma faiz oranı olan %5,75’i ve mevcut gecelik faiz koridorunu korudu. Zorunlu karşılıklar için tutulabilecek altın karşılık oranını %10’dan %20’ye yükseltirken yabancı para zorunlu karşılıkları için tutulabilecek altın karşılık oranını da %10’dan sıfıra düşürdü. Yapılan açıklama ile bu yeni değişiklik ile altın rezervlerinin güçlendirilmesi ve bankalara likidite yönetimlerinde daha fazla esneklik sağlamanın amaçlandığı belirtildi. Mevcut verilere göre bankaların kıymetli maden hariç yabancı para zorunlu karşılıkları için tuttukları altın yaklaşık 23,5 ton. Bu da yaklaşık 2,3 milyar TL ediyor. Bankaların TL zorunlu karşılıkları için tuttukları altın ise yaklaşık 48,4 ton (yaklaşık 4,7 milyar TL) TCMB, yaptığı bu uygulama ile piyasalara 6,1 milyar likidite desteği sağlanacağını açıkladı.
Yani TCMB dün aldığı kararlar ile bankaların karlılıklarını azaltıcı
yeni bir düzenlemeye gitmeyerek, özellikle İMKB’de, negatif yönde bir algı yaratmadı.
Sonuç olarak dün kar satışları için bahane arandığı, yeni bir yön değişikliğine neden olabilecek değerde önemli bir haberin olmadığı bir gündü. Burada küçük bir not düşmekte fayda var. Zira borsalarda büyük yükselişler önce endeks üzerinde etkili ana sektörler ile olur, sonra ikincil senetlerde hareketlik kazanır. İkinci büyük yükseliş dalgası (ki bu dalga daha serttir) öncesinde ise panik hareketlere neden olabilecek ani ve sebepsiz salınımlara kalbin dayanmasının çok güç
olduğu dönemdir. Bu nedenle tavsiyem ana resmi görmenizdir. Ana resim mevcut likiditenin piyasada kalması ve ekonomilerde olumlu dataların gelmeyi sürdürmesini beklediğim Avrupa ve ABD seçim yılı olan 2012’de borsaların yükseliş trendini bir kaç ay daha bozamayacağını söylüyor...! Bugün İzlenecek Datalar :
15:30 - ABD, şubat ayı dayanıklı mal siparişleri
17:30 - ABD, haftalık petrol stokları
İMKB Bugün İçin Beklenti :
İMKB30 spot endeks 76500 civarından geçen yatay direnç olan ve FİBO direnci olarak da dikkat çeken direnç bölgesinden yeniden satış baskısı ile karşılaştı. Bu seviye aynı zamanda 72500 seviyesinden başlayan kısa vadeli sert yükselişin yaptığı kısa vadeli zirve seviyesidir. İMKB30 spot endeksin 76500 direncinin geçilmesi hareketin sert bir şekilde 78500’e ivmelenmesine neden olabileceğinden kısa vadede önemli bir dirençtir.
Diğer taraftan 76500’ü geçemeyen İMKB30 spot endeksin geri çekilerek güç toplama isteği nedeniyle geri çekilmesini sürdürmesi durumunda kuvvetli destek bölgesi 75000-75500 bandı aralığındadır.
Teknik açıdan İMKB30 spot endeks 74000 civarından geçen uzun vadeli düşüş trend kanalının üst bandının altına gelmedikçe yükseliş trendi bozulmayacaktır.
ALTERNATİF YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)