E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaVadeli İşlem BorsasıVOB'da kimse para kazanamıyor---

VOB'da kimse para kazanamıyor

VOB'da kimse para kazanamıyor
09 Şubat 2012 - 07:40 borsagundem.com

İzmir'de faaliyet gösteren Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası geçen hafta yaş gününü kutladı.

 2005 yılında işlemlere başlayan VOB, o yıl 3 milyar liralık işlem hacmi yaparken, 2011 yılında 440 milyarlık bir hacim yakalamış ki gerçekten ciddi bir başarı söz konusu. Bu bakımdan yöneticilerini ve çalışanlarını kutluyoruz.
VOB'da, İMKB'nin 30 ve 100 endeksleri, faiz, döviz, altın, pamuk, buğday kontratları işlem görürken geçen yıl enerji (baz elektrik) ve canlı hayvan kontratları da seçenekler arasına dahil edildi. Vadeli işlem anlamında oldukça yenilikçi ve atak davranan VOB, yatırımcılara oldukça çeşitli ürünler sunmuş oluyor. Her ne kadar böyle yenilikçi olmak pratiğe yansımasa da yapılanları takdirle karşılamamız lazım. Bu yıl için bazı yeni kontratların devreye alınacağı belirtiliyor. Öncelikle gecelik faize yönelik kontratların çıkarılması bekleniyor. Tüm piyasa aktörlerinin, banka ve aracı kurumların karşı çıkmasına rağmen kaldıraçlı işlemlere yönelik bir işlem platformu da devreye sokulmak isteniyor. Şüphesiz VOB'un asıl hedefi, opsiyonları işleme başlatabilmek. Birkaç yıldır kangrene dönüşen opsiyonlar konusunda İMKB ile herhangi bir uzlaşma sağlanıp sağlanmadığını kamuoyu bilmiyor. Yeni İMKB Başkanı, önceki yönetimin rezerv koyduğu hususlarda geri adım atacak mı önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak şurası mutlak bir kesinlik taşıyor: Opsiyonlar her iki borsa için de hayati bir mesele. Opsiyonları alamayan borsanın sonu hayırlı olmayacak.
Yaratılan işlem hacmi, yaratılan ürün çeşitliliği konusunda takdire şayan bir iş yapıldığını tekrar söylememiz lazım. Ancak yapılan işlere bakıldığında İMKB endekslerine dayalı işlemlerin toplam işlem hacminin % 91.4'ü olduğunu görüyoruz. Ne kadar ürün çıkarılırsa çıkarılsın 7 yıldır bu gerçek değişmedi. Muhtemelen VOB yönetimi de bu sonuçtan memnun değildir. Ağırlıklı olarak İMKB endekslerine dayalı faal iyet gösteren VOB'da sadece 6 bin civarında yatırımcı işlem yapıyor. Bu rakamdan da memnun olunmadığını tahmin ediyoruz. VOB adeta yabancılarla birkaç yerli spekülatörün oyun yeri halinde. VOB'da işlem yapıp da para kazanan pek duyulmuyor ama her aracı kurum müşterilerini sürekli kaybettiğinden şikâyet edip duruyor. Bu istenen bir tablo değildi şüphesiz.
VOB'un kuruluş amacı emtialara yönelik bir korunma mekanizması yaratmaktı. Depolu lisansçılık olmadı diyerek kolaycılığa kaçıp bahane yaratmak kabul edilebilir değil. Endeks kontratlarıyla ciddi para kazanılıyor, bu yüzden başka bir riske girmeye ne gerek var gerekçesini ileri sürenlere de yapılan işleri gördüğümüz için katılmak mümkün değil. Çabalar var ama ne yazık ki yeterince bir mesafe alınamadı. Yerli yatırımcıların sürekli kaybettiği finansallara dayalı bir borsayı kimsenin istemediği çok net. Ancak neden özellikle emtialar, tarımsal ürünler ve kıymetli madenler üzerine vadeli işlemler gelişemiyor, bunun nedenleri araştırılmalıdır. Belki de Türkiye realitesi henüz vadeli işlemlere ihtiyaç duymuyordur. Eğer gerçekten öyleyse o zaman VOB'un varlığının dahi tartışılması gerekir. Yok, aksi fikir geçerliyse, tutmayacağı belli kontratlar yerine gerçekten ihtiyaç duyulan, kuruluş felsefesine uygun hedeflere daha yoğun bir şekilde yönelmek daha doğru olmaz mı?
Son olarak, VOB yıllık faaliyet raporlarını yayınlasa da mali açıdan da başarılı olup olmadığını öğrenebilsek.

***

Sayın Vedat Akgiray'ın ve kardeşim İlkay Arıkan'ın anneleri vefat etti. Vedat Hoca'ya ve İlkay'a başsağlığı, merhumelere Allah'tan rahmet diliyorum.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • uzman bin ali21 Ocak 2013 10:12

    VOB DENEN ŞEYİ ANLAŞILIR HALE GERİRİRSENİN DAHA İYİ OLACAK. HALKA SORUN YÜZ KİŞİDEN ANCAK BİRİ CEVAP VERRBİLİR. EĞER MALA DAYALI VOB YAPILIYORSA BU BİR NEVİ ÜRETİCİ VE TÜKETİCİNİN BİR MALDA Kİ FİYAT HAREKETLERİNDEN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN FİYAT İSTİKRAR SİGORTASI GİBİ BİR ŞEY, EĞER ENDEK, DÖVİZ VS SANAL DEĞERLER İÜZERİNDEN YATIRIMCILAR BİR BİRİNİ ÜTEREK PARARA KAZANIYOR SA BENCE KUMARIN BİR ÇEŞİDİ.

  • NEHİR ER/MALİ ANALİST09 Şubat 2012 09:37

    DÜN "TATİLE ÇIKMAYAN TRADER" BAŞLIKLI YAZIMI KAÇIRAN OKURLARA BU YAZIMI BULUP OKUMAYI TAVSİYE EDERİM.BİR TRADERİN KERVİEL ADLI BU BANKA TRADERİNİN NASIL BÜYÜK BİR FRANSIZ BANKASINI İFLASIN EŞİĞİNE VOB'DA OYNARKEN DÜŞÜRDÜĞÜNÜ GÖRÜNCE VOB'UN KUMAR DEĞİL SADECE RİSK HEDGE EDİLMESİ GEREKEN YER OLMASI GEREKTİĞİNİ GÖRECEKSİNİZ.

  • 09 Şubat 2012 00:52

    BEN DİYANETE SORDUM, CAİZ OLMADIĞI FETVASINI VERDİLER. ARTIK İŞLEM YAPMIYORUM.

  • resat08 Şubat 2012 23:21

    Kazanlara köşeye çekildikleri için seslerini çıkarmıyor. kaybedenler sürekli bağırdığı için herkes kaybediyor havası oluşuyor. Birileri kaybediyorsa mutlaka birileride kazanıyordurHerkesin kaybetmesine imkan yok bu sistemde7 aydır 5000 tl ile 600-800 arası kar yazmaktayım...

  • 08 Şubat 2012 22:54

    yıllardır bu gerçekler yazılıp durur değişen hiç bir şey yok.tam bir kollu kumar makinası..atalarımız ne de güzel demiş her ağaçtan kaval olsaydı merkebi mübarekinden zurna olurdu

  • emre08 Şubat 2012 21:48

    Kazanamayan İMKB ye gelsin,,ne işiniz var kumarda.he he he.

  • salih08 Şubat 2012 21:42

    Vob,kaldıraçları ile kumara dayalı bir enstrüman,bunu geliştirmek yerine kapatmak daha sağlıklı sonuç verir. Kimse para kazanamıyor,kazanan da kumar olduğu için hayrını göremez.