E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVolatilite kâbusu geri dönecek mi?---

Volatilite kâbusu geri dönecek mi?

Volatilite kâbusu geri dönecek mi?
21 Ağustos 2024 - 14:55 borsagundem.com

Küresel borsalar ay başından bu yana dalgalı bir seyir izliyor. UBS’ten Gerry Fowler ağustos ayı başındaki sert dalgalanmaları ‘aşırı tepki’ olarak adlandırsa da hisse senetlerinde dalgalı seyrin devam edeceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ağustos ayı borsalar için oldukça dalgalı bir dönemdi. Küresel ekonominin durumuna ilişkin endişeler piyasalardaki volatilitenin olağanüstü biçimde yükselmesine yol açtı.

Ayın başında, ABD'de beklenenden daha zayıf gelen istihdam raporu, potansiyel bir resesyon endişelerini artırdı ve ABD hisse senetlerinin düşmesine neden oldu. Bu arada, Japonya Merkez Bankası'ndan gelen şahin açıklamalar da, yen "taşıma ticaretinin" gevşemesine yol açtı ve Nikkei'nin %12'nin üzerinde düşmesine neden oldu.

Volatilite hesaplamaları için birincil gösterge olarak kabul edilen VIX son işlem gününde 16 seviyesine kadar geriledi. Endeks 5 Ağustos tarihinde ise 65 seviyesinde zirve yapmıştı.

CNBC’nin haberine göre UBS’in Avrupa Hisse Senetleri Stratejileri ve Küresel Türev Stratejileri Başkanı Gerry Fowler, volatilite endeksindeki bu olağanüstü hareketleri “aşırı tepki” olarak adlandırıyor.

UBS, volatilite seviyelerinin yılın başlarında görülen seviyelerden artmasını bekliyordu. Zira azalan nominal GSYİH, faiz indirimleri ve istihdam piyasasına ilişkin belirsizlik gibi bileşenlerin ortaya çıkması banka stratejistlerine göre tarihsel olarak piyasalardaki oynaklığın artmasını beraberinde getiriyor.

Fowler açıklamasında, “Aslında, son birkaç hafta tam da düşündüğümüz gibi oldu. Bununla birlikte gördüğümüz ani artış çok büyük bir aşırı tepkiydi ve bunun piyasada bazı sonuçları olacak. Ancak aynı oranda bir geri çekilme şimdi biraz aşırı tepki gibi görünüyor. Ekonomideki yavaşlamanın ABD'deki istihdam düşürmediğine emin olana kadar, bu belirsizliğin şu anda gördüğümüzün aksine, orta derecede yüksek oynaklık seviyesini üretmesini beklemeliyiz" ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanına göre borsalardaki oynaklığın önemli bir itici gücü, ABD'deki ekonomik yavaşlamanın daha fazla iş kaybına yol açıp açmadığı ve ABD ekonomisinin "daha sert bir inişe" gidip gitmediği olacak.

Fowler hem aylık tarım dışı istihdam verilerinin hem de haftalık işsizlik başvurularının önümüzdeki haftalarda önemli göstergeler haline geleceği konusunda uyardı:

“Tüm istihdam verileri, önümüzdeki birkaç ay için kilit veri noktaları olacak. Şu anda açık bir şekilde görülen ekonomik yavaşlamanın faiz indirimlerini destekleyen orta vadeli bir süreç mi yoksa istihdam kayıplarına veya daha derin bir yavaşlama veya resesyona sebep olacak çok daha kötü bir şey mi olduğuna karar vereceğiz.”

Fowler UBS’in piyasaların şu anda sahip olduğundan biraz daha yüksek bir oynaklık seviyesine yerleşmesini beklediğini sözlerine ekledi. Borsa uzmanı piyasaların daha sonraki süreçte karışık bir seyir izleyeceğini söyledi ve mevcut tablonun güçlü bir borsayı göstermediğini vurguladı.

Bank of America’dan uyarı: Yapay zeka rallisi zirve yaptıBank of America’dan uyarı: Yapay zeka rallisi zirve yaptı

 

Ed Yardeni: ABD Doları 2030 yılına kadar güçlü seyredecekEd Yardeni: ABD Doları 2030 yılına kadar güçlü seyredecek

 

Wall Street’te ‘felaket’ hisseleri neden yükseldi?Wall Street’te ‘felaket’ hisseleri neden yükseldi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)