E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemVucic'in dostluğu pazara kadar mı?---

Vucic'in dostluğu pazara kadar mı?

Vucic'in dostluğu pazara kadar mı?
15 Nisan 2023 - 14:07 borsagundem.com

Pentagon'u sarsan gizli belge sızıntılarında Rusya'ya silah sağlamakla itham edilen Sırbistan'dan bu iddialara yalanlama geldi. Cumhurbaşkanı Vucic, kendilerinin Rusya'ya silah satmadıklarını bu silahların Türkiye'den ulaşmış olabileceğini iddia etti

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) sızdırılan belgelerde Ukrayna’ya silah sattığı iddia edilen Rusya'nın müttefiki Sırbistan, bu iddiaları yalanladı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic dün yaptığı açıklamada, ülkesinin Ukrayna ya da Rusya'ya hiçbir zaman silah ya da mühimmat satmadığını, ancak Sırp silahlarının üçüncü ülkeler üzerinden savaş alanına ulaşmış olabileceğini belirterek Türkiye'nin adını verdi. 

Voa Türkçe'nin haberine göre, gazetecilere yaptığı açıklamada Vucic, "Sırbistan Ukrayna'ya silah ihraç etmemiştir ve etmeyecektir. Aynı şekilde Rusya'ya da silah ya da mühimmat ihraç etmemiştir ve etmeyecektir" dedi. Vucic ayrıca, ülkesinin Kiev ya da Moskova’ya silah sattığını kanıtlayabilecek bir belge olmadığını savundu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı mühimmatın Türkiye, İspanya ya da Çek Cumhuriyeti'ne ihraç edildikten sonra Ukrayna'da savaş alanında bir tarafta ya da diğerinde görülmüş olabileceğini de sözlerine ekledi.

Reuters'in edindiği 2 Mart tarihli gizli Pentagon belgesinde, Belgrad'ın Rus işgaline karşı savaşan Kiev'e silah göndermeyi kabul ettiği ya da çoktan gönderdiği bilgisi yer almıştı.

Belgede ayrıca Sırbistan'ın gelecekte Ukrayna'ya silah sağlayabilecek siyasi iradeye ve askeri kabiliyete sahip olduğu belirtilmişti.

Vucic hükümeti, Moskova ile yakınlığı dolayısıyla Ukrayna'daki savaşta tarafsızlığını ilan etse de, Avrupa Birliği'ne katılma hedefinden vazgeçmediği mesajını veriyor.

Sırbistan, Rusya'nın işgalini Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlarda kınıyor ancak, Moskova'ya yönelik Batı'nın yaptırımlarına katılmıyor. 

Türkiye ile iyi ilişkileriyle tanınıyor

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dostluğu ve Balkanlar'daki sorunlarda Türkiye ile beraber hareket etmesiyle dikkat çekiyordu. 

Pentagon'un gizli belgelerini sızdıran kişinin kimliği belli oldu

Pentagon'dan 'gizli belge' soruşturması

ABD Adalet Bakanlığı 'gizli belge' talebini reddetti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)