E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarWALL STREET, ABD HAZİNESİNE 21.5 MİLYAR DOLAR KAZANDIRDI---

WALL STREET, ABD HAZİNESİNE 21.5 MİLYAR DOLAR KAZANDIRDI

WALL STREET, ABD HAZİNESİNE 21.5 MİLYAR DOLAR KAZANDIRDI
21 Şubat 2010 - 10:41 borsagundem.com

Krizde zor duruma düşen Wall Street'in dev kuruluşları, Amerikan hazinesinden aldıkları kurtarma yardımlarıyla iflasın eşiğinden döndü. Hazine de bu yardımlardan 21.5 milyar dolar kazanç elde etti

Krizin sorumlusu olarak gösterilen Wall Street'in dev finans kuruluşlarının büyük çoğunluğu iflasın eşiğinden ABD'nin TARP (Sorunlu Varlıkları Kurtarma Fonu) yardımı ile kurtuldu. Her ne kadar Lehman Brothers'ın batışına engel olunmasa da geriye kalan diğer büyük kuruluşlara bugüne kadar 499.5 milyar dolar ödeme yapıldı. Toplam 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden aslan payını 110.6 milyar dolar ile ABD'li mortgage devleri Fannie Mae ve Freddie Mac aldı. Toplam 829 kuruluşa 499.5 milyar dolarlık kredilerin 173.3 milyar doları geri ödenirken, bu işten yardım alan kadar yardım veren ABD Hazine Bakanlığı da karlı çıktı. Tim Geithner'ın başında bulunduğu ABD hazinesi, kredilerden şuana kadar 21.5 milyar dolar gelir elde etti. BofA, 3 MİLYAR $ FAİZ ÖDEDİ ABD Hazine Bakanlığı'na en çok kazandıran bankaların başında 45 milyar dolarlık kurtarma yardımı alan ve bunun tamamını geri ödeyen Bank of America (BofA) geliyor. Hazine, BofA'dan 3 milyar dolar kar elde etti. ABD'nin bir diğer büyük bankası CitiGroup ise 45 milyar dolarlık yardımın 20 milyar dolarını geri öderken, hazineye şuana kadar 2.77 milyar dolar gelir sağladı. ABD hazine bakanlığı verilerine göre 25 milyar dolarlık yardımın tamamını geri ödeyen JP Morgan ise hazineye 1.75 milyar dolar kazandırdı. Wells Fargo, aldığı 25 milyar doların tamamını 1.44 milyar dolar faiz ile geri ödedi. 60 şirket borcunu ödeyebildi ABD Hazine Bakanlığı verileri, daha çok sayıda şirketin krizdeki bilançosunu düzeltmekte zorlandığını gösteriyor. Krizde çalışanlarının işine son veren ve çok sayıda operasyanlarını kapatarak yeniden yapılanma sürecine giren şirketlerin büyük çoğunluğu devletten aldıkları yardımları henüz geriye ödeyemedi. 827 şirketten sadece 60 tanesi yardımın tamamını geri öderken, 13 tanesi de borcunun bir kısmını ödeyebildi. Yardım fonunda halen 200 milyar dolarlık bir kaynak mevcut. Yardımların yarısı bankalara gitti EKİM 2008'den bu yana en çok yardım alan sektörlerin başında bankacılık geliyor. 244.9 milyar dolar, banka ve diğer finansal kuruluşlara ödendi. ABD'li mortgage (tutsat) devleri Fannie Mae ve Freddie Mac ise 110.6 milyar dolar ile en çok payı alan ikinci büyük sektörün oyuncuları. Yardımda üçüncü sırayı, 82.8 milyar dolarla otomotiv sektörü oluşturuyor. Bunu 45.3 milyar dolar ile sigortacılık sektörü ve 15.9 milyar dolarla zararlı varlıkların satın alınması takip ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)