E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street balonu patlayacak mı?---

Wall Street balonu patlayacak mı?

Wall Street balonu patlayacak mı?
20 Haziran 2024 - 12:58 borsagundem.com

Aşırı değerlenen Amerikan hisse senetleri Wall Street’te yeni bir çöküş yaşanacağı korkularını besliyor. Ancak ABD borsaları ani bir çöküşe sanılandan çok daha uzak olabilir

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının son dönemde bu yana kaydettiği güçlü yükseliş küresel yatırımcıların balon piyasası endişelerini tetikliyor. Ancak MarketWatch’un haberine göre bir borsa çöküşüyle karşılaşılması ihtimali ortalamanın altında.

Harvard Üniversitesi Profesörü Robin Greenwood’un araştırmalarına dayanan State Street Associates’in “köpük projeksiyonu” ABD borsalarında önümüzdeki iki yılda gerçekleşebilecek %40’lık çöküş ihtimalini mercek altına aldı. Araştırmaya göre gelecek iki yıl içerisinde bu tür bir düşüşün yaşanma ihtimali sadece %18 olarak hesaplanıyor. Bu oran %26 olan son beş yıllık ortalamaların da altında.

Aynı araştırma son zamanların en dinamik getirilerinden bazılarını üreten ve balon tahminlerinin çoğunun odak noktasında olan yüksek teknoloji sektörünü de içeriyor. State Street bu sektörde bir çöküş olasılığının beş yıllık ortalamalardan 4 yüzdelik puan daha düşük olduğunu hesaplıyor.

MW yazarı Mark Hulbert’e göre Wall Street’te son dönemde balon tahminlerinin artması da bu ortalamanın düşmesine sebep oluyor. Zira balon piyasası öngörüsünde bulunanların çoğu balonun kesin bir tanımı üzerine çalışmıyor ve bir balonun çökmesine neyin neden olacağı konusunda kesin kriterlere sahip değil.

Yale Üniversitesi’nden Will Goetzmann’a göre balon piyasasına dair kriterlerin ve tanımların eksikliği söz konusu. Bu da gerçekten bir çöküşün yaşanma ihtimalinden çok balon piyasası öngörüsünde bulunan analistler hakkında bilgi veriyor.

Hem Greenwood hem de State Street’in öngörüleri ABD borsalarının son iki yıldaki performansına dayanıyor. Analistlere göre borsaların performansı yükseldikçe sonraki yıl bir çöküş yaşanma olasılığı da artıyor. Örneğin iki yıllık performanstaki artış %100 olduğunda sonraki yıl bir çöküş yaşanma olasılığı %50’ye yaklaşıyor. Takip eden yıl artışlar %150’ye ulaştığında “bir çöküşün neredeyse kesin olduğu” öngörülüyor.

Son iki yılda S&P 500 Endeksi ise sadece %48,9’lık kümülatif getiri sağladı. Bu artış takip edilen yıllarda önemli bir çöküş görülmesi olasılığının ciddi seviyelerin çok altında olduğunu gösteriyor.

Yoğunluk endişeleri

Hulbert balon piyasasına bağlı bir borsa çöküşünün yaklaşmakta olduğunu düşünenlerin ortak argümanlarından birine dikkat çekti: ABD borsalarının sermaye ağırlıklı göstergesi olan S&P 500 Endeksi ile aynı endeksin eşit ağırlıklı versiyonu arasındaki fark önemli ölçüde artıyor. Yılın başından bu yana S&P 500 Endeksi eşit ağırlıklı versiyonundan %10 daha iyi performans gösterdi. Geçen yıl içinse bu oran %12’nin üzerindeydi.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre bu fark S&P 500’ün büyük sermayeli şirketlerin hisse senetlerine giderek daha fazla bağımlı hale geldiği anlamını taşıyor. Birçok analist bu yoğunlaşmanın borsayı özellikle de büyük düşüşlere karşı savunmasız hale getirdiğini belirtiyor.

Ancak Hulbert’in 1970’ten bu tarihe kadar gerçekleştirdiği analiz söz konusu argümanı desteklemiyor. S&P 500’ün son 50 yılı aşkın dönemdeki performansını mercek altına alan Hulbert endeksteki yoğunlaşmayla hisse senetlerinin çöküşü arasında ikna edici bir istatistiki örüntüye ulaşılmadığını belirtiyor.

Bu tablo elbette Wall Street borsalarının büyük zorluklarla karşı karşıya olmadığı anlamını taşımıyor. Amerikan hisse senetleri aşırı değerli konumda. Bununla birlikte hisse senetlerinin aşırı değerden kurtulmasının birden fazla yolu var ve borsa çöküşü bu seçeneklerden sadece biri. State Street’in köpük projeksiyonuna işaret eden Hulbert borsanın aşırı değerlenmenin üstesinden gelmek için önümüzdeki yıllarda daha vasat bir performans göstereceğini öngörüyor.

Borsalar düzeltmenin eşiğinde

 

Küresel piyasalar gözler BoE'nin faiz kararında

 

Yerli yatırımcının hisse senedi varlıkları büyüdü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)