E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıWall Street bankaları: Sterlin rallisi devam edecek---

Wall Street bankaları: Sterlin rallisi devam edecek

Wall Street bankaları: Sterlin rallisi devam edecek
22 Temmuz 2024 - 15:54 borsagundem.com

Sterlin bu yıl gelişmiş ekonomiler arasında en yüksek performans gösteren para birimi oldu. Wall Street bankaları ise sterlinin bu güçlü performansını devam ettireceğini düşünüyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street bankaları, sterlinin 2016 Brexit referandumundan bu yana en güçlü seviyesine taşıyan yükseliş serisinin devam edeceğine inanıyor. Financial Times’ın haberine göre yatırımcılar İngiltere’nin sağlam ekonomi ve siyasi istikrar umutlarının para birimini canlandıracağını düşünüyor.

Sterlin bu yıl gelişmiş ülkeler para birimleri arasında en güçlü performansı gösterdi. İngiltere’nin para birimi bu yıl dolar karşısında %1,7 yükselerek 1,29 dolara ulaştı ve euro karşısında da %3 yükseldi.

Yükselişler, beklenenden daha iyi büyüme ve inatçı enflasyon tarafından desteklendi ve bu da İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) bu yıl faiz oranlarını agresif bir şekilde düşürmesini engelleyecek gibi görünüyor. İşçi Partisi'nin seçim zaferi, yatırımcılar arasında sık sık sterlini etkileyen değişken bir politika döneminin sona ereceğine dair iyimserliği de artırdı.

İngiltere’deki bu tablo parlamentonun aşırı sağ ve aşırı sol arasında bölündüğü Fransa’nın ve başkanlık seçimleri etkisi altında olan ABD’nin tam tersi bir senaryoyu işaret ediyor.

FT haberine göre varlık yönetimi firması RBC BlueBay’in Baş Yatırım Sorumlusu Mark Dowding, “İngiltere kendisini oldukça uzun süredir ilk kez G7’de siyasi olarak en istikrarlı ülke konumunda buluyor. İşçi Partisi cephesi piyasalara ‘ekonominin sorumlu temsilcileri’ olacaklarına dair güvence vermeye çalışmak için ellerinden geleni yapıyor. Bu da genel olarak sterlin piyasalarına yardımcı oluyor” ifadelerine yer verdi.

JPMorgan analistleri, sterlinin gelecek yıl mart ayına kadar 1,35 dolara ulaşacağını tahmin ederken, Goldman Sachs da uzun vadeli bir projeksiyonda sterlinin bu seviyeye tırmanmasını bekliyor.

Citi stratejistleri, İngiltere'nin 2016'da Avrupa Birliği'nden ayrılma yönünde oy kullanmasından bu yana ilk kez İngiltere para biriminin euro başına 0,82 sterline yükseleceğini tahmin ederek sterlin üzerinde boğa pozisyonuna geçtiklerini söyledi. Sterlin şu anda euro karşısında 0,843 sterlinden işlem görüyor ve İngiltere'nin ticaret ortaklarından oluşan bir sepete karşı 2016'dan bu yana en güçlü seviyesinde.

Citi analistleri, "İngiltere seçim sonucu, her ikisi de para birimi için pozitif etki yaratacak, mali sorunları ele alma ve AB ile ticari ilişkileri geliştirme fırsatları sunuyor" açıklamasında bulundu.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu'ndan alınan verilere göre, sterlin için artan iyimserlik, döviz spekülatörlerinin 2007'den bu yana en yüksek seviyesine yükselen para birimindeki yükselişe ilişkin bahislerinin artırmasıyla piyasalara da yansıdı.

Brandywine Global'de tahvil portföy yöneticisi olan William Vaughan, "Hem ülke içinde hem de ülke dışında İngiltere’ye ilişkin gerçekten temiz bir sayfaya geçmişiz gibi görünüyor. Son birkaç ay içinde İngiliz varlıklarına yönelik yatırımcı duyarlılığının önemli ölçüde iyileştiğini gördük ve sonuç olarak sterlin, İngiliz hisse senetleri ve İngiltere yaldızlı tahvillerine girişler gördük” ifadelerine yer verdi.

İngiltere'nin faiz oranlarını yüzde 5,25'e yükseltmesine rağmen, İngiltere ekonomisi geçen ay beklenenden iki kat daha hızlı büyümeyle hafif şiddetteki resesyondan çıktı.

Bu hafta inatla yüksek seyreden hizmet enflasyonu, BOE'nin 1 Ağustos'taki bir sonraki toplantısında faiz oranlarını düşürmeyeceğine dair inancı da artırdı. Bu, ABD işgücü piyasasının zayıflamaya başladığı ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) eylül ayında politika faizlerini düşüreceği konusundaki piyasa öngörülerini takip etti.

JPMorgan Varlık Yönetimi Küresel Borsa Stratejisti Hugh Gimber, “İngiltere ekonomisinde bu yıl İngiltere ve ABD arasındaki uçurumu kapatmaya yardımcı olan yeni bir ivme var. İngiltere’de çok daha zayıf bir başlangıç noktasından da olsa devam eden bir ivme göreceğimizden eminiz” diyor.

Trump'ın başkanlığı doları nasıl etkileyecek?Trump'ın başkanlığı doları nasıl etkileyecek?

 

Altında 'Biden' etkisi: Ons fiyatı arttıAltında 'Biden' etkisi: Ons fiyatı arttı

 

Asya borsaları Biden'ın adaylık kararı sonrası düşüşteAsya borsaları Biden'ın adaylık kararı sonrası düşüşte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)