E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street boğaları çeyrek asırlık rekora gidiyor---

Wall Street boğaları çeyrek asırlık rekora gidiyor

Wall Street boğaları çeyrek asırlık rekora gidiyor
26 Eylül 2024 - 11:12 borsagundem.com

ABD borsaları en son 1998 yılında görülen bir rekora nadir bir istatistiğe yaklaşıyor. S&P 500’ün iki yıl üst üste %20’nin üzerinde yükselme ihtimali dot-com balonunun kötü hatıralarını da hatırlattı.

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 çok nadir görülen bir rekora oldukça yaklaştı. Endeks art arda iki takvim yılı içerisinde %20 ve üzerinde yükselebilir.

S&P 500 Endeksi salı günü itibariyle yılın başından bu yana olan yükselişini %20’nin üzerine çıkardı. Söz konusu başarı endeksin bu yıl kaydettiği 41. rekor kapanışla birlikte geldi. Endeks çarşamba günü sınırlı da olsa geri çekilse de rekor seviyesine yakın kalmaya devam ediyor. Üstelik MarketWatch’un haberine göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) 50 baz puanlık büyük faiz indiriminin ardından yükselişlerin devam etmesini beklemek için iyi nedenler de var.

Endeksin arka arkaya bu kadar güçlü yıllar geçirmesi en son 20. yüzyılın sonlarında olmuşu. Dow Jones verilerine göre S&P 500 en son 1998’de bu tür bir başarıya ulaştı. Endeks 1995’ten başlayarak dört yıl boyunca %20 veya daha fazla yükseliş gösterdi. Seri neredeyse beşinci yılda da devam edecekti. Ancak 1999’da S&P 500 %19,5 yükseldi ve %0,5 oranla serinin devamı kaçırıldı.

Daha öncesinde ise hisse senetleri 1955’ten bu yana, yani S&P 500 Endeksi kurulmadan önce, iki yıl üst üste bu kadar güçlü yükselişler görmemişti.

Hisse senetlerinin güçlü yükselişi büyük sermayeli ABD şirketlerinin hisselerinin daha ne kadar tırmanabileceğine dair spekülasyonları canlı tuttu. FactSet verilerine göre S&P 500 Endeksi Ekim 2022’deki en düşük seviyesinden bu yana %60’lık çarpıcı bir boğa piyasası rallisi gerçekleştiriyor. Ancak yatırımcılar borsalardaki yükselişin yavaşlamaya veya tersine dönmeye meyilli olup olmadığını sorguluyor.

Bazı yatırımcılar küçük ve orta ölçekli şirketlerin hisselerinin ucuz hale geldiğini, büyük sermayeli hisseleri tamamen bırakmanın ve kelepir hisse avına çıkmanın doğru olacağını öneriyor.

Diğerleri ise borsalar yakın tarihe göre yüksek kabul edilen seviyelere ulaşmış olsa bile büyük sermayeli hisse senetlerinin hâlâ en iyi yatırım tercihi olduğunu savunuyor.

Dot-com balonunun yankıları

Hisse senetlerindeki olağanüstü artışlar dot-com balonunun kötü hatıralarını anımsatıyor. Ancak Wall Street profesyonelleri bugünle o dönem arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları hızlı bir biçimde hatırlatıyor.

Interactive Brokers Baş Stratejisti Steve Sosnick, “İlginçtir ki en son 90’ların sonlarında böyle bir performans görmüştük. İnternet rallisi dönemine benzetmeyi fazla zorlamak istemiyorum zira bu mutlaka adil değil. Ancak şu bir gerçek, o dönem de aynı şimdiki gibi halkın büyük çoğunluğunun hisse senetlerine aşık olduğu bir zamandı. Sonuç olaraksa, biliyorsunuz, piyasalara para yatırmaya gerçekten isteklilerdi” ifadelerine yer verdi.

Teknoloji hisseleri tıpkı 90’ların sonunda olduğu gibi borsalara hakim oluyor. Yardeni Research Baş Borsa Stratejisti Eric Wallerstein’a göre bilgi teknolojileri ve iletişim hizmetleri, telekom sektörünün halefi haline geldi. Zira bu iki sektör S&P 500’ün piyasa değerinin önemli bir kısmını oluşturuyor.

FactSet verilerine göre hisse senetleri fiyatları şirketlerin satış verilerine göre karşılaştırıldığında borsalar bugün 90’ların sonlarında olduğundan daha bile pahalı bir konumda. S&P 500 Endeksi’nin vadeli fiyat/satış oranları 1999 sonlarında 2,4 kat seviyesindeyken ağustos sonunda ise 2,9 kata ulaşmıştı.

Ancak günümüzün en büyük Amerikan şirketleri doksanların sonlarında olduğundan daha kârlı, yani fiyatlar beklenen gelecekteki kazançlarla karşılaştırıldığında aslında daha düşük.

Wall Street'in gelecek yılki kâr tahminlerine bakılırsa, S&P 500 Endeksi kısa bir süre önce 21,6 fiyat/kazanç oranıyla işlem gördü. 1999'un sonlarında ise bu oran 24 katın biraz altındaydı.

Borsa 1982 boğa piyasasının ilk günlerini andırıyorBorsa 1982 boğa piyasasının ilk günlerini andırıyor

 

Fed’in faiz indirim döngüsü Türkiye'de piyasaları nasıl etkiler?Fed’in faiz indirim döngüsü Türkiye'de piyasaları nasıl etkiler?

 

Altında gözler Powell'ın konuşmasına çevrildiAltında gözler Powell'ın konuşmasına çevrildi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dogrular26 Eylül 2024 16:55

    wall stret rekora derken geçmişe bakmak lazım 2021 ocak ayına göre DOW JONES =30829/ 41914günümüz %36 yükselmiş...SP500 2021 .3700/5722günümüz %55 yükselmiş....NASDAQ. 2021 -12870/18082günümüz oda%41 yükselmiş. yani adamlar tutarlı gidiyor