E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street boğaları için kritik gün---

Wall Street boğaları için kritik gün

Wall Street boğaları için kritik gün
04 Ekim 2024 - 11:31 borsagundem.com

Ekim ayı piyasalar için art arda gelen kötü haberleri gölgesinde başladı. Uzmanlara göre gün içerisinde açıklanacak istihdam verileri yatırımcılar için fırsat anlamına gelebilir.

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar ağustos ve eylül aylarına zorlu bir başlangıç yapmasının ardından hızlı bir şekilde toparlanmıştı. Ancak hem ABD içerisinde hem de dünya çapındaki sinir bozucu gelişmeler ekim ayı başında hisse senetleri piyasalarının bir kez daha sarsılmasına sebep oldu.

Salı günü İran İsrail’e karşı bir füze saldırısı başlattı. Saldırının ardından hisse senetleri ve tahvil getirileri kısa süreliğine gerileri. ABD Uluslararası Liman İşletmeleri Birliği Maine’den Teksas’a kadar uzanan geniş bir alanda ABD liman grevi başlattı. Tüm bu gelişmelerin üzerine ABD’nin bölünen nüfusunun yeni başkanını seçmesine sadece beş hafta kaldı. Son seçimlere bakılırsa ABD Merkez Bankası’nın (FED) 7 Kasım’daki bir sonraki faiz kararından önce sonuçlar netleşmeyebilir.

Kötü haberlerin üst üste gelmesi finansal piyasalardaki fiyat oynaklığını da tetikledi. MarketWatch’un haberine göre Income Research + Management Yatırım Ürünleri Stratejisti Allison Walsh, “Tüm bu gelişmeler piyasaları ve insanların düşünce süreçlerini etkiliyor” dedi.

Ancak tüm bu belirsizliğe rağmen yatırımcıların gözden kaçırmaması gereken bir şey var: Gün içerisinde açıklanması beklenen ABD’nin aylık istihdam raporu.

DWS Group Amerika Kıtası Sabit Gelir Başkanı ve Ticaret Başkanı George Catrambone, “Doğrudan işgücü piyasasına bakıyorum. Cuma günkü tarım dışı istihdam verileriyle birlikte başka bir fırsat geliyor” açıklamasında bulundu.

Heyecan dorukta

ABD tarihindeki daha önceki grevler daha yüksek işgücü maliyetleri pahasına çözüldü. Geçmişteki jeopolitik gerilimler piyasaları kısa bir süreliğine sarstı. Ancak hisse senetleri hızla yeni rekor seviyelere tırmanmaya devam etti. Tahvil kâr oranları ABD’nin büyümesine dair endişelere rağmen tarihin en düşük seviyeleri civarında seyrediyor.

DWS'den Catrambone, grevler, jeopolitik riskler ve geçmişte de daha uzun sürebileceği beklenen gelişmeler hakkında "Bu sorunların çözüleceği konusunda bir rehavet olması tehlikeli olabilir" uyarısında bulundu.

Bununla birlikte, 2008 Küresel Finans Krizi sonrası dönemde "tekrar tekrar" dipten satın alan yatırımcıların sonunda ödüllendirildiğini de hatırlattı. Catrambone "Aynı şekilde, kenarda kalan ve açığa satış yapan ya da hiç yatırım yapmayan yatırımcılarsa ödüllendirilmediler” ifadelerine yer verdi.

Benzer bir şekilde, Income Research'ten Walsh, ekibinin bu yılın büyük bir kısmını nakit benzeri para piyasası fonlarında tutulan 6 trilyon dolardan fazla parayı düşünerek geçirdiğini söyledi. Walsh "Para piyasası fonları hâlâ oldukça yüksek getirilerde. Ancak bunun ne kadar süreceğini bilmiyoruz" dedi.

Ancak FED’in son dönemde faiz indirimlerine yönelmesiyle birlikte, FED politikasının bariz itici gücü olan istihdam verilerine odaklanmak oldu. İstihdam verileri FED’in faiz oranlarını düşürme istekliliğini diğer faktörlerden daha kolay etkileyebilir. Dolayısıyla sadece istihdam verilerini izlemek soğukkanlı bir strateji gibi görünüyor.

Charles Schwab’ın Kıdemli Ticaret Stratejisti Alex Coffey ABD istihdam verileri için, "İstihdamdaki büyüme hızı son birkaç yılda sürekli olarak düştü. Ama neredeyse konut piyasası gibi nispeten donmuş bir istihdam piyasamız var” açıklamasında bulundu.

Oynaklık artıyor

Hisse senetleri tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrederken, Coffey, gelecekteki FED faiz indirimlerinin nedenlerinin her zamankinden daha önemli olacağını söyledi. Zira sert iniş senaryosundan kaçınılması borsalar için ralli anlamına gelirken, faiz indirimlerinin ekonomiyi kurtarmak için gelmesi ise hisse senetlerinin cezalandırılması tablosuna dönüşebilir.

Brandywine Global'in Portföy Yöneticisi Jack McIntyre, bir resesyonun sadece bir ay öncesine göre daha uzak göründüğünü düşünüyor. McIntyre "Dünyanın en büyük iki ekonomisi, küresel durgunluğu oyun dışı bırakan teşviklere doğru kayıyor" dedi.

Schwab'dan Coffey, borsadaki yatırımcıların büyük bahislere girmesine gerek olmadığını söyledi. Örneğin, hisse senetlerinde kısa vadeli stratejilere sahip olan yatırımcılar, piyasalar dalgalı hale geldiğinde emirlerinin süresini kısaltarak azaltarak aşağı yönlü risklerini sınırlayabilirler.

Ancak uzun vadede bakıldığında, yatırım yapmaya devam etmek, Coffey’e göre piyasada doğru zamanı yakalamaya çalışmaktan daha önemli hale geldi. Borsa uzmanı yatırımcılara "Bir plana sahip olun, stratejiyi uygulayın, kurallara bağlı kalın" tavsiyesinde bulundu.

Likidite kuruyunca, geri alımlar mı geliyor?Likidite kuruyunca, geri alımlar mı geliyor?

 

Küresel piyasalar 'ABD' verisine odaklandıKüresel piyasalar 'ABD' verisine odaklandı

 

ABD'de 3 günlük grev geçici anlaşma ile son bulduABD'de 3 günlük grev geçici anlaşma ile son buldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir dost04 Ekim 2024 11:48

    Hiç yükselmeyen lilak koton , başka bir soy olanlarin halka arz edenler , insan görünümünde. Bir bakın grafige uluorta soygun, arz öncesi nasilda parlatıyorlar. Hersey serbest ezin gecin .