E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsalarında rotayı ne belirleyecek?---

Wall Street borsalarında rotayı ne belirleyecek?

Wall Street borsalarında rotayı ne belirleyecek?
02 Ekim 2024 - 13:54 borsagundem.com

2024’ün üçüncü çeyreği de geride kaldı. Yatırımcılar yılın son üç aylık dönemine umutlu girse de analistler iki önemli risk unsuruna dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2024 başladığında yatırımcıların en büyük endişelerinden birisi borsalardaki yükselişlerin az sayıdaki hisse senedi tarafından paylaşılmasıydı. Bu iki elin parmaklarını geçmeyecek hisse senetlerinin tamamı teknoloji sektörüne aitti.

Pazartesi günü borsalar için hem eylül ayının hem de üçüncü çeyreğin sonunu işaret ediyordu. Hisse senetlerinin nasıl bir performans gösterdiğini izlemenin de zamanı geldi.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’de yıl başından bu yana %29,6’lık artış gösteren teknoloji sektörü borsaların en çok kazandıranı olmayı sürdürüyor. Ancak sektör bu yükselişlerin çoğunu ilk çeyrekte elde etti. Söz konusu dönemde Nvidia gibi teknoloji devleri yapay zeka alanındaki heyecanın artmasıyla yükselişini devam ettirmişti.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını düşürmesi ise ABD borsalarının üçüncü çeyrekteki en önemli yatırımcı temalarından biri olacak gibi gözüküyor.

FED Başkanı Jerome Powell pazartesi günü yaptığı açıklamada 2024’te iki kez faiz indirimi daha yapılacağının sözünü verdi ve bunların muhtemelen 25 baz puan olacağını açıkladı. 18 Eylül’deki son FED toplantısında ABD’nin kritik para politikası faizleri 2020’den bu yana ilk kez düşürülmüştü.

The Street’in haberine göre politika faizlerindeki düşüşlerin önümüzdeki süreçte ekonominin her alanında pozitif etkiler yaratması bekleniyor. Bununla birlikte ABD borsalarındaki iyimserliğe engel olabilecek iki büyük risk faktörü var: Amerikan liman işçilerinin grevi ve Orta Doğu’daki savaşın genişlemesi ihtimali.

Teknoloji hisseleri sakinleşiyor

Yılın ilk çeyreğinde %82’lik olağanüstü bir yükseliş yakalayan Nvidia hisseleri hâlâ yıl başına göre %145,2 artmış konumda. Ancak bu yükseliş hikayesi üçüncü çeyreği kapsamıyor. Zira yapay zeka devini hisseleri temmuz ayındaki %5’lik değer kaybının ardından çeyrek boyunca %1,7 düştü.

Bununla birlikte S&P 500 Endeksi çeyreği yıl başından itibaren %20,8’lik artışla tamamladı. Bu oran 1997’den bu yana herhangi bir yılın üçüncü çeyreğinde elde edilen en büyük 9 aylık artışı işaret ediyor.

Üçüncü çeyreğe genel olarak kamu hizmetleri sektöründeki hisselerin yükselişi hakim oldu. S&P 500 Kamu Hizmetleri Sektör Endeksi çeyrek boyunca %18,5, eylül ayında ise %6,4 arttı. İkinci sırada yer alan gayrimenkul hisseleri ise eylül ayında %2,8, çeyrek boyunca %16,3 yükseldi.

The Street haberine göre yatırımcıların bu tercihlerinin sebebi teknoloji hisselerinin aşırı pahalı hale geldiğini düşünmesiydi. Pahalılaşan hisse senetlerinden endişelenen yatırımcılar düşük faiz oranlarından fayda sağlayabilecek sektörlerdeki hisselere akın etti.

Eylül ayında S&P 500’ün en çok kazandıran hisseleri %38,8’lik artışla Utilities Vistra ve %32,2’lik yükselişle Constellation Energy oldu. (İki şirketin de yapay zeka altyapılarını besliyor olmaları rallinin altında yatan sebeplerden biri olarak dikkat çekiyor.)

Bitcoin ETF'lerinden 243 milyon dolar net çıkışBitcoin ETF'lerinden 243 milyon dolar net çıkış

 

İran’ın füzeleri Wall Street’te hissedildiİran’ın füzeleri Wall Street’te hissedildi

 

Piyasalarda korku endeksi zirvedePiyasalarda korku endeksi zirvede

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)