E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsalarında yükseklik korkusu---

Wall Street borsalarında yükseklik korkusu

Wall Street borsalarında yükseklik korkusu
27 Ağustos 2024 - 14:21 borsagundem.com

ABD hisse senetleri tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı. Ancak ünlü borsa yazarı Mark Hulbert değerleme göstergelerinin aşırı yükseldiğine ve bunun bir ayı piyasası işareti olduğuna dikkat çekti

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları pazartesi günkü kapanışı itibariyle neredeyse 3 Ocak 2022’deki zirvesinde olduğu kadar değerli. Borsalar bir düzeltme döneminden veya daha kötü bir süreçten geçtiğinde mevcut hisse değerleriyle önceki borsa zirvelerini karşılaştırmak önemlidir. Zira yatırımcılar düzeltme veya ayı piyasasının hakim olduğu dönemlerdeki aşırılıklardan kurulacağını ve yeni ralliyi desteklemek için bir temel veri sağlayacağını umabilir.

Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre borsalarda bugün yaşanan şey tam olarak bu değil. Hulbert 2000 yılından bu yana borsalardaki hisse değerlemeleri belirten bir gösterge sepetine dikkat çekiyor. Söz konusu göstergeler sepetinde, fiyat bilanço oranları, ekonomik döngüye göre ayarlanmış fiyat kazanç oranları (CAPE); fiyat temettü, fiyat satış, fiyat defter değeri oranları, Buffett oranı gibi tüm Wall Street çevrelerince benimsenen değerleme göstergeleri mevcut.

Hulbert’in araştırmasından çıkan sonuca göre değerleme göstergeleri %100 oranla borsaların düşüş eğiliminde olduğunu ve %0 oranla boğa piyasası eğilimi görüldüğünü işaret ediyor.

Elbette Hulbert’in dikkat çektiği veriler borsaların daha fazla yükselemeyeceği anlamına gelmiyor. Ancak borsa yazarına göre yükselişine devam etmesi halinde hisse senetleri 2022 ayı piyasasından daha ince bir çizgide işlem görecek.

Aşırı değerlemelerin piyasası hemen düşürmemesinin bir diğer sebebi de yüksek hisse fiyatlarının uzun vadeli yatırımlara oranla kısa vadede nispeten daha zayıf bir tahmin gücüne sahip olması. Bununla birlikte Hulbert göstergelerin borsaların sonraki on yılın getirilerini tahmin etme konusunda etkileyici bir sicile sahip olduğunu belirtiyor. Mevcut göstergelerse şimdi ile 2034 yılı arasında Amerikan borsalarının enflasyonun altında getiri sağlayacağını işaret ediyor.

Değerleme modelleri geçmişte ne kadar başarılı oldu?

Borsa yazarı 2000 yılı gibi nispeten kısa bir zamanı baz alarak ABD borsalarının aylık getiri dağılımına dikkat çekti. Hulbert’in bu kadar kısa bir zaman aralığına odaklanmasının sebebi ise günümüz boğa yatırımcılarının önceki on yılların bugünün piyasasıyla yakın bir ilişkisi olmadığını iddia edilmesi.

Ancak borsa yazarı geçmişin borsasıyla bugünün farklı olduğu argümanının kabul edilmesi halinde dahi hisse senedi fiyatlarının son derece değerli olduğunu belirtiyor. Zira araştırmanın zaman ufkunun son yirmi yıldan daha geri götürülmesi halinde mevcut hisse senedi fiyatlarının daha da aşırı değerli hale geldiği görülüyor.

Hulbert yazısının sonunda hangi açıdan bakılırsa bakılsın Amerikan borsalarındaki hisse senetlerinin aşırı değerli olduğu sonucuna ulaşıldığını belirtiyor.

 

Wall Street’te FED rallisi: Yatırımcıları neler bekliyor?Wall Street’te FED rallisi: Yatırımcıları neler bekliyor?

 

Powell kapıyı açık bıraktıPowell kapıyı açık bıraktı

 

Fed'in kararları altını etkiliyor: İşte fiyatlarFed'in kararları altını etkiliyor: İşte fiyatlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YILDIRIM27 Ağustos 2024 17:11

    İşte borsa da en sevmediğim hareketler bunlar yakında ekonomik çöktünün işaretleri olabilir.