E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsalarını aniden düşüren neydi?---

Wall Street borsalarını aniden düşüren neydi?

Wall Street borsalarını aniden düşüren neydi?
02 Ağustos 2024 - 15:43 borsagundem.com

Wall Street endeksleri perşembe günü şok bir düşüşle karşılaştı. FED Başkanı Powell’dan gelen mesajların piyasalarla uyumlu gelse de piyasaların yönünü değiştiren istihdam verileri oldu

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları perşembe günü sert bir düşüşle karşılaştı. Yatırımcılar ABD ekonomisinin zayıflaması ve faiz oranlarının 23 yılın en yüksek seviyesinde kalması nedeniyle telaş havasına girdi. ABD borsalarının iki büyük endeksi Dow Jones ve S&P 500 sırasıyla %1,2 ve %1,4 geriledi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi’nde ise tek seanstaki düşüş %2’yi aştı.

CNN Business’ın haberine göre LPL Financial’ın Küresel Baş Stratejisti Quincy Krosby perşembe günü yayınladığı bir notta, “Bugün yayınlanan veri paketi ekonominin daha hızlı ve belki de çok hızlı bir şekilde yavaşladığını öne sürerken 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin %4’ün altına düşmesi yaklaşmakta olan ekonomik büyüme korkusunu yansıtıyor” ifadelerine yer verdi.

Perşembe günü açıklanan haftalık istihdam verileri işsizlik maaşı için ilk kez başvuranların sayısının 249.000’e yükseldiğini ortaya koydu. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre bu geçen yılın ağustos ayından bu yana görülen en yüksek rakam. Bu arada en az bir haftadır işsizlik maaşı alan kişiler tarafından devam eden başvurularsa 1,877 milyona sıçradı. Bu Kasım 2021’den bu yana en yüksek rakamı işaret ediyor.

Yatırımcılar uzunca bir süredir ABD Merkez Bankası’nın (FED) eylül ayında faiz oranlarını düşüreceğini öngörüyordu. FED Başkanı Jerome Powell da aslında çarşamba günkü açıklamasında bu tahminleri doğruladı.

Altı hafta içerisinde beklenen bu faiz indirimi son birkaç aydır faiz indirimi umuduyla beslenen hisse senetlerinde fiyatlanmıştı. Faiz indirimi beklentileri işletmeler için borçlanma maliyetlerini düşüreceği ve kârları artıracağı için hisse senetlerini de destekleme eğilimindeydi.

Ancak perşembe günü itibariyle Amerikan istihdam piyasasının FED’in beklediği kadar hızlı hareket edemeyebileceğine dair endişeler piyasalarda korkunun hakim olmasına sebep oldu. FED Başkanı Powell da çarşamba günkü açıklamasında istihdam piyasasında çatlaklar oluşmaya başladığı konusunda uyarmıştı.

ABD borsaları oldukça çalkantılı birkaç hafta geçiriyor. Zira bilançolar tarafında da yatırımcıların beklentileri karşılanmıyor. Teknoloji hisselerindeki artan düzeltmeler ve yapay zeka hisselerinin cansız performansı yatırımcıların ruh halini olumsuz etkiliyor. Şirketlerse ABD’li tüketicilerin restoranlardan ve perakendecilerden çekildiğini bildiriyor. Bu hafta açıklanan bazı ön istihdam verileri de bu zayıflığı gözler önüne serdi.

Tüm bunlara rağmen ABD ekonomisi güçlü kalmaya devam ediyor. Amerikan ekonomisinin en geniş göstergesi olan gayrisafi yurtiçi hasıla rakamları geçen hafta yayınlanan ikinci çeyrek raporunda tüketici harcamalarının sağlam kaldığını gösterdi. Konut verileri de bir miktar toparlanma gösteriyor. ABD’de mortgage faizleri perşembe günü şubat ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. CNN Business’ın haberine göre Wall Street çevreleri ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in sürpriz başkan adaylığından da etkilenmişe benziyor.

Ekonomistler ve yatırımcılar ABD’nin ekonomik büyüme hikayesindeki yeni adımın ne olacağını çözmeye çalışıyor. Ancak habere göre bu süreçte önümüzdeki aylar çalkantılı geçebilir.

Wall Street’teki satış dalgası Asya’ya da yayıldıWall Street’teki satış dalgası Asya’ya da yayıldı

 

Ekonomik veriler ve borsa ilişkisi tersine mi dönüyor?Ekonomik veriler ve borsa ilişkisi tersine mi dönüyor?

 

Çip üreticisi şirketlerin gerçekten sonu geldi mi?Çip üreticisi şirketlerin gerçekten sonu geldi mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)