E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street devlerinin FED sonrası ekonomi tahminleri---

Wall Street devlerinin FED sonrası ekonomi tahminleri

Wall Street devlerinin FED sonrası ekonomi tahminleri
25 Eylül 2024 - 14:23 borsagundem.com

FED yönetiminin geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği 50 baz puanlık flaş faiz indirimi Wall Street’in dev finans kurumlarında ekonomi tahminlerini değiştirdi

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz hafta kritik politika faizlerini 50 baz puan düşürdü. FED yeklilerinin medyan tahminleri bu yıl yaklaşık yarım puanlık ve gelecek yıl için bir tam puanlık daha faiz indirimi öngörüyor.

Faiz indirimlerinin küresel çapta birden fazla etkisi olabilir. Düşen faizler mortgage, taşıt kredileri, kredi kartları ve banka kredileri için daha düşük ödemeler anlamını taşır. Diğer taraftan vadeli mevduatların veya para piyasası hesaplarının daha düşük getiri sağlaması beklenebilir.

FED yönetimini faiz indirimlerine iten asıl unsur politika faizlerinin %2 hedefine doğru ilerlemesiydi. FED’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi temmuz ayına kadar olan 12 aylık dönemde %2,5 arttı. Bu rakam bir yıl öncesinde ise %3,4 seviyesindeydi.

Uzmanlar FED’in faiz indirimlerinin olası bir ABD resesyonunu önlemeye yardımcı olacağını düşünüyor. Enflasyondaki düşüşün ekonomik büyümeyle birleşmesi ise FED’in yumuşak iniş olarak adlandırılan hedefine ulaşması anlamını taşıyacak.

ABD ekonomisi ilk çeyrekteki %1,4’lük büyümenin ardından ikinci çeyrekte yıllık bazda %3 büyüdü. Atlanta FED’in GSYİH tahmin modeli üçüncü çeyrekte %2,9’luk büyüme öngörüyor. The Street’in haberinde Wall Street finans devlerinin değişen ekonomik öngörülerine dikkat çekildi.

 

Goldman Sachs

Goldman Sachs ekonomistleri geçen hafta üçüncü çeyrek büyüme tahminlerini %2,5'ten %3'e yükselttiler. Ekonomistlerin değişen tahminleri perakende satışlar, sanayi üretimi ve konut başlangıçlarındaki güçlenen rakamları takip etti.

Goldman ekonomistleri aylık istihdam büyümesinin ağustos ayına kadar olan üç aylık ortalama olan 116.000’den 160.000’e yükseleceğini öngörüyor. Ekonomistler FED’in faiz indirimlerine yönelik beklentilerini de yükseltti. FED yönetimi geçen hafta birçok ekonomistin beklentisinin aksine çeyrek puan değil yarım puanlık bir faiz indirimi gerçekleştirmişti.

Banka ekonomistlerinin açıklamasında, “50 baz puanlık faiz indiriminin önerdiği daha fazla aciliyet ve FED üyelerinin çoğunluğunun öngördüğü faiz indirimlerindeki hızlanma tahminlerimizi değiştirmemize neden oldu” ifadelerine yer verdi.

Goldman FED faiz oranlarının Haziran 2025’e kadar art arda 25 baz puanlık indirimlerle düşürüleceğini ve %3,25 ila %3,5 aralığına ulaştırılacağını tahmin ediyor.

Goldman bir önceki tahmininde kasım ve aralık aylarında art arda faiz indirimleri yapılmasını ve ardından gelecek yıl üç ayda bir faiz indirimlerinin yapılmasını öngörüyordu. Banka ekonomistleri FED’in kasım ayındaki faiz kararının yaklaşan iki istihdam raporuna göre 25 baz puan veya 50 baz puan olabileceğini söyledi.

Bank of America

FED’in 50 baz puanlık faiz indirimine hisse senetleri, kısa vadeli ABD Hazinesi tahvilleri ve altın olumlu tepki verdi. Ancak Bank of America'nın Baş Yatırım Stratejisti Michael Hartnett, yatırımcıların coşkusunun tehlike yaratabileceğini söylüyor.

Harnett’in analizlerine göre hisse senedi ve tahvil piyasaları, şimdi ile 2025'in sonu arasında 2,5 puanlık faiz indirimi ve kurumsal bilançolarda %18'lik bir büyüme fiyatlıyor. Riskli yatırımlar için daha iyi bir ortamın bulunamayacağına dikkat çeken stratejist yatırımcıların rallileri kovalamak zorunda kalacağını ve ‘balon riskinin geri döndüğünü’ söyledi.

BofA baş stratejisti yatırımcılara balon risklerinden korunmak için tahvil ve altındaki düşüşleri satın almalarını, riskli varlıklardaki ralliyi kullanmalarını öneriyor. Zira çok az sayıda yatırımcı resesyon olasılığına ve enflasyonun hızlanması ihtimaline dikkat çekiyor.

Piyasalar gerçek bir resesyonla karşılaştığında tahvil ve altın fiyatları genellikle yükseliş gösterir.

Glenmede

Varlık yönetimi firması Glenmede'in Baş Yatırım Stratejisti Jason Pride, ekonomiyi "şimdilik iyi durumda" görüyor.

Borsa uzmanı hisse senetleri fiyatlarının genişlediğini ancak ekonomik döngülerin son dönemlerinde bu tür prim değerlemeleri görmenin alışılmadık bir durum olmadığını söyledi. Pride’a göre bu tablo uzunca bir süre de devam edebilir.

Baş stratejist yatırımcılara büyük sermayeli hisse senetleri yerine daha adil bir şekilde değerlenen ve FED’in faiz indirimlerinden daha fazla faydalanabilecek küçük sermayeli hisse senetlerine yönelmelerini tavsiye ediyor.

İniş yok senaryosu borsalar için riskliİniş yok senaryosu borsalar için riskli

 

Borsada al sinyaliBorsada al sinyali

 

Pirinç fiyatlarına 'sushi' darbesi: Kıtlık kapıda!Pirinç fiyatlarına 'sushi' darbesi: Kıtlık kapıda!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)