E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street duayenleri yükselişte sona gelindiğini düşünüyor---

Wall Street duayenleri yükselişte sona gelindiğini düşünüyor

Wall Street duayenleri yükselişte sona gelindiğini düşünüyor
29 Kasım 2017 - 12:24 borsagundem.com

Wall Street'in ustaları piyasalarda boğa sürecinin son bir yukarı hamlenin ardından biteceğine inanıyor.

BORSAGUNDEM.COM

- Piyasaların dip yapıp yükselmeye başladığı tarih olan 2009 yılı 9 Mart tarihinden bu yana piyasalarda yüzde 20'lik bir düşüş süreci hiç yaşanmadı ki bu şimdiye kadar kaydedilen en uzun ikinci süreç oldu.
- Piyasanın duayen stratejistleri Michael Hartnett, Jeremy Siegel ve Ned Davis gibi isimlerin tamamı ekonomide ve finans piyasalarında son şansların yaşandığını dile getiriyor.

İşsizlik oranlarındaki gerileme, tüketici güveninn yükselmesi, şirketlerin kar marjlarının artması gibi ölçümlerin tamamında, yükseliş dönemli ortalamalarına şimdiden ulaşılmış durumda.
Ancak hisse senedi piyasaları dönemsel trendlerin sonlarında bazen daha iyi performans sergileyebiliyor ve yükselişinin önemli bir kısmını bu dönemlerde yapabiliyor.

Wall street'e yayılan genel beklenti ekonomik açıdan ve piyasalar açısından içinde bulunulan yükseliş döneminin sonlarına yaklaşıldığı yönünde şekilleniyor. Ancak piyasaların bu aşamalarda ne kadar kalacağı, yatırımcılara bu kadar cömert davranmaya ne kadar daha devam edebileceği halen yatırımcılar için ne anlama geliyor? sorusu halen cevapsız görünüyor.

Bu aşamada belkide stratejistlerin, saatlerini kontrol etmeleri ve gözlerini kapıdan ayıramıyor olmaları bir sürpriz olmamalı. Gözlemciler açısından 9 Mart 2009 tarihinde başlayan boğa piyasası şimdiye kadar yüzde 20'lik bir düşüşü hiç yaşamadan sürdü. Bu tarihte görülen en uzun ikinci süreci ifade etti. ABD ekonomisi neredeyse en uzun süreli büyüme sürecini yaşadı ve hisse senetleri şimdiye kadarki boğa piyasalarında görülen en yüksek fiyat seviyelerine ulaştı.

Bazı piyasa stratejistleri, 2018 beklentilerini açıklarken, geri planda sanki bir kronometrenin sesi duyuluyordu.

Bank of America Merrill Lynch'in küresel piyasalar stratejisti Michael Hartnett, bu yıl boyunca boğa piyasası yönünde kalmıştı. Ancak, şimdilerde piyasalardaki riskin önümüzdeki yılın ilk yarısında zirve seviyelerine ulaşacağını öngörüyor. Bununla birlikte büyüme süreci ve merkez bankası'nın çabaları sayesinde S&P 500 endeksinde yüzde 10'luk bir yükseliş daha yaşanabileceğini ifade ediyor.

FOTO:Michael Hartnett

Wharton School Profesörlerinden Jeremy Siegel boğa piyasalarına en çok inanan isimlerden biri olarak tanınıyor. Kendisi geçen hafta CNBC'de katıldığı bir programda bir yukarı dalga daha beklediğini ancak, piyasaların zirve seviyesine net bir şekilde çok yakın olduğuna inandığını dile getirdi. 2018 yılının pozitif bir yıl olabileceğini ancak piyasa getirisinin azalacağını ve volatiliteninin yatırımcılar açısıdan çok yüksek olacağını belirtti.


Ned Davis Araştırmanın yöneticisi Ned Davis, boğa piyasalarının son aşamalarının ileri seviyelerinde olunduğunu belirtiyor.

FOTO:Ned Davis


Leuthold Group'un şef yatırım yetkilisi Doug Ramsey, piyaslarda yaşanmış olan güçlü yükselişin halen yeni bir zirve yaşanmasına yetebileceğini ancak 2018 için çok sınırlı düzeyde öngörülebilirlik olduğunu belirterek, yeni bir boğa dalgasının çok kısa ömürlü olabileceğini dile getiriyor.

FOTO: Doug Ramsey

CNBC'den Patti Domm piyasaların son dönemlerine gelindiğinde bireysel yatırımcıların hisse almalarının nasıl cesaretlendirildiğine dair doğru tasvirlerde bulunuyor.

FOTO: Pati Domm

Ekonomik verilerin ya da piyasa istatistiklerinin geniş bir ölçeğine bakıldığında bu görüşlere karşı çıkmak pek de kolay değil.

Gluskin Sheff'in baş ekonomisti David Rosenberg, son aylarda açıklanan 15 ekonomik veri ve piyasa göstergesini yükseliş dönemlerindeki ortalamaları ile kıyaslıyor. Bu veriler ve göstergeler, işsizlik oranlarındaki düşüş, tüketici güvenindeki artış, şirket karlarının yükselmesi ve yüksek getirili tahvil ihracatındaki düşüşler gibi unsurlar olarak sıralanıyor.

FOTO: David Rosenberg

Bunun nedenlerinden biri olarak yükseliş dönemi öncesinde yaşanan resesyonun daha önce yaşananlardan daha derin olması olarak gösterilebilir. Buna bağlı olarak incelenen veriler yükselişlerine oldukça düşük seviyelerden başladılar. Bu nedenle bu verilerin geldiği seviyenin ortalamanın üzerinde olması her zaman adil seviyelerde olunduğu anlamına gelmiyor.

Benzer şekilde Goldman Sachs ekonomistlerinden David Kositin, S&P 500'ün önde gelen hisseleri 8 ayrı ölçüm aracına göre hiç olmadıkları kadar pahallı seviyelere yükselmiş bulunuyor. Buna karşın, Kositin yine de endeksin önümüzdeki yıl yüzde 10'luk bir yükseliş daha yaşanacağını ifade ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie29 Kasım 2017 13:23

    Bunlar Wall Street kurtları değil, Wall Street çakalları olmuşlar. Sizi gidi çakallar siziiii.