E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street faiz indirimi tuzağına hazırlanıyor---

Wall Street faiz indirimi tuzağına hazırlanıyor

Wall Street faiz indirimi tuzağına hazırlanıyor
09 Ağustos 2024 - 14:11 borsagundem.com

Fed’in faizleri indireceği coşkusu Wall Street’i sarsmış görünüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de hisse senedi piyasaları Fed’in faiz indirimini, yeni bir yükselişin ana katalizörü olarak görüyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Fed'in faiz indirimine gideceği beklentisi Wall Street'i yine abartı bir coşkuya sürüklemiş görünüyor; oysa uzmanlar, faiz indirimi beklentisinin borsaları başka bir tuzağa düşürebileceği ihtimalini hiç de az görmüyor. Northwestern Mutual'dan Brent Schutte, “Herkes faiz indirimlerinin sihirli bir iksir olduğunu düşünüyor” diyor.

Erken faiz indirimi beklentisi söndü

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, Wall Street'in Fed faiz indirimi arzusu, aşırı oynaklığın piyasaları sarsması ve durgunluk korkularını körüklemesiyle bu hafta yeniden alevlendi. Toz duman yatışmaya başlarken, başka bir endişe daha ortaya çıktı: Fed'in faiz oranlarına balta vurmasını bekleyen yatırımcılar, piyasaları başka bir tuzağa hazırlıyor olabilir. TCW'de kıdemli portföy yöneticisi olan Diane Jaffee, “Sanırım 'sıcak silah' olarak görülmek istemiyorlar; Fed’in yapmak istediği bu değil” diyor.

Wall Street, bu hafta başında Fed'in 17-18 Eylül politika toplantısından önce geçici bir faiz indirimi olasılığıyla meşguldü. Jaffee, Perşembe günkü işsizlik başvuruları verilerinin, geçen hafta tahmin edilenden daha az Amerikalının işsizlik yardımı başvurusunda bulunduğu göz önüne alındığında, böylesine dramatik bir hareketin artık daha az olası göründüğünü söylüyor.

İşsizlik başvuruları raporu, bir hafta önce Temmuz ayındaki zayıf iş raporuyla ilgili gerginliği ve Fed'in faiz oranlarını çok uzun süredir çok yüksek tutarak bir durgunluğun tohumlarını ektiği yönündeki endişeleri dengelemeye yardımcı oldu.

Jaffee, Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlaması için Eylül ayının en belirgin tarih olduğunu düşünüyor. 50 baz puanlık daha büyük bir indirimi dışlamasa da, 25 baz puanlık bir indirim ana senaryo olmaya devam ediyor. Jaffee, “Doğru neyse onu yapmak istiyorlar” diye belirtiyor.

İş gücü piyasası zayıflıyor

Yatırımcılar, Temmuz ayında işsizlik oranının üç yıllık zirve seviye olan yüzde 4,3'e ulaşmasından bu yana diken üstünde; bu da iş gücü piyasası durgunluk ölçütü olan Sahm Kuralı’nı tetikledi. Ardından Pazartesi günü Japon Yeni ‘carry trade’inin aniden geri çekilmesi gelişmesi geldi ve bu da küresel hisse senetlerini kökünden söktü ve finans piyasalarında oynaklığı artırdı.

Pazartesi günü S&P 500 Endeksi Hazine getirilerinin düşmesi ve yatırımcıların fırtınadan korunmak için güvenli limanlara yönelmesiyle yaklaşık iki yılın en kötü günlük düşüşünü kaydetti. Wall Street'in ‘korku göstergesi’ olarak bilinen Cboe Volatilite Endeksi de rekor bir yükseliş sergiledi.

O zamandan beri oynaklık azaldıkça ve hisse senetleri haftalık kayıplarını daralttıkça, J.P. Morgan analistleri Çarşamba günü küresel carry trade’inin dörtte üçünün çözüldüğünü tahmin ettiklerini ifade ediyor.

Northwestern Mutual Wealth Management’ta baş yatırım sorumlusu olan Brent Schutte, “Bence işgücü piyasası zayıflıyor. Bence iyimser olmak ve hisse senedi satın almak isteyen bir grup insan var. Ancak yatırımcılar en azından oynaklığa karşı hazırlıklı olmalı ve ABD'nin resesyona girmesi durumunda aldıkları risklerle rahat olmalılar” şeklinde konuşuyor.

'Sihirli iksir' yok

Perşembe günü hisse senetlerindeki büyük sıçrama, Dow Jones Endüstri Ortalaması ve S&P 500'ün haftalık kayıplarını sırasıyla yüzde 0.8 ve yüzde 0.6'ya daraltırken, Nasdaq Composite haftalık bazda yüzde 0.8 düşüş yaşadı. Son düşüşe rağmen, yılın ilk yarısındaki güçlü toparlanma, S&P 500'ün 2024'te şimdiye kadar yüzde 11.4 oranında yukarıda seyretmesini sağlıyor.

Yine de, yatırımcılar, CME FedWatch Tool'a göre, Fed'in Eylül ayında faiz oranlarını 50 baz puan düşürme olasılığını Perşembe günü itibarıyla yaklaşık yüzde 60 olarak fiyatlıyor; bu oran bir ay önce yüzde 5'ten azdı. Bu senaryoya göre, federal fon oranı yüzde 4.75 ila yüzde 5'e gerileyecek.

Fed, politika faizini bir yıldan fazla bir süredir yüzde 5,25-5,5'lik 20 yıllık zirveye yakın seviyede tutuyor ve henüz bir durgunluk tetiklenmiş değil. Ancak Société Générale araştırmacılarına göre, kısa vadeli faiz oranları durgunluk tarzı faiz indirimlerinin tamamen fiyatlandırıldığını da gösteriyor.

Kısa vadeli faiz oranları yakın zamanda, gelecek altı ay içinde faiz indirimlerinin yüzde 1'inden fazlasının fiyatlandırıldığını yansıtmaya başladı. Pazartesi gününden bu yana en kötü seviyelerinden gerilerken, Jitesh Kumar'ın SocGen'deki hisse senedi türevleri strateji ekibi, paylaştıkları notta hala ‘durgunluk kategorisi’nde olduklarını söylüyor.

Ekonomi resesyona girerse…

Başka bir deyişle, Wall Street'in agresif faiz indirimlerini öngörerek yine kendini aşmış olabileceğini düşünen Kumar'a göre, yatırımcılar bir durgunluğun muhtemel olup olmadığını öğrenmek için beklemeyi tercih etmiyor. Kumar, ekonomik verilerin bir düşüş beklentisini karşılamaması durumunda piyasalarda başka bir oynak dönemin ortaya çıkabileceğini düşünüyor.

Ekim ayında tahvil piyasası oynaklığı arttığında, 10 yıllık Hazine getirisi kısa süreliğine yüzde 5’e, yani 16 yıllık zirve seviyeye fırlamış ve hisse senetleri bir düzeltmeye girmişti.

Northwestern Mutual'dan Schutte, “Herkes faiz indirimlerinin sihirli bir iksir olduğunu düşünüyor” diyor ancak Fed'in ekonominin sallantıda olduğu geçmiş durgunluk dönemlerinde de faiz oranlarını düşürdüğünü savunuyor ve ekliyor: “İnsanlara 'ya olursa'ları düşünmelerini tavsiye ediyorum ve yatırımcılara piyasanın el değmemiş alanlarına yönelmelerini tavsiye ediyorum."

Ünlü ekonomistten geri adım: Acil faiz indirimi gerekli değilÜnlü ekonomistten geri adım: Acil faiz indirimi gerekli değil

 

FED’in faiz indirimleri iki ucu keskin bıçakFED’in faiz indirimleri iki ucu keskin bıçak

 

S&P Global, Fed için faiz tahminini güncellediS&P Global, Fed için faiz tahminini güncelledi

 

FED’in acil faiz indirimi borsalarda geri tepebilirFED’in acil faiz indirimi borsalarda geri tepebilir

 

Jeremy Siegel: Fed acilen faiz indirimine gitmeliJeremy Siegel: Fed acilen faiz indirimine gitmeli

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)