E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street rekorlara neden ara verdi?---

Wall Street rekorlara neden ara verdi?

Wall Street rekorlara neden ara verdi?
21 Haziran 2024 - 12:06 borsagundem.com

Yapay zeka rallisiyle birlikte son haftalarda üst üste rekorlar kıran ABD borsaları perşembe günü ise düşüşteydi. Uzmanlar ABD ekonomisinin yavaşladığına dair işaretlerin hisse senetlerine zarar verdiğini belirtiyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında S&P 500 ve Nasdaq endeksleri perşembe gününü kapattı. İki endeks de haftanın ilk iki işlem gününde rekor seviyelerdeydi.

Gün ortasında tarihinde ilk kez 5.500 puan sınırını aşan S&P 500 Endeksi günü %0,3 düşüşle kapattı. Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,8 düşerek yedi seanslık rekor kapanış serisini sonlandırdı. Dow Jones Sanayi Endeksi ise %0,8 yükselerek trendi tersine çevirdi.

Wall Street Journal’ın haberine göre ABD borsaların son haftalarda yapay zeka teknolojileri etrafında oluşan yatırımcı heyecanıyla birlikte boğa piyasası havasına girmişti. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri pazartesi ve salı gününü rekor kapanışla bitirmişti. ABD borsaları çarşamba günü ise ülkedeki resmi tatil dolayısıyla kapalıydı.

Ürettiği çiplerle yapay zeka teknolojilerine güç veren Nvidia salı günü 3 trilyon doların üzerine ulaşan piyasa değeriyle dünyanın en değerli halka açık şirketi olmuş ve Microsoft’u tahtından indirmişti.

Perşembe gününde ise Nvidia hisseleri borsa rallisini devam ettiremedi ve %3,5 değer kaybetti. Nvidia’nın dev piyasa değeri hesaba katıldığında hisselerdeki bu düşüşlerin S&P 500 ve Nasdaq’ı baskı altına aldığı da görülebiliyor. Zira büyük sermayeli şirketlerdeki düşüşler endeksin genel gidişatı üzerinde büyük bir etki oluşturuyor.

WSJ haberinde Aspiriant’ın Baş Müşteri Sorumlusu Sandi Bragar konuyla ilgili açıklamasında, “Hiçbir şey sonsuza dek yükselemez” hatırlatmasında bulundu. Bragar müşterilerinin büyük sermayeli hisse senetlerindeki pozisyonlarını tahvil gibi daha güvenli yatırımlarla dengelemesini tavsiye ediyor.

ABD borsalarındaki düşüşler perşembe günü açıklanan konut ve işgücü piyasası verilerinin ardından geldi. Göstergeler ABD ekonomisinin yavaşlama eğilimi gösterdiğine işaret ediyordu. Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD Ticaret Bakanlığı konut başlangıçları ve yeni inşaat izinleri bir ay öncesine göre düşüş gösterdiğini açıladı. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise ekonomistlerin beklentilerini aştı ve 238.000’e ulaştı.

Yatırımcılarsa göstergeleri enflasyonun yavaşladığına dair işaret olarak yorumluyor. Bu aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl faiz indirimi gerçekleştireceği argümanını destekleyebilir. Faiz indirimleri ise piyasalar için iyi bir haber anlamını taşıyor.

Servet yönetimi firması Spectrum’un Baş Yatırım Sorumlusu Leslie Thopson, “Enflasyonun yavaş yavaş soğuduğunu anlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Yatırımcılar hisse senedi fonlarına yönelmeye devam ettiler

 

Küresel piyasalarda gündem yeniden Fed

 

'Triple witching' ABD piyasalarını sarsabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)