E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street stratejistleri banka krizini öngöremedi---

Wall Street stratejistleri banka krizini öngöremedi

Wall Street stratejistleri banka krizini öngöremedi
03 Nisan 2023 - 13:48 borsagundem.com

2023 başladığında neredeyse tüm stratejistler bu yılın ilk yarısının zorlu olacağı konusunda birleşiyordu. Ancak hiçbir stratejist ABD’deki bankaları strese sokacak bir baka krizini tahmin edemedi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en tepesindeki stratejistler aralık ayında 2023’ün ilk yarısının hisse senetleri için çalkantılı bir dönem olacağını öngörüyordu. Birçok stratejist şirket bilançolarının ve ekonominin yüksek faiz oranları nedeniyle risk altında olduğuna inanıyordu. Ancak hiç kimse bankacılık sektöründe yaklaşan sıkıntıları öngöremedi.

Silicon Valley Bank (SVB) de dahil olmak üzere yerel ABD bankalarında görülen ani çöküş ve Credit Suisse hisselerinin dibi boylaması önde gelen piyasa tahmincileri hazırlıksız yakaladı. Zira stratejistler enflasyonun ve yükselen faiz oranlarından kaynaklanan resesyon risklerinin öncelikle şirke bilançolarına zarar vermesini bekliyordu.

Bank of America Baş Yatırım Stratejisti Michael Hartnett aralık ayında yaptığı bir açıklamada bir sonraki krizin “kredi” kaynaklı olacağını söylemişti. Bu krizin ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkı para politikasının etkileriyle oluşacağını belirten Harnett yine de küçük bankalardan gelebilecek bir krizi öngörememişti.

Ayı piyasasını savunanlar da dahil olmak üzere birçok yatırımcı ve stratejist yılın başında bankacılık hisselerine yatırım yapma konusunda özgüven sahibiydi. Uzmanlar banka bilançolarının yüksek faiz oranlarıyla destekleneceğini öngörüyordu. HSBC’den Max Kettner gibi bazı isimler ocak ayı başlarında piyasanın geneli hakkında iyimser olduklarını söyleyecek kadar ileri gitti. Kettner Wall Street’in piyasaların geri kalanındaki kötümserliği hedef alan karşıt bir ralliyi körükleyeceğini öngörüyordu.

Kettner en son yaptığı açıklamada, “Bunu daha kabul edilir hale getirmenin bir yolu yok. Piyasalara yönelik yapıcı görüşümüzün yanlış olduğu son zamanlarda açık bir şekilde kanıtlandı” dedi.

ABD borsalarında S&P 500 Endeksi mart ayında yükselişteydi. Bankacılık sektöründeki karışıklıklarsa Avrupa’da güçlü bir borsa rallisini durdurdu. Portföy savunma ve büyüme odaklı hisse senetlerinde ise rotasyon vardı. Teknoloji odaklı Nasdaq 100 Endeksi bu yıl boğa piyasasına girdi. Endeks 2012 yılından bu yana en iyi ilk çeyrek performansını gösterdi. Bu da yine çok az sayıda stratejistin öngörebildiği bir şeydi.

Bloomberg’ün haberinde Wall Street’in sözü geçen stratejistlerinden bazılarının tahmin karnesine yer veriliyor:

Goldman Sachs şaşırdı

Goldman Sachs’in strateji ekibi daha yüksek faiz oranları beklentisindeydi ve 2023’te borsalardaki toparlanmanın zorlu olacağına inanıyordu. Buna rağmen, stratejist Sharon Bell, bankacılık sektörüyle ilgili zayıflığın nasıl ortaya çıktığının "ayrıntılarına şaşırdıklarını" söyledi.

Bell konuyla ilgili röportajında, “Faizlerin bu kadar hızlı yükselmesiyle ABD borsalarının savunmasız olduğunu hissettik. Ancak savunmasız olduğunu söylemek başka bir şey ve ortaya çıkabilecek sorunları gerçekten tespit etmek başka bir şey ve bu çok, çok zor” dedi.

Morgan Stanley ayı piyasası diyor

Morgan Stanley'den Michael Wilson borsalara yönelik uzun süredir ayı piyasası tahminleri ile biliniyor. Wilson ilk yarıda S&P 500'a ilişkin bilanço tahminlerinin düşmeye başlamasıyla ilk yarıda "değişken bir yol haritası” ile karşı karşıya olunduğu konusunda uyarmıştı. Kâr tahminleri gerçekten de düşmeye başladı ve stratejist geçen hafta hisse senetlerinde daha sert kayıplara neden olabilecek düşüşler için alan olduğu görüşlerine yer verdi.

Şimdilik, Wilson'un S&P 500'de %22'ye varan bir düşüş beklentisi gerçekleşmedi. Geçen yılki Kurumsal Yatırımcılar anketinde hisse senetlerindeki düşüş beklentilerini ilişkin çağrısı nedeniyle 1. sırada yer alan stratejist, bilanço tahminleri ve hisse değerlemeleri düşmeye devam ettikçe Hisse senetlerinin düşeceğini tahmin etmeyi sürdürüyor. Ancak Wilson hisselerin uzunca bir süre en dip seviyelerinde kalacaklarını tahmin etmiyor.

JPMorgan’dan ‘Minsky anı’ beklentisi

JPMorgan'da, Dubravko Lakos-Bujas ve Marko Kolanovic'in gibi isimlerin dahil olduğu strateji ekibi, hafif bir resesyon ve FED’in faiz artırışı zemininde hisse senetlerinde yılın ilk yarısı için düşüş öngördü. Geçen yılki satış dalgası süresince Wall Street’in en iyimser isimleri arasında yer alan stratejistler şimdiyse hisse senetlerinin yılın ilk çeyreğinin Hisse senetleri için “zirve noktası” olmasını bekliyor.

Kolanovic, yakın tarihli bir notunda, banka iflaslarını, piyasalardaki karmaşayı ve devam eden ekonomik belirsizliği gerekçe göstererek yatırımcıları çok fazla risk almaya teşvik eden piyasa ortamının sona ermesi ihtimalinin yükseldiğini belirtti. Kolanovic söz konusu ihtimali "Minsky anı" olarak tanımladı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’li ekonomist Hyman Minsky tarafından ortaya atılan bu terim finansal sistemin istikrarlı bir dönemden istikrarsız bir döneme geçişini ifade ediyor.

Bank of America daha sert düşüşler bekliyor

Bank of America'da Hartnett, aralık ayında kredilerden kaynaklanan bir krizin 2023'te hisse senetlerinde nihai en düşük noktayı işaretleyeceğini tahmin etmişti. Ancak Hartnett söz konusu krizin banka dışı borç verenlerden, diğer bir deyişle gölge bankalardan kaynaklanacağını söylemişti. Stratejist bu yıl hisse senetlerinde daha sert bir düşüş beklentisini yineledi.

Societe Generale’den ayı piyasası sesleri

Avrupa bankası Societe Generale’den Manish Kabra ABD bankalarının ayı piyasası yorumlarını yineleyen isimlerden biriydi. Stratejist 2021’den bu yana bankacılık sektörü için karamsar öngörüler paylaşıyor. Kabra konuyla ilgili röportajında tahvil piyasasına dikkat çekerek “Getiri eğrisi kesin olarak pozitif olana kadar satmaya devam edeceğim” dedi. Stratejist aynı zamanda bu yıl hisse senetlerinin geneli için yatırımcıları temkinli olmaya çağırıyor.

Boğa piyasası öngören stratejistler

Deutsche Bank ABD Hisse Senetleri Baş Stratejisti Binky Chadha ABD hisse senetlerinin ilk çeyrekte ralli yapacağını öngördü. Stratejist S&P 500 Endeksi için yıl sonu 4500 puan hedefini koruyor. Bu seviye endeksin şu anki pozisyonundan %10 yükseleceği anlamına geliyor. Ancak Chadha bu yükseliş trendinin dördüncü çeyrekteki sert geri dönüş gibi değil daha kademeli bir hareket olacağını savunuyor.

HSBC’den Kettner ocak ayında hisse senetleri için paylaştığı öngörüleri yükseltti. Kettner, geçen yıl dördüncü çeyrek rallisi boyunca "maksimum zayıflığın" korunduğunu da sözlerine ekledi. Stratejist bankacılık sektöründeki türbülansa rağmen iyimser beklentisine bağlı kalıyor. Kettner konuyla ilgili bir röportajda hem yatırımcı duyarlılığının hem de piyasalardaki konumun karşıt yönlü bir iyileşmeyi işaret edecek derecede aşağı yönlü olduğunu savunuyor.

Kettner, “Bu ne bir likidite krizi ne de bir sermaye krizi. Konu özgüvenle alakalı. Birkaç ay sonrasında geriye baktığımızda bugün olanları kolayca daha uğursuz bir şeyden ziyade bir tutukluk dönemi olarak görebiliriz” dedi.

Morgan Stanley'den Wilson'a göreyse bu o da kadar kolay değil. Wilson bankacılık sistemindeki son stresin ayı piyasasında sonunun başlangıcını işaretlediğini bekliyor. Ancak baş stratejist çok değişken bir sürecin yaşanacağını da sözlerine ekledi.

Wilson 20 Mart tarihli bir notunda, “Ayı piyasasının son bölümü oldukça acımasız ve yüksek derecede tutarlı olabilir. Risk primlerindeki artış nedeniyle bir kişinin portföyünde hisse senedi fiyatlarındaki düşüşü engellemek veya savunmak çok zordur” dedi.

Morgan Stanley: Ayı piyasası henüz bitmedi

 

Küresel piyasalarda 'petrol' etkisi

 

Piyasa gökyüzünü mavi görüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)