E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street yatırımcıları için kritik enflasyon günü---

Wall Street yatırımcıları için kritik enflasyon günü

Wall Street yatırımcıları için kritik enflasyon günü
14 Ağustos 2024 - 11:47 borsagundem.com

FED’in faiz politikası için en kritik göstergelerden olan TÜFE rakamları bugün açıklanacak. Yatırımcılar enflasyon verilerinin faiz indirimi beklentilerini destekleyeceğini öngörüyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street yatırımcıları bugün ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikasını belirleyecek en önemli göstergelerden birine hazırlanıyor: temmuz ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE)

Endeksin son güncellemesi Türkiye saati ile 15:30’da açıklanacak. Yatırımcılar manşet enflasyonun haziran ayına benzer bir şekilde %3,0’da kalmasını bekliyor.

Enerji fiyatlarının bir önceki aya göre büyük ölçüde yeniden toparlanması beklendiğinden tüketici fiyatlarının bir önceki ay görülen %0,1’lik düşüş yerine %0,2’lik artışa maruz kalacağı öngörülüyor.

Gıda ve enerji gibi değişken fiyatların dışarıda tutulduğu çekirdek enflasyonun temmuz ayında geçen yıla göre %3,2 artacağı düşünülüyor. Bu aynı zamanda haziran ayındaki %3,3’lük yükselişe göre bir yavaşlama anlamını taşıyor. Bloomberg verilerine göre aylık çekirdek enflasyonunsa haziran ayındaki %0,1’lik artışa kıyasla %0,2 yükselmesi bekleniyor.

Yahoo Finance’in haberine göre Bank of America Ekonomisti Michael Gapen rapor öncesinde paylaştığı bir yatırımcı notunda, “Haziran ayında TÜFE aşağı yönlü sürpriz yaptı. Bu sürprizin bir kısmının temmuz ayında tersine dönmesini bekliyoruz” dedi.

Haziran ayı verileri Mayıs 2020’den bu yana ilk kez aylık manşet TÜFE’nin negatif geldiğini işaret etmişti. Mart 2021’den bu yana en yavaş yıllık fiyat artışı işaretlenmişti.

Gapen, temmuz ayı enflasyon verilerinin muhtemelen "haziran kadar düşük olmayacak olsa da, deflasyondaki önceki eğilimle uyumlu” olacağını ve “FED’in eylül ayında faiz indirimlerine başlamasına sebep olacak kriterini karşılaması gerektiğini" söyledi.

Çekirdek enflasyon, barınma ve sigorta ve tıbbi bakım gibi temel hizmetlerin daha yüksek maliyetleri nedeniyle haziran ayı TÜFE raporunda inatla yüksek kalmıştı.

ABD gayrimenkul piyasasındaki kira endekslerinin Ağustos 2021’den bu yana en düşük aylık artışları kaydetmesinin arından barınma maliyetlerinin haziran ayındaki yavaşlamayı tersine çevirmesi bekleniyor.

Konut dışı hizmetler de haziran ayında, "büyük ölçüde uçak biletlerindeki düşüş nedeniyle" geriledi. Ancak Gapen temmuz ayı için uçak biletlerindeki fiyat düşüşünün çok daha ılımlı olmasını bekliyor.

Ekonomist, "Konut dışı hizmetler enflasyonu, soğutma hizmetleri ücret enflasyonu göz önüne alındığında zaman içinde ılımlı hale gelmelidir. Ancak, sürekli bir deflasyon dönemi olası değil" uyarısında bulundu.

 

Faiz indirimi gelecek mi?

Çarşamba günü öncesinde, temmuz ayı üretici fiyat endeksi (ÜFE) beklenenden daha soğuk geldi. FED’in politika faizlerini düşürmesi konusundaki yatırımcı beklentileri de yükseldi.

Toptan enflasyonun önemli bir ölçüsü olan ve genellikle tüketici fiyatlarının nereye gittiğine dair bir sinyal olarak gösterilen ABD üretici fiyatları, haziran ayındaki %0,2'lik artışın ardından geçen ay aylık bazda sadece %0,1 arttı. Artışlar, ekonomistlerin tahminlerinin altında kaldı. Endeks yıldan yıla %2,2 artarak ABD Merkez Bankası’nın %2'lik enflasyon hedefinin sadece bir dokunuş üzerinde kaldı.

Oppenheimer'ın baş yatırım stratejisti John Stoltzfus, Yahoo Finance'deki açıklamasında ÜFE rakamlarının, "Hisse senetleri için olumlu" olduğunu dile getirdi. Stoltzfus "Bu ayın başından itibaren piyasayı saran karanlık duyguların bir kısmını serbest bırakıyor. Bu verilerin FED’e faiz oranlarını düşürmeye başlama fırsatı verdiğini düşünmeden edemiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Enflasyon, yıllık bazda FED’in %2 hedefinin üzerinde kaldı. Ancak, satışlara neden olan temmuz ayı istihdam raporu da dahil olmak üzere son ekonomik veriler, merkez bankasının faiz oranlarını bir an önce düşürmesi gerektiği anlatısını körüklemeye yardımcı oldu.

Özellikle, FED’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek bireysel tüketici harcamaları (PCE) fiyat endeksi, haziran ayında enflasyonun bir önceki aya göre değişmediğini gösterdi ve çekirdek PCE için üç yıldan fazla bir süredir en yavaş yıllık artışa işaret etti.

Salı günü itibariyle piyasalar, FED’in eylül toplantısının sonuna kadar faiz oranlarını düşürme olasılığını neredeyse %100 olarak fiyatlıyordu. Bununla birlikte, CME FedWatch Tool'a göre, 50 baz puanlık bir indirim ile 25 baz puanlık bir indirim olasılığı, geçen hafta tüccarlar tarafından verilen kabaca 60/40 orana karşılık şimdiyse 50/50'ye bölündü.

Küresel piyasalarda gözler ABD enflasyonundaKüresel piyasalarda gözler ABD enflasyonunda

 

Goldman ve JPMorgan'dan piyasalar için 'resesyon' vurgusuGoldman ve JPMorgan'dan piyasalar için 'resesyon' vurgusu

 

Dünyanın gözü bugün açıklanacak ABD'de enflasyon verilerindeDünyanın gözü bugün açıklanacak ABD'de enflasyon verilerinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sentetik kazım14 Ağustos 2024 12:41

    boşa kürek .bizim tüikçileri gönderin destek versinler.bi saatte efason istedikleri rakama gelir.pahalılık olsam bile hauhauhuhauha .tüik matematik deha kurum hahauhuhauhau