E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in boğaları en kötüsüne hazırlanıyor---

Wall Street’in boğaları en kötüsüne hazırlanıyor

Wall Street’in boğaları en kötüsüne hazırlanıyor
24 Eylül 2024 - 16:11 borsagundem.com

ABD borsaları FED’in faiz indirimleri sonrası üst üste rekorlar kırıyor. Ancak stratejistler borsanın geleceği konusunda iyimser olmalarına karşın piyasalarda neyin ters gidebileceği konusunda kafa yoruyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Günümüz dünyasında yatırımcıların pozisyonlarını anlatan en iyi tavsiyelerden birisi ünlü şair Maya Anglou’ya ait: “En iyisini hayal edin, en kötüsüne hazırlıklı olun ve aradaki diğer hiçbir şeye şaşırmayın.”

ABD borsaları son birkaç seanstır art arta rekor kapanışlara sahne oluyor. Eylül ayı başındaki korkutucu piyasa atmosferine karşın boğalar ayın sonlarına doğru yeniden kontrolü ele almış gibi gözüküyor. Yine de yatırımcıların temkinli olmasında fayda var. Zira mevcut boğa piyasasının devam edeceği öngörülse dahi rallinin tökezlemesine sebep olabilecek herhangi bir şeye karşı hazırlıklı olmak en doğrusu.

Barron’s’un haberine göre Deutsche Bank Makro Stratejisti Henry Allen’ın son piyasa notunda da bu mesajlara yer veriliyor. Allen geçen hafta piyasalara ilişkin iyimse olduğunu belirtse de henüz piyasaların odaklanmadığı bazı endişe alanları olduğuna işaret etti.

Bu endişelerin başında ise enflasyon yer alıyor. ABD Merkez Bankası (FED) ve diğer merkez bankaları faiz oranlarını düşürmeye başlama konusunda özgüven gösterse de daha gevşek para politikasının fiyatları yeniden yükseltebileceğine dair oldukça mantıklı bir argüman var.

Bir diğer önemli endişe kaynağı ise ekonominin resesyona düşebileceği yönünde. Her ne kadar göstergeler ekonominin yumuşak inişe doğru gittiğini gösterse de bazı ekonomistler faiz artışlarının gecikmeli etkilerinin henüz görülmediğini ve bu etkilerin resesyonu beraberinde getireceğini savunuyor.

Allen ayrıca yatırımcıların hızlı faiz indirimlerini fiyatladığını ancak bu tür faiz indirimlerine yalnızca resesyon dönemlerinde rastlanıldığını söyledi. Diğer bir deyişle ya piyasalar faiz indirimlerinin hızı konusunda hayal kırıklığına uğrayacak ya da ekonomi hızlı faiz indirimlerini garanti edecek derecede dik bir gerilemeyle yüzleşmek zorunda kalacak. Ekonomistler gelecek yıl için olası bir ABD resesyonuna dair beklentilerini %30 civarında tutuyor.

Bununla birlikte ABD ekonomisi dünyanın geri kalanından bağımsız faaliyet göstermiyor. Orta Doğu ve Ukrayna’da devam eden savaş enerji ve emtia maliyetlerini daha da artırarak enflasyonu yükseltebilir.

Allen tüm bu gelişmelerin yanı sıra hisse senetlerinin de ucuz olmadığını hatırlatıyor. S&P 500 Endeksi son 47 haftanın 33’ünde haftalık yükseliş kaydetti. Bu 2004 yılından bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. ABD Hazinesi tahvilleri de 2010’dan bu yana ilk kez beş aydır üst üste pozitif getiri sağlıyor. Piyasa rallisi göz önüne alındığında geleneksel hisse değerleme göstergeleri mevcut durumda fazla yüksek kalmaya devam ediyor.

Yardeni Research Başkanı Ed Yardeni de benzer şekilde pozitif bir bakış açısına sahip.

Yardeni ayın başında eylül ayının ilerleyen günlerinde S&P 500 satış dalgasının biteceğini savunan az sayıdaki isimden biriydi. Borsa uzmanı pazartesi günü paylaştığı yazısında, FED’in beklenenden daha güvercin hamlesi ve beklenenden daha iyi bir ekonomik büyümenin birleşimiyle boğa piyasasının genişlemeye devam edeceğini öngördü.

Borsa uzmanı hisse senetlerini fazla etkilemese de tahvil piyasalarını etkileyebilecek bir gelişme konusunda yatırımcıları uyardı. Yardeni tahvil getiri eğrisinin terse dönebileceğine ve bunun normal şartlarda bir resesyon göstergesi olduğuna dikkat çekti:

“Bu sefer bir resesyon yok. Dolayısıyla yatırımcılar FED’in 2 yıllık tahvil getirilerini düşürmeye devam etme olasılığını göz önünde bulundurmalı. Ancak 10 yıllık tahvil getirisi FED’in sıcak bir ekonomiyi daha da ısıtabileceği endişeleriyle yükselebilir.”

Stratejistlerin büyük çoğunluğu piyasalarda yükselişlerin daha yakın olduğu konusunda iyimser. Ancak ortaya çıkabilecek tersliklere hazırlıklı olan yatırımcılar muhtemel geri çekilmeler karşısında gafil avlanmayacak.

ABD borsalarında iki sektörde çöküş riskiABD borsalarında iki sektörde çöküş riski

 

Wall Street’te boğaların yükselişi: Hedef 6.000 puanWall Street’te boğaların yükselişi: Hedef 6.000 puan

 

Vistra, Nvidia'yı geçerek 2024'te S&P 500'ün en çok kazandıran hissesi olduVistra, Nvidia'yı geçerek 2024'te S&P 500'ün en çok kazandıran hissesi oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)