E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in en azılı boğası borsalardan ne bekliyor?---

Wall Street’in en azılı boğası borsalardan ne bekliyor?

Wall Street’in en azılı boğası borsalardan ne bekliyor?
19 Eylül 2024 - 15:27 borsagundem.com

Ünlü boğa piyasası yorumcusu Tom Lee S&P 500’ün on yıl içerisinde 3 kat yükseleceğini tahmin ediyor. Bu öngörünün ardında ise 4 önemli sebep bulunuyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en büyük boğa piyasası destekçilerinden biri olan Fundstrat’ın Yönetici Ortağı ve Araştırma Başkanı Tom Lee geçen ayın S&P 500’ün 2030’a kadar üç kat yükseleceğine dair iddialı bir tahminde bulunmuştu.

Lee Bloomberg’deki bir röportajında ABD borsalarının gösterge endeksinin on yılın sonuna kadar 15.000 puan seviyesinin üzerine çıkacağını söylemişti. Endeks eylül ortası itibariyle 5.635 puanda işlem görüyor.

Borsa uzmanı, “Eğer S&P 500 demografiyi takip normal bir döngü içerisindeyse on yılın sonunda potansiyel olarak 15.000 puanda olmalıdır. Bana göre daha uzun bir zaman dilimine geçtikçe muhtemelen bu seviyeye doğru ilerleyeceğimizi düşünüyorum” açıklamasında bulunmuştu.

Lee bu boğa piyasası öngörülerini uzun vadeli grafiklerle de destekledi. Insider’ın haberinde Lee’nin dikkat çektiği dört göstergeye işaret ediliyor:

1. Y kuşağının yükselişi geliyor

Şu anda ortalama yaşı 31 civarında olan ve 2,5 milyar insandan oluşan Y kuşağı 30-50 yaş arasındaki en önemli yıllarına girmeye başlıyor.

Lee Y kuşağının bu yaş aralığına gelmesiyle daha fazla kredi kullanacağını, daha fazla ciddi kararlar alacağını söyledi. Borsa uzmanı Y kuşağının bu hamlelerle küresel ekonomi için daha fazla güç sağlayacağına dikkat çekiyor.

2. Borsalar ve demografi zirve yapacak

Nüfusun çoğunluğunun 50 yaş sınırına yaklaştığı dönemlerde hisse senetleri piyasaları da pik yapma eğilimi gösterir. Zira bu yaş aralığındaki bireyler emekliliğe yaklaştığında genellikle daha az para harcama eğilimindedir.

Örnek vermek gerekirse 1930’da borsalar zirve noktasına ulaştığında hisse senetleri de uzun yıllar süren bir ayı piyasasına girmişti. Benzeri bir şekilde 1974’e gidildiğinde de borsaların %35’lik acı verici bir borsa düzeltmesiyle karşı karşıya kaldığı görülüyor.

Baby boomer neslinin en iyi dönemdeki zirve ise çok yıllı bir ayı piyasasının hisse senetlerini vurmasından bir yıl öncesi olan 1999 yılındaydı.

Lee ortalama bir Y kuşağı üyesinin 2038 yılına kadar zirve yıllarına ulaşacağını ve borsaların bugün ile söz konusu tarih arasına kadar bol miktarda yükseliş yaşayacağını öngörüyor.

3. Teknoloji küresel istihdam kıtlığını azaltacak

Wall Street boğasına göre dünya artan bir işgücü kıtlığıyla uğraşırken önümüzdeki yıllarda teknolojiye yapılan harcamalar da patlayacak.

Lee, "Küresel dijital işgücünü sağlayan yapay zeka sayesinde ABD teknoloji şirketleri için gerçekten büyük bir fırsatımız var. Zira küresel çapta bir işgücü kıtlığı var. Dolayısıyla bu iki güç, neredeyse on yıllık olağanüstü iyi hisse senedi getirilerinin gücü için birleşiyor” açıklamasında bulundu.

Borsa uzmanı, “Bana kalırsa ABD teknoloji ürünlerine çok fazla dolar harcanacak. Zira dünya bu on yılın sonunda 80 milyon işçi açığı bekliyor. Kabaca 3 trilyon dolarlık işçi maaşı silikon vadisine gidecek. Bu da ABD'li teknoloji ve yapay zeka tedarikçilerinin 3 trilyon dolarlık bir gelir çalıştırma oranına sahip olacağı anlamına geliyor” açıklamasında bulundu.

4. Para ABD teknoloji hisselerine akacak

Tom Lee’ye göre daha fazla sayıda şirket küresel işgücü kıtlığını gidermek için teknolojiye trilyonlarca dolar harcayacak. Bunun sonucunda ise ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’ün %50’sini teknoloji şirketleri oluşturacak.

Mevcut tabloda teknoloji şirketleri endeksin %30’unu oluşturuyor.

Borsa uzmanı, “Eğer ABD şirketleri bu hızda bilançolarını yükseltmeye devam ederse ABD borsalarının FK oranı da yükselecektir. ABD’ye yönelik sermaye akışı gerçekleşecek. Dünyanın başka neresinde en iyi ve en önemli teknoloji şirketlerini bulabilirsiniz ki. Temelde hepsi Amerika’da” açıklamasında bulundu.

FED’in 50 baz puanlık faiz indirimi ‘şahin’ bir hamle mi?FED’in 50 baz puanlık faiz indirimi ‘şahin’ bir hamle mi?

 

UBS'ten 'hisse senedi' analiziUBS'ten 'hisse senedi' analizi

 

Teknoloji hisselerindeki çöküş Wall Street rallisini durduramadıTeknoloji hisselerindeki çöküş Wall Street rallisini durduramadı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)