E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street'in en zor günü---

Wall Street'in en zor günü

Wall Street'in en zor günü
04 Eylül 2020 - 14:32 borsagundem.com

S&P 500 endeksi perşembe günü %3,5 düşüş yaşayarak, 11 Haziran tarihinden bu yana en büyük günlük düşüşünü gerçekleştirdi. Büyük teknoloji hisselerinin düşüşte payı büyük

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500 endeksi, 11 Haziran tarihinden bu yana perşembe günü en zor gününü yaşadı. Endeks, %3,5 oranında düşüş gösterdi ve son dönemdeki piyasa rallisini yukarı taşıyan büyük teknoloji hisseleri bu durumdan sorumlu tuttu.

Borsaların yeni bir günlük rekor kırmasından hemen bir gün sonra, Apple hisseleri %8 oranında düşerek, mart ayından bu yana en büyük düşüşünü yaşadı. Amazon neredeyse %5, Microsoft %6’dan yüksek ve Alphabet (Google) %5 oranında değer kaybetti.

Baird’in Yatırım Stratejisti William Delwiche, hisse fiyatlarının artışında yatırımcıların, korona virüs pandemisinin ekonomik tehditlerinin devam etmesine rağmen benimsediği iyimser tutumunun etkin rol oynadığını söyledi.

Yüksek işsizlik verilerinin devam ediyor olması ve kurumsal kar beklentilerinin zayıf olmasına rağmen, çarşamba günü borsalarda yükseliş devam etti ve teknoloji hisselerinin yoğunlukta olduğu Nasdaq endeksi de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak S&P 500’ü yakaladı.

Delwich’e göre, “Piyasalar kendilerini aştı ve ekonominin gerçekliğinin ötesine geçti, ve bence piyasalardaki düşüş bu tutumun bir yansıması.”

Perşembe günü borsalar açılış zilinden itibaren düşüş gösterdi. Büyüklükleri itibarıyla endekste önemli bir yer tutan teknoloji şirketlerindeki dalgalanma, tüm endeksi aşağı çekti. Hafif bir düşüş olarak başlayan bu durum, hisselerin yukarı yönlü hareketine destek olan spekülasyon ve opsiyon ticaretinin kısmi etkisiyle, hızlandı.

Piyasalar kapandığında, bir haftalık kazanca karşılık değerde para kaybedilmişti. Yatırımcılar teknoloji şirketleriyle ilgili iyimser tahminlerde bulunuyorlardı. Bu şirketlerin pazar payı ve çevirimiçi iş modellerinin evden çalışma uygulamalarıyla fayda gördüğüne dair bir inanç vardı. Perşembe günü yaşanan sarsıntıdan önce Amazon bu yıl %90’dan fazla, Apple %80’in üzerinde, Microsoft ve Facebook neredeyse %50 ve Alphabet (Google) %30 yükseliş göstermişti.

Yeni yatırımcıların bu kazançlara dahil olma isteği, perşembe günü yaşanan düşüşte etkili oldu. Teknoloji hisselerindeki kazançlara dahil olma isteğiyle piyasalar, milyonlarca yeni küçük yatırımcı çekti.

Analistlere göre perşembe günü piyasalara akın eden aracıların, satışlarda etkili olmuş olabileceğini söylüyor. StoneX’in ABD Başkanı Yousef Abbasi, “Bence bugün teknoloji hisseleri için, bu dinamiğin devrede olduğunu görüyoruz, aracılar tarafından takip edilen bir satış furyası var” dedi.

Teknoloji hisseleri mart ayının sonlarından beri piyasaların iyileşmesinde önemli bir rol oynadı. O zamandan bu yana, S&P 500 endeksi %50’den fazla artış gösterdi ve şubat ve mart aylarınının, 11 yıllık boğa piyasasına son veren %34’lük kaotik kayıp günlerini telafi etti.

Geçtiğimiz aylarda, borsa rallisi hızla ilerledi ve yatırımcılar ekonomideki canlanma belirtilerine odaklanırken büyüdü. Bu durumda kurumsal karların beklenenden daha iyi gelmesi ve Fed’in devam eden desteği de etkili oldu. Aynı zamanda ABD Meclisi’nin ve Beyaz Saray’ın iş birliği yaparak, küçük işletmelere ve hanelere para akışı sağlayacak, yeni bir teşvik paketi açıklamasında bulunmasına dair beklentiler de katkıda bulundu. Bununla beraber birçok analist, borsalardaki kazançların giderek gerçeklikten uzaklaştığı konusunda uyarılarda bulundu.

Sonuç olarak kurumsal karlar ve ekonomik büyümede beklenen olmadı ve Washington’un politika yapıcıları yeni bir teşvik paketi üzerinde anlaşma sağlama konusunda başarı gösteremedi.

2020’nin ikinci yarısındaki şirket karlarına ilişkin raporlar sağlam olsa da, S&P 500 endeksindeki şirketlerin karlarının bu yıl %20 oranında azalma göstermesi bekleniyor. Güncel ekonomik gelişmeler de pandemiyle ilişkili karantina önemlerinin istihdam piyasası için ortadan kalkması güç sorunlar oluşturduğunu gösterdi. Bu da tüketici merkezli Amerikan ekonomisi için kilit konulardan biriydi. İstihdam piyasasına ilişkin yeni bir rapor bugün yayınlanacak ve bu konuda ek bilgi sağlayacak.

İkinci bir ekonomik teşvik paketine yönelik beklentiler, bu endişeleri arka plana itti. Ancak yeni bir teşvik paketiyle ilgili mutabakata varılması oldukça zor görünüyor. Beyaz Saray ve meclisteki demokratlar arasında yürütülen müzakereler, haftalardır durma noktasında.

S&P 500 endeksi bu yıl neredeyse %7’lik bir yükseliş gösterdi ancak, belirsizliğin baki kalması bu kazançları, birkaç hafta öncesine kıyasla etkiye daha açık bir hale getiriyor.

Brown Brothers Harriman’ın Baş Yatırım Stratejisti Scott Clemons, “bu sonbahar yatırımcıları endişelendirecek konular uzun bir liste oluşturuyor. Hileli bir seçimden, ikinci dalga korona virüs vakalarını tetiklemeden okulların açılabilmesine ve daha büyük ekonomik zayıflamaya birçok konu var” dedi.

Wall Street’te büyük çöküş başladı mı?

 

Wall Street’te kâbus ayı başladı

 

Wall Street’te küçük yatırımcıyı bekleyen büyük tehlike

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HÜLYA KOBALT04 Eylül 2020 16:47

    Bence korkmayın bunlar sağlıklı düzeltmeler olup, yükselişler kaldığı yerden devam edecektir.bu ay sonuna endeks 1400 olur yılsonu  5 $ olur.