E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in felaket tellalı: ABD borsası yüzde 70 düşecek---

Wall Street’in felaket tellalı: ABD borsası yüzde 70 düşecek

Wall Street’in felaket tellalı: ABD borsası yüzde 70 düşecek
25 Haziran 2024 - 15:42 borsagundem.com

Başarılı ayı piyasası tahminleriyle tanınan John Hussman, ABD borsalarının zirveye ulaştığını ve uyarı işaretlerinin borsalarda bir çöküşü gösterdiğini söyledi

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü borsa uzmanı John Hussman pazartesi günü paylaştığı bir yazıda ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500’ün spekülatif zirveye ulaştığı uyarısında bulundu. Hussman bundan sonraki süreçte piyasa çöküşünün muhtemel olduğunu belirtiyor.

Insider’ın haberine göre karamsar piyasa yorumlarıyla tanınan Hussman S&P 500 için düzeltme beklentisini ikiye katladı ve endeksin %50 ila %70 oranında düşebileceğini söyledi. Yatırım firması Hussman Investment Trust’ın başkanı yakından izledikleri uyarı işaretlerinin defalarca kırmızı alarm verdiğini belirtiyor.

Borsa uzmanı örnek olarak negatif piyasa liderliğinin beş yılın en yüksek seviyesinde olduğunu, hisse senetlerinin yeni zirvelere ulaşmak yerine daha hızlı bir şekilde yeni diplere ulaştığını söyledi.

Hussman, “Bu göstergeyi tek başına piyasa koşulları için faydalı ancak yetersiz olarak görürüm. Ancak çok geniş kapsamlı spekülatif uyarılarla birlikte bu bardağı taşıran son damlalardan biri” ifadelerine yer verdi.

Cuma günü itibariyle sözü geçen “uyarı sendromları” 2000, 2007, 2018’in sonları ve 2020’nin başlarını geçmiş durumda. Söz konusu yıllar aynı zamanda piyasa çöküşleriyle de tanınıyor.

Hussman, “Bu sendromlar arasında büyülü bir şey yok. Ancak düzinelercesi aynı anda devre ye girdiğinde dikkat kesiliyoruz” dedi.

Göstergeler tek başına bile kısa vadede borsalardaki tehlikeyi vurgulamak için yeterli olsa da yerel piyasa verileri de uyarı işaretleri gönderiyor. Hisse senetlerinin fiyatlandırılmalarındaki mevcut aşırılıkları borsalar için uzun vadeli risklerin söz konusu olduğunu gösteriyor.

Hussman en güvenilir göstergesinin (piyasadaki finansal olmayan sermaye miktarının brüt kurumsal değere oranı) Dow Jones Endeksi’nde zirveden dibe %89 oranında çöktüğünü ve bu oranın 1929’daki seviyeleri bile aştığını söyledi.

Borsa uzmanı, “Piyasa zirvelerini ve diplerini gerçek zamanlı olarak belirlemenin genellikle mümkün olduğunu düşünmüyorum. Ancak tarihte spekülatif bir zirveye veya sermayenin riskten büyük oranda kaçışına işaret eden ani bir tufanın gözlemlendiğinde olağandışı noktalar var” açıklamasında bulundu.

Hussman S&P 500’ün daha yüksek seviyelere minimal düzeyde çıkabileceğini, öngördüğü düzeltme sürecinin hemen olmayacağını belirtiyor. Bu arada Wall Street’teki birçok boğa piyasası yatırımcısı ise ralli öngörülerini koruyor ve endeksin yıl boyunca 5.000 sınırının üzerinde kalacağını tahmin ediyor.

Hussman’ın tahminleri ne kadar başarılı?

Bir ayı piyasası yatırımcısı olan Hussman %60’ı aşan düşüş öngörüleri ve 10 yıl boyunca borsaların negatif getiri sağlayacağı gibi tahminleriyle defalarca manşetlere çıktı. Borsalar çoğunlukla yükselişteyken kıyamet günü çağrılarında ısrar etti.

Ancak Hussman’ın tahminlerini tamamen reddetmeden önce geçmişte yaptığı doğru öngörülere de dikkat etmek gerekiyor:

Hussman Mart 2000'de teknoloji hisselerinin %83 düşeceğini tahmin etti. Ardından teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 Endeksi 2000'den 2002'ye kadar olan bir dönemde "inanılmaz derecede kesin" bir biçimde %83 düşüş gösterdi.

2000 yılında borsa uzmanı S&P 500'ün sonraki on yıl içinde negatif toplam getiri sağlayacağını öngördü ve bu gerçekten de yaşandı.

Hussman Nisan 2007'de S&P 500'ün %40 düşeceğini tahmin etti. Endeks 2007'den 2009'a kadar olan çöküşte %55 düşüş gösterdi.

Tüm bu başarılı tahminlere rağmen Hussman’ın son zamanlardaki tahminleri genellikle başarısız oldu. Borsa uzmanının yönettiği Stratejik Büyüme Fonu Aralık 2010’dan nisan ayına kadar %50’den fazla değer kaybetti. Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre aynı dönemde S&P 500 Endeksi’ninse önemli ölçüde yükseldiği görülüyor.

Milyarderler neden enerji hissesi alıyor?

 

Larry Summers: Fed ve yatırımcılar enflasyon öngörülerinde yanılıyor

 

Nvidia rallisi dotcom balonuna mı dönüşüyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gılları şifa saçan yobaz beçet 26 Haziran 2024 13:13

    nah düşer bu sersem herif ne anlar.bunlardan çok piyasada amerika dünya devi .