E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in gündemi Netflix ve ekonomi---

Wall Street’in gündemi Netflix ve ekonomi

Wall Street’in gündemi Netflix ve ekonomi
14 Ekim 2024 - 11:29 borsagundem.com

ABD’nin ekonomi gündemi hafta içerisinde açıklanacak perakande satış verilerine kilitlendi. Yatırımcılarsa bu yıl hisse senetlerinde %50’lik bir ralliyle tüm zamanların zirvesine yaklaşan Netflix’in bilançosunu bekliyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street endeksleri banka bilançolarının sindirildiği ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) kasım ayı toplantısında ne yapacağının tartışıldığı bir haftayı daha rekor seviyelerde kapattı. Geçtiğimiz hafta boyunca ABD borsalarının üç büyük endeksi de %1’in üzerinde yükseldi. Dow Jones ve S&P 500 cuma gününü tüm zamanların zirvesinde bitirdi. Ekonomi gündeminde ise beklentilerin çok ötesine gelen güçlü eylül ayı istihdam raporu vardı.

Yatırımcılar bu hafta açıklanacak perakende satış verileri üzerinden ekonominin yeniden hızlanıp hızlanmadığına dair işaretleri izleyecek. Şirketler tarafında ise Bank of America, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi büyük bankaların yanı sıra United Airlines ve Netflix’in bilançoları yatırımcıların gündeminde olacak.

Kasım ayında faiz indirimi olmayacak mı?

FED’in kasım toplantısında faiz oranlarını daha fazla düşürmeyeceğine dair spekülasyonlar artıyor. ABD işsizlik rakamlarındaki düşüş ve yılın en yüksek aylık istihdam rakamlarından birini içeren eylül ayı istihdam raporu, istihdam piyasasının hızla kötüleştiğine dair korkuları hafifletmeye yardımcı oldu.

Perşembe günü açıklanan ABD Tüketici Fiyat Endeksi raporu, çekirdek fiyatların beklenenden daha fazla arttığını gösterdi. Cuma günü açıklanan Üretici Fiyat Endeksi de benzeri bir hikaye anlattı ve çekirdek fiyatların %2,6 beklentisine karşın %2,8 yükseldiğini gösterdi. Piyasa çevrelerinde bu verilerin ardından FED’in kasım ayı toplantısında politika faizlerini sabit tutabileceği konuşuluyor.

YahooFinance’in haberine göre Yardeni Research Baş Borsa Stratejisti Eric Wallerstein konuyla ilgili açıklamasında, “Enflasyon bu kadar dramatik bir şekilde %2'ye yaklaşmadığı ve işgücü piyasasında ortaya çıkan bir kriz olmadığı sürece, ki bunu öngörmüyorum, FED’e bu yıl daha fazla indirim yapması için sebep veren bir şey olacağını düşünmüyorum” ifadelerine yer verdi.

Cuma günü itibariyle CME FedWatch göstergesi FED’in kasım ayında bir faiz indirimi gerçekleştirmeme olasılığını %18 olarak görüyor. Bu oran bir hafta öncesinde ise %3’teydi.

Perakende satış verileri neden önemli?

Beklenenden daha güçlü ekonomik veriler FED’in bu yıl daha fazla faiz indirmeyeceği beklentisinin yönlendirilmesine sebep oldu. Yatırımcılar perşembe günü açıklanacak eylül ayı perakende satış raporunda da ekonominin durumuna dair yeni ipuçları edinecek.

Ekonomistler eylül ayında ABD’deki perakende satışların bir önceki aya göre %0,2 artmasını bekliyor. Perakende satışlar ağustos ayında ekonomistlerin öngördüğü düşüşlere meydan okuyarak %0,1 yükselmişti.

Jefferies Baş Ekonomisti Thomas Simons ve ekibi cuma günü paylaştıkları bir notta, "Ekonomik veri setlerindeki değişkenliğin arttığı ve tüketicilerin durumuna ilişkin incelemelerin yoğunlaştığı bir dönemde özellikle perakende satış verileri piyasalar için önemli bir veri olacaktır. Şunu belirtmek gerekir ki, beklentilerin (yukarı ya da aşağı yönlü) karşılanamamasına çok fazla anlam yüklememek gerekir. Zira perakende satışlar, harcamayı büyük oranda mal ağırlıklı ölçer, hizmet üzerinden değil. Ayrıca ölçüm nominal terimlerle yapılır. Zayıflık, yalnızca mal fiyatlarında devam eden dezenflasyondan veya deflasyondan kaynaklanıyor olabilir” açıklamasında bulundu.

Spot ışıkları Netflix’in üzerinde

Bilanço sezonunu başlatan büyük bankalar Wall Street'in testini önemli ölçüde geçti. Yatırımcıların odağında, Morgan Stanley, Goldman Sachs ve Bank of America'dan gelecek bilançoların yanı sıra perşembe günü kapanışın ardından Netflix bilançosu da yer alıyor.

Dijital yayın platformunun hisseleri bu yıl yaklaşık %50 değer kazandı ve tüm zamanların zirvesine yaklaştı. Wall Street çevreleri Netflix’in 9,77 milyar doların üzerinde gelir ve 5,16 dolar hisse başı kazanç bildirmesini bekliyor. Bu da bir önceki yıla göre yaklaşık %40’lık bir bilanço artışı anlamına gelecek.

 

Ancak Wall Street, Netflix’in devasa rallisini sürdürüp sürdüremeyeceğini yoğun bir şekilde tartışıyor. Citi Analisti Jason Bazinet, yakın vadede Netflix'in ABD'de daha fazla fiyat artırımı duyurmasının hisse senedi için bir katalizör olabileceğine inanıyor.

Bazinet, "Netflix'in ABD'de fiyat artışı duyurusuyla birlikte hisse senetlerinde daha yüksek seviyelerde işlem görmesini bekliyoruz. Ancak yatırımcıların 2025'te hisse başına 25 dolar kazanç beklentilerinin suya düştüğünü göz önünde bulundurarak hisselerin önünde sonunda daha düşük seviyelerde işlem görmesini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Küresel elektrik ihtiyacında 'nükleerin' payı artıyorKüresel elektrik ihtiyacında 'nükleerin' payı artıyor

 

Goldman Sachs, Çin için büyüme tahminini yükselttiGoldman Sachs, Çin için büyüme tahminini yükseltti

 

İki yıldır devam eden boğa piyasasını bundan sonra ne bekliyor?İki yıldır devam eden boğa piyasasını bundan sonra ne bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)