E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in kurtlarından borsalarda çöküş uyarısı---

Wall Street’in kurtlarından borsalarda çöküş uyarısı

Wall Street’in kurtlarından borsalarda çöküş uyarısı
18 Eylül 2023 - 11:30 borsagundem.com

Yılın ilk yarısında güçlü bir yükseliş trendi yakalayan Amerikan borsaları bu rallinin devamını getiremeyecek gibi görünüyor. Insider’ın haberinde Wall Street’in tanınmış figürlerinden bazılarının piyasa yorumlarına yer verildi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar 2023 yılının son çeyreğine yaklaşırken Wall Street’te Amerikan ekonomine dair endişeler de yeniden yükseliyor. Yatırımcılarsa portföylerinde daha savunmacı bir bakış açısı tercih eder hale geldi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları yılın ilk yarısında yapay zeka teknoloji etrafında oluşan yatırımcı heyecanıyla birlikte yükselişe geçmişti. Bu oldukça yeni teknolojinin şirketlerin üretkenliğini ve bilançolarını artırması bekleniyordu.

Ancak son dönemde yüksek faiz oranlarıyla artan tüketici kredilerinin bir araya gelmesi hisse senetleri ve ekonominin geneli için zayıf bir tablonun oluşabileceği beklentilerini beraberinde getirdi.
ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi bu yıl ilk defa iki ay boyunca düşüş gösterecek gibi görünüyor.

Insider’ın haberine göre borsalara dair daha temkinli bir yaklaşımı benimseyenler arasında JPMorgan ve Bank of America gibi Wall Street bankaları da yer alıyor. 2000 ve 2008’deki borsa çöküşlerini tahmin eden ünlü ayı piyasası yatırımcısı John Hussman gibi Wall Street’in önemli isimleri de hisse senetleri için zorlu dönemlerin yaklaştığı konusunda uyardı ve yatırımcıları ‘kemerlerini bağlamaya’ çağırdı. Haberde borsalara dair beklentilerini düşüren altı üst düzey yoruma dikkat çekildi:

JPMorgan

Wall Street’in varlıkları bakımından en büyük bankası olan JPMorgan’ın stratejistleri ABD borsalarının aşırı iyimser bir piyasa durumunu fiyatlandırdığı konusunda uyardı.

Bankanın son araştırma notunda, “ABD bilançoları daralıyor. Aşırı kısıtlayıcı para politikası, artan sermaye maliyetleri, aşırı gevşek maliye politikasının tekrarlanması, tüketici tasarruflarının ve hane halkı likiditesinin aşınması ve resesyon riskinin artması, yaşlanan istihdam döngüsü de göze alındığında gelecek yıl için konsensüs tahminlerin fazla iyimser olduğu görünüyor. Bu sebeple bir savunmacı model portföyümüzde kalıyoruz ve hisse senetlerinde ve kredilerde ağırlığımızı azaltırken, nakit ve emtialarda ağırlığımızı artırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Bank of America Merrill Lynch

BofA stratejistleri de Amerikan ekonomisindeki zayıflığı gösteren işaretlere dikkat çekti. Stratejistler ekonomideki bu zayıflığa piyasaların gösterdiği olumlu reaksiyonu da tartışmaya açtı.

Bankanın strateji notunda, “Son zamanlarda yatırımcılar ekonominin zayıfladığını gösteren verilere olumlu tepki veriyor. Bu ‘kötü haber iyi haberdir’ dinamiğinin merkezinde, zayıflayan bir ekonominin enflasyonun yavaşlamasına yol açacağı inancı var. Bu da daha az kısıtlayıcı merkez bankası politikası ve daha düşük faiz oranları ile karşılanacak. Bize göreyse, bu eğilim sonsuza dek sürmeyecek. Önümüzdeki birkaç ay içinde gelişebilecek ve ekonomik verilerin yorumlanma şeklini değiştirebilecek, yıl boyunca oluşan piyasaların dengesini bozarak potansiyel olarak piyasa dalgalanmasına katkıda bulunabilecek bir dizi senaryo görüyoruz” denildi.

BofA stratejistleri, “Temel beklentimiz, dalgalı, zor durumdaki bir piyasa ortamının yılın geri kalanında da devam etmesidir. Bu çerçevede yatırım perspektifinde varlık sınıfları arasında çeşitlendirmeyi vurgulayan disiplinli bir yaklaşımı desteklemeye devam ediyoruz” tavsiyesinde bulundu.


Hussman Investment Trust Başkanı John Hussman

Ayı piyasası yorumlarıyla bilinen ünlü yatırımcı John Hussman X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı son paylaşımda, “Eğer resesyon dördüncü çeyrekte başlayacaksa şimdiden kemerleri bağlamak gerekir. Gerçek zamanlı olarak tahmin etmek imkansız. Ancak piyasalardaki en kötü konum resesyondan iki ay önce başlar 4 ay sonrasına kadar devam eder” açıklamasında bulundu.

Citadel CEO’su Ken Griffin

Milyarder hedge fonu yöneticisi Ken Griffin CNBC’deki açıklamasında “Bu rallinin devam edip edemeyeceği konusunda bir miktar endişeliyim” dedi.

Griffin, “Açık bir şekilde bu rallinin en büyük taşıyıcılarından birisi üretken yapay zeka etrafında oluşan yatırımcı heyecanıydı ve birçok büyük teknoloji hissesi de bu sayede desteklenmişti. Bu rallinin temelleri olduğuna inanmak istiyorum. Ancak rallinin yedinci veya sekizinci şansı içerisinde oluğumuzdan korkuyorum” uyarısında bulundu.

Morgan Stanley Hisse Senetleri Başkanı Mike Wilson

Wall Street bankasının ünlü borsa uzmanı Wilson, ““Önümüzde duran bilanço düzeninin bugün sahip olduğumuz hisse değerlemeleri ile birleştiği göz önüne alınırsa, S&P 500 Endeksi’nin bugünkü risk getiri oranı hayatım boyunca gördüğüm en kötü seviyelerden birinde olduğunu söyleyebilirim” dedi.

Wilson, “Her tarafta çatlaklar oluşuyor. Bu sorunlar her yerde ve bu yüzden insanlar bir avuç hisse senedi etrafında sıkışıyor” açıklamasında bulundu.

Kıdemli yatırımcı Jeremy Grantham

Varlık yönetimi firması GMO’nun kurucu ortağı olan ünlü borsa uzmanı Jeremy Grantham geçen hafta yaptığı bir açıklamada, “Bir düzine dev Amerikan hisse senedi, yapay zekanın arkasında bir cehennem rallisi yaşadı ve bu kesinlikle oyunun bittiği izlenimini yarattı Sorun şu ki, fiyatlar inanılmaz derecede yüksek ve temelde ekonomi çözülmeye başlıyor. Yani bu sahte bir yükseliş, ama cehennem gibi bir sahte yükseliş” uyarısında bulundu.

Amerikan borsaları bir rüzgarda yıkılabilir

 

Hedge fonlar petrolde yükseliş öngörüyor

 

Ünlü milyarder Ray Dali o şirketleri işaret etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tabii ki18 Eylül 2023 22:10

    Korku yaratacak güzel bir yazı.... Panik satışları bazılarına fayda sağlayacak

  • AHMET ÖZBIR18 Eylül 2023 17:19

    BİZİM BORSAYA ASLA VE ASLA BİR ŞEY OLMAZ.ÇÜNKÜ BİR DÜNYA LİDERİ RTE VE BAHÇELİ BAŞIMIZDA OLDUKCA DÜŞÜŞLERE İZİN VERMEZLER

  • Mucise Reis : )18 Eylül 2023 16:53

    Her gün dua ediyorum ki borsalar çöksün.Çünkü tüm hisse senetlirimi satıp nakitte beklemekteyim.