E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te boğa piyasası sona mı erdi?---

Wall Street’te boğa piyasası sona mı erdi?

Wall Street’te boğa piyasası sona mı erdi?
08 Nisan 2024 - 16:18 borsagundem.com

2024’e hızlı bir giriş yapan ABD hisse senetleri için yılı geri kalanına dair beklentiler pek iyimser değil. Wall Street’in 15 önemli kurumunun analistleri önümüzdeki 9 ay boyunca %2’lik düşüş bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2023 yılında kaydedilen etkileyici yükselişin ardından 2024’e de harika bir başlangıç yaptı. ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 ilk çeyrekte %10 yükseldi ve 2019’dan bu yana en iyi ilk çeyrek performansını gerçekleştirdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi de çeyrek boyunca %9’luk yükseliş gösterdi.

Hisse senetleri 2023’ün son iyi ayındaki pozitif momentumu korudu. Yapay zeka teknoloji devrimi ve güçlü bilanço raporları da ralliyi destekledi. ABD Merkez Bankası (FED) bu yıl içerisinde üç kez faiz indirimi yapılacağına dair beklentilerini korudu. Bu da Amerikan para politikalarının serbestleşeceğine ve hisse senetlerinin tahvillere kıyasla daha cazip hale geleceğine işaretti.

Ancak Motley Fool’un haberine göre Wall Street bu rallinin devam edeceğinden artık eskisi kadar emin değil. Wall Street’in 15 önemli kurumunun fiyat hedefi S&P 500’ün yılı sadece 5.062 puanı işaret ediyor. Bu aynı zamanda endeksin 4 Nisan’daki kapanışına göre %2’lik bir düşüş anlamına geliyor. Söz konusu 15 analistten yedisi S&P 500’ün bu seviyeden de düşeceğini öngörüyor. Endekse dair fiyat hedefleri JPMorgan’ın 4.200 puanlık hedefinden Oppenheimer’ın 5.500 puan hedefine kadar oldukça geniş bir perspektifte.

Diğer bir deyişle borsalarda birkaç aydır devam eden rallinin en azından analistlerin bir kısmına göre sona ermesi bekleniyor.

Haberde Wall Street’e dair bu zayıf performans beklentilerinin nedenlerine de yer veriliyor:

Hisse senetleri aşırı değerlendi

Birçok Wall Street analisti ‘Muhteşem Yedili’ hisseleriyle yönlendirilen borsa rallisinin yorulduğunu düşünüyor.

JPMorgan Varlık Yönetimi Birimi CEO'su George Gatch, ‘Muhteşem Yedili’ hisselerinin fiyat-bilanço (F/K) oranının mart ortasında 30 civarında ve genel endeksin 23,3’te olduğunu hatırlattı. Tarihsel göstergelere göre hisse senetlerinin F/K ortalaması olan 15,7. Diğer bir deyişle hisse senetlerinin F/K oranları ortalamaların oldukça üzerinde.

En iyi hisse senetleri de alışılmadık derecede yüksek değerlemelerle işlem görüyor. Örneğin Microsoft, 38'lik bir F/K oranıyla işlem görüyor. Bu değerlemede, hisse senedine dair yüksek beklentilere de sebep olacaktır. Bilanço verileri bu beklentileri karşılamazsa Hisse senetlerinin düşmesi de kaçınılmaz. Benzer şekilde, hisse senedindeki herhangi bir yükselişin, birden fazla genişlemeden ziyade artan bilançolardan gelmesi muhtemeldir.

Apple, Nvidia ve Amazon gibi diğer en iyi hisse senetleri de pahalı görünüyor. Yani beklentileri karşılayamazlarsa düşecekler.

Faiz indirimleri gelmeyebilir

Hisse senetleri için boğa piyasası senaryosunun önemli bir kısmı düşmesi beklenen faiz oranlarına dayanıyor. FED yönetimi mart ayındaki son toplantısında da üç faiz indirimi öngörmeyi sürdürdü ve FED Başkanı Jerome Powell da bu tahmine bağlı kaldı.

Ancak enflasyon FED’in hedefinin üzerinde kalmaya devam ediyor. İstihdam piyasası da gücünü koruyor. FED’in genellikle zayıflayan bir ekonomi söz konusu olduğunda ekonomiyi desteklemek için faiz indirimi yoluna gittiği hesaba katıldığında uzmanlar faiz indirimlerinin geleceği konusunda her geçen gün daha şüpheci hale geldi.

Faiz indirimleri gerçekleşmezse veya üç faiz indiriminden daha az olursa yatırımcılar beklentilerini düzenledikçe hisse senetleri de düşebilir.

Jeopolitik belirsizlikler

Jeopolitik belirsizliğin bir risk olmadığı bir dönem hiçbir zaman olmadı. Ancak mevcut dönem dünya çapında normalden daha fazla belirsizliği içeriyor. Ukrayna’da ve Filistin’de devam eden savaş sona erme belirtileri göstermiyor. Çin ile ABD arasındaki gerginlik de her geçen gün artıyor. Bu arada dünyanın geri kalan kısmı ise pandemi sonrası enflasyon ve yaşam maliyetleri krizinden kurtulmaya çalışıyor. ABD’deki başkanlık seçimleri de bu yıl için önemli gündem başlıklarından birisi.

Söz konusu olaylardan herhangi birisi mevcut boğa piyasasını rayından çıkarma potansiyeline sahip. Ayrıca bu tür belirsizlikler FED’in politika faizlerini indirmesini de engelleyebilir.

Hisse senetleri için satış zamanı mı?

Portföyler üzerinde herhangi bir hamle yapmadan önce analistlerin fiyat hedeflerinin çoğunun borsaların yükselmeye devam etmesi halinde yükseleceğini hatırlamak gerekiyor. Üstelik JPMorgan gibi bazı kurumların analizleri 2024 yılı başlamadan önce yapılmıştı.

Analizlerin görece eski tarihli olması güncel kalmadıkları anlamına gelmez ancak son piyasa performansları ve piyasa koşulları da bu analizlerden okunamaz.

Mevcut seviyelerden %2’lik bir düşüş tahminler doğru çıksa bile paniğe kapılmak için yeterli değil. Zira aynı konsensüs tahminlere göre endeks yıl boyunca yaklaşık %6 oranında yükselecek.

Wall Street analistleri yıl başladığından beri boğa piyasasının gerisinde kaldı. Analistlerin çoğu ekonomide resesyonun yaşanacağına dair isabetsiz tahminlerde bulunuyordu.

Wall Street tahminlerinin beklentilerin altında kaldığı fikri de göz önünde bulundurmaya değer. Dolayısıyla yatırımcıların kendi kararlarını vermesi gerekiyor. Motley Fool haberine göre Wall Street düşüş eğilimi gösteriyor diye hisse senetlerinizi satmanız için hiçbir neden yok.

Ünlü ekonomist uyardı: Dow Jones ‘gizli’ ayı piyasasında

 

Yatırımcıların asıl korkusu jeopolitik riskler

 

Wall Street’in gündemi enflasyon ve bilançolar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)