E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te ‘Büyük Rotasyon’ 3 değişkene bağlı---

Wall Street’te ‘Büyük Rotasyon’ 3 değişkene bağlı

Wall Street’te ‘Büyük Rotasyon’ 3 değişkene bağlı
25 Temmuz 2024 - 17:07 borsagundem.com

ABD’de büyük sermayeli teknoloji hisselerinin satışı ve yatırımcıların küçük sermayeli değer hisselerine dönüşü uzmanlara göre 3 kritik gündem maddesiyle yakından ilişkili

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

‘Büyük Rotasyon’ ABD borsalarını adeta altüst etti. Yatırımcılarsa bu trendin ne kadar sağlam olduğunu ve büyük teknoloji hisselerinin ani bir geri dönüş yapıp yapmayacağını tartışıyor.

Wall Street endeksleri Nvidia ve büyük sermayeli hisse senetlerinin geri çekilmesinin ardından bu ayın başından itibaren düşüşe geçti. Küçük sermayeli, faiz oranlarına duyarlı ve değerinin altındaki hisse senetlerinde ise aynı dönemde daha yüksek performans gösterdi. Russell 2000, S&P Mid Cap ve Dow Jones endeksleri S&P 500 ve Nasdaq’a göre daha pozitif bir ay geçiriyor. Bu da yatırımcıların söz konusu piyasa hareketlerini ‘Büyük Rotasyon’ olarak adlandırmasına yardımcı oluyor.

MarketWatch’un haberine göre borsa uzmanları rotasyon ticaretinden yararlananların elde ettikleri kazancı koruyup koruyamayacağını ve hatta daha fazla getiri elde edip etmeyeceğini 3 konu başlığına göre değerlendiriyor.

FED’in faiz indirimleri

Yaz aylarına girilirken piyasa liderliği konusunda bir değişim olgunlaşmış gibi görünüyordu. Büyük teknoloji hisseleri ve büyük sermayeli şirketlerin hisseleri aşırı pahalı hale gelmişti ve küçük ve orta ölçekli sermayesi olan, değerinin altındaki şirketlerin hisseleri ise ucuz konumdaydı.

Ancak Glenmede’in Yatırım Stratejisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mike Reynolds’a göre bu rotasyon için bir katalizöre ihtiyaç vardı. Yatırımcıların aradığı bu kıvılcım 11 Temmuz’da yayınlanan haziran ayı ABD TÜFE raporunun ardından ABD Merkez Bankası (FED) yönetiminin yıl içinde yapılacağı öngörülen faiz indirimi sayısına dair beklentileri artırmasıyla geldi.

CME Group verilerine göre yatırımcılar artık Ağustos 2025’e kadar altı kez faiz indirimi yapılacağı senaryosuna güçlü bir ihtimal veriyor.

FED’in gerçekten bu kadar fazla sayıda faiz indirimine gidip gitmeyeceği yıl sonuna kadar küçük sermayeli şirketlerin hisse senetleri için oldukça kritik. Ancak konu sadece FED’in faiz indirimi sayısı ile değil aynı zamanda neden faiz indirimi yapacağı ile de alakalı.

Reynolds, “FED’in faiz indiriminin gerekçesi önemli. FED ekonomide zayıflık gördükleri ve uyum sağlamaları gerektiğini düşündükleri için faiz indirimi yapıyorsa, küçük sermayeli şirketler ekonomik açıdan daha hassas görünen şirketler olacaktır” uyarısında bulundu.

 

Bilançolar

Küçük sermayeli şirketler, özellikle de S&P Small Cap 600 Endeksinde yer alan daha yüksek kalitedeki şirketler için bilanço büyümesi konusunda beklentiler artıyor.

Bank of America Kürese Araştırmalar Birimi’ne göre bu endeksteki hisse senetlerinin yıllık bilanço artış hızı bu yılın sonlarında büyük sermayeli şirketleri geride bırakmaya başlayacak. Bu eğilimin 2025 yılına kadar devam etmesi bekleniyor. Bilançolarda iyimserlik olmadan küçük sermayeli şirketlerin mevcut ivmelerini koruması pek mümkün görünmüyor.

Servet danışmanlığı firması Comerica’nın Baş Yatırım Sorumlusu John Lynch, “Bu piyasanın gerçek anlamda bir geç döngü haricinde başka bir tablo sergileyebilmesi için ekonomik döngüyle ilişkili, değerinin altında ve küçük sermayeli şirketlerin bilançolarında genişleme olduğunu gerçekten görmemiz gerekir” dedi.

Ancak önümüzdeki süreçte rotasyon ticareti için birçok şey ters gidebilir. Muhteşem Yedili hisseleri ve teknolojiyle alakalı hisseler son bilançolarıyla yatırımcıları etkilemeyi başarırsa yatırımcılar dev sermayeli teknoloji şirketlerine geri dönebilir. Öte yandan Wall Street analistlerinin yüksek sınır olarak belirlediği seviyenin karşılanmaması satışları daha da kötüleştirebilir.

UBS Küresel Servet Yönetimi Amerika Kıtası Varlık Tahsisi Başkanı Jason Draho, “Teknoloji şirketlerinin bilançoları yatırımcıların ümitlerini yenilemek için yeterli olacak mı? Yatırımcılar rakamların nasıl değiştiğini ve şirketlerin beklentilere kıyasla nasıl performans gösterdiğini izleyecekler” dedi.

Trump ticareti

Rotasyondan yararlanan birçok hisse senedi de ‘Trump ticareti’nden etkilendi. Stratejistler, ABD’de gelecekteki olası bir Trump yönetimi politikalarının daha küçük, daha yerel odaklı şirketleri destekleyeceğini düşünüyor.

Aynı zamanda, Comerica'dan Lynch'e göre, Trump'ın Tayvan ve büyük teknoloji şirketleri hakkındaki agresif söylemi, korumacı ticaret gündemiyle de birleştiğinde, yapay zeka patlamasından yararlanan hisse senetlerinin çoğuna daha fazla zarar verebilir.

Reynolds yeni Demokrat adayın hâlâ belirsizliğini korumasının da başka bir belirsizlik katmanı eklediğini söyledi.

Nihayetinde ABD Kongresi’nin kontrolü Cumhuriyetçilerin eline geçebilir. NorthEnd Private Wealth’in Baş Yatırım Sorumlusu Alex McGrath’a göre Beyaz Saray ve Kongre’nin bölünmesi statükoyu destekleyecek ve piyasalar için en iyi senaryoyu oluşturacak. McGrath ABD seçimlerinin piyasalar için en önemli X faktörü olduğunu söylüyor.

Wall Street’teki geri çekilme alım fırsatı mı?Wall Street’teki geri çekilme alım fırsatı mı?

 

Bank of America borsa rallisi öngörüsünde ısrarcıBank of America borsa rallisi öngörüsünde ısrarcı

 

‘Muhteşem Yedili’ düzeltme bölgesinde‘Muhteşem Yedili’ düzeltme bölgesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)