E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te FED rallisi: Yatırımcıları neler bekliyor?---

Wall Street’te FED rallisi: Yatırımcıları neler bekliyor?

Wall Street’te FED rallisi: Yatırımcıları neler bekliyor?
27 Ağustos 2024 - 11:09 borsagundem.com

Ağustos ayına kâbus gibi bir ortamda başlayan ABD borsaları FED’in faiz indiriminin yaklaştığı sinyalleriyle birlikte tekrar yükselişe geçti. Yatırımcılar yapay zeka rallisinin yeniden yükselişe geçip geçmeyeceğini tartışıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar oldukça dalgalı bir ağustos ayı geçiriyor. Ayın başında Japonya’nın gösterge endeksi Nikkei 225’in rekor düşüşü, yen taşıma ticaretinin (carry trade) çözülmesi ve zayıf ABD istihdam verilerinin dünyanın en büyük ekonomisinde resesyon endişelerine yol açması bugünkünden çok farklı bir piyasa ortamına sebep olmuştu. ABD hisse senetleri sert düşüşlere maruz kalmış büyük teknoloji devlerinin hisseleri ise zayıf bilanço raporlarıyla düşüşe geçmişti.

Sadece birkaç hafta sonrasına bakıldığında ise ABD’nin üç büyük endeksinin de toparlandığı hatta ayı yükselişle bitime yolunda oldukları görülüyor. Yatırımcıların yeniden iyimserlik kazanmasında ise zayıflayan ABD enflasyonu ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) nihayet önümüzdeki ay politika faizlerini indireceğine dair güçlü mesajlar etkili oluyor.

FED Başkanı Jerome Powell cuma günü Jackson Hole’de yaptığı açıklamada para politikasının gevşetilmesi için “zamanın geldiğini” açıkladı. Powell aynı zamanda FED’in işsizlikte ciddi bir artış olamadan enflasyonun düşmesi anlamına gelen yumuşak iniş hedefine ulaşılabileceğini de söyledi.

CNN Business’ın haberine göre servet yönetimi firması Northern Trust’ın Baş Yatırım Sorumlusu Katie Nixon, cuma günü paylaştığı notta bu senaryonun ekonomiyi, piyasayı ve ABD şirketlerini aynı noktada birleştirdiğine dikkat çekiyor.

Yatırımcılar şimdiyse çarşamba günü açıklanacak Nvidia bilançosuna dikkatlerini çevirdi. Çip üreticisinin hisseleri pazartesi günü %2,3 değer kaybetti. Ancak yatırımcılar yapay zeka rallisine ve bu teknolojiyi mümkün kılan şirketlere para yatırmaya devam ediyor. Nvidia hisseleri bu yılın başından itibaren %155 değer kazandı.

FactSet tahminlerine göre Nvidia’nın ikinci çeyrekte 28,7 milyar dolar gelir ve 15 milyar dolar kâr raporlaması öngörülüyor. Wall Street’i kasıp kavuran yapay zeka çılgınlığının en büyük şirketlerinden biri olan çip üreticisi son çeyreklerde analistlerin tahminlerini önemli ölçüde aşmıştı. Wall Street yatırımcıları çip üreticileri arasında özellikle Nvidia’yı tercih ediyor. Bunun sebebi ise firmanın ürettiği çiplerin ChatGPT gibi yapay zeka algoritmalarını desteklen üretken yapay zeka uygulamalarını ihtiyaçları olan işlemci gücünü sağlaması.

Ancak yatırımcılar, son haftalarda teknoloji devlerinin gelişen sektöre yönlendirdiği milyarlarca doların getiri sağlayıp sağlayamayacağı konusunda şüpheci hale geldi. Yapay zekanın gerçekten devrim niteliğinde verimlilik kazanımlarına yol açıp açmayacağı veya sadece bir nakit tahliye kanalı olduğunu kanıtlayıp kanıtlamayacağı konusundaki sorularla uğraşmak zorunda kaldılar.

Wall Street, 6 Ağustos'ta bir federal yargıcının Google'ın (GOOGL) arama motoru işletmesinin ABD anti tröst yasasını ihlal ettiğine karar vermesinin ardından daha da sarsıldı. Google'ın internet aramalarındaki hakimiyetini tehdit eden karar, her biri kendi alanlarında çok büyük ve baskın hale geldikleri şikayetleriyle boğuşan diğer büyük teknoloji şirketleri için de kötü haber niteliğinde.

Bazı analistler, büyüme için harcadıkları göz kamaştırıcı meblağlara rağmen büyük teknoloji şirketlerinin finansal temellerinin güçlü kaldığını söylüyor: Apple, Google, Microsoft, Meta ve Amazon, sadece son çeyrekte 94 milyar dolardan fazla kâr elde etti.

Wall Street, cuma günü açıklanacak olan temmuz ayı bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksini (PCE) de izleyecek. Enflasyon son aylarda düşüş eğilimi gösterdi ve FED bu ay maksimum istihdamı korumaya öncelik verdiğini belirtti. Yine de yatırımcılar, enflasyonun düşüş eğilimini doğrulamak için FED’in favori enflasyon göstergesini dikkatle takip ediyor. Yatırımcılar ayrıca bu hafta içinde açıklanacak olan emlak piyasası, ikinci çeyrek gayri safi yurtiçi hasıla verileri ve tüketici güveni gibi ekonomik göstergeleri de yakından izliyor.

Fed'in kararları altını etkiliyor: İşte fiyatlarFed'in kararları altını etkiliyor: İşte fiyatlar

 

Küresel piyasalarda teknoloji hisselerindeki değer kaybı öne çıkıyorKüresel piyasalarda teknoloji hisselerindeki değer kaybı öne çıkıyor

 

Powell kapıyı açık bıraktıPowell kapıyı açık bıraktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)