E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te ‘felaket’ hisseleri neden yükseldi?---

Wall Street’te ‘felaket’ hisseleri neden yükseldi?

Wall Street’te ‘felaket’ hisseleri neden yükseldi?
21 Ağustos 2024 - 12:06 borsagundem.com

Wall Street yatırımcıları borsalarda bir fırtınanın yaklaşmakta olduğuna inandığında genellikle portföylerini savunacak hisselere kaçarlar. Söz konusu hisseler son dönemde yeniden yükselişe geçti

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Portföy savunma odaklı hisseler yeniden yükselişe geçti. Tüketici ürünleri ve kamu hizmetler gibi sektörleri barındıran bu alandaki yükselişler normal şartlarda yatırımcıları endişelendiğini işaret eder. Ancak MarketWatch’un haberine göre bu hisselerdeki son yükselişler bir felaketin yaklaşmakta olduğunu göstermiyor.

Borsa araştırma firması DataTrek’in kurucusu Nicholas Colas S&P 500 Endeksi’ndeki son satışların ve ‘V’ şeklinde toparlanmanın karamsar yatırımcılarda resesyon beklentilerini artırdığına dikkat çekti.

Borsa stratejistleri bu ayın başlarında hisse senetlerindeki sert düşüşe katkıda bulunan resesyon endişeleri için ABD’de hayal kırıklığı yaratan bir dizi ekonomik veriyi sebep olarak gösterdi.

Ancak Colas salı günü yaptığı açıklamada, portföy savunma hisse senetlerinin son zamanlarda neden bu kadar iyi performans gösterdiğine dair daha makul bir açıklama olduğunu belirtiyor. Colas bunun ekonomiyle veya gelecekte meydana gelebilecek daha büyük piyasa çöküşü beklentileriyle hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. Borsa uzmanı bu hisselerdeki son yükselişin yatırımcıların olası bir resesyon karşısında güvenli limanlara çekilme arayışıyla ilgili olmadığını yükselişlerin daha çok para politikalarından kaynaklandığını öngörüyor.

Politika faizleri düştüğünde faizler konusunda daha hassas olan hisse senetleri yükselme eğilimi gösterir. Bu tür hisselere yüksek temettü ödeyen portföy savunma alanındaki şirketler de dahildir. ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelecek ay politika faizlerini düşürmesi bekleniyor. Dolayısıyla yatırımcıların bu hisse senetlerinde yükseliş görmesi de Colas’a göre bir sürpriz değil.

Borsa uzmanı, geçen ay daha iyi performans gösteren faiz oranlarına duyarlı tek alanın portföy savunma sektörleri olmadığına dikkat çekti. Gayrimenkul ve finans hisseleri de aynı dönemde yüksek performans gösterdi. Colas, bunun yakın zamanda borsalarda bir çöküş yaşanacağı ile ilgili endişeleri azaltmaya yardımcı olduğunu söyledi.

Colas, gayrimenkul ve finans hisse senetlerinin faiz oranlarına duyarlı olmasına rağmen, aynı zamanda son derece döngüsel olduklarını, yani temel ekonomideki değişimlere karşı özellikle hassas olduklarını hatırlattı. Diğer bir deyişle yatırımcılar ekonominin resesyona gireceğinden korkuyor olsalardı, muhtemelen bu sektörler de o kadar iyi durumda olmazlardı.

Colas, “Finans hisseleri olağanüstü temettü getirileri sunmaz. Ancak düşen varlık fiyatlarından, sermaye piyasası faaliyetlerinden ve kredi kayıplarından çok fazla etkilenirler. Bu grup ralli yaptığına göre yatırımcıların gelecekteki ekonomik büyüme konusunda hala rahat hissettiğini biliyoruz” açıklamasında bulundu.

Portföy savunma hisseleri daha iyi performans gösterdiğinde yatırımcılar gerginleşir. Zira söz konusu şirketler resesyon dönemlerinde ve hisse senetleri için zor zamanlarda sağladıkları temettü getirileri sayesinde borsalara liderlik etme gibi bir üne sahiptir. Bu hisselerin yükselişi normal şartlarda borsaların daha fazla düşeceğini gösterir. Ancak Colas bu sefer panik yapmak için bir sebep olmadığını belirtiyor.

Borsalar başkanlık seçiminin en volatil dönemine giriyorBorsalar başkanlık seçiminin en volatil dönemine giriyor

 

Küresel piyasalar Powell öncesi temkinli seyrediyorKüresel piyasalar Powell öncesi temkinli seyrediyor

 

Şahinliğe devamŞahinliğe devam

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)