E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te güç dengeleri değişiyor---

Wall Street’te güç dengeleri değişiyor

Wall Street’te güç dengeleri değişiyor
29 Ocak 2021 - 11:06 borsagundem.com

GameStop çılgınlığı, Wall Street’te değişen güç dengelerini gösterdi

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Reddit ve Discord gibi internet platformlarında yer alan amatör yatırımcılar, bir arada hareket ederek hamlelerinin etkisini yoğunlaştırıyor, sağladıkları getirilerle övünüyor ve hisselere akın ediyor. Wall Street’te güç dengeleri değişiyor. Bireysel yatırımcılar, en azından şimdik büyük getiri sağlıyor.

Bir zamanlar sonu geldiği düşünülen GameStop, AMC Entertainment ve BlackBerry gibi şirketlerin hisselerinde görülen şaşırtıcı ralli, serbest fon yatırımcıları ve amatör bireysel yatırımcılar arasındaki doğal dengeyi tersine çevirdi. Bireysel yatırımcılar sağladıkları kazançların mutluluğunu yaşarken, uzman yatırımcılar kayıplarının yasını tutuyor.

Şirketlerin verilerini değerlendirmek gibi geleneksel stratejiler, momentum karşısında güç kaybediyor. Milyarlar kaybeden profesyonel yatırımcılar ve sosyal medyada onlarla alay eden bireysel yatırımcılar arasında bir savaş ortaya çıkıyor. Aynı zamanda bu aktivite çılgınlığı, düzenleyicilerin ve hukukçuların endişelerini yükselttiği gibi, ABD Başkanı Joe Biden ve ekibinin de dikkatini çekiyor.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da dahil olmak üzere, ekonomi ekibinin durumu izlediğini söyledi.

Borsalara yeni giren yatırımcılar Reddit, Discord, Facebook ve Twitter gibi platformlarda toplanıyor. Birbirlerini hisselere yönelmeye teşvik eden yatırımcılar, sağladıkları getirilerle övünüyor ve zaman zaman sosyal medyada yer alan bazı grupların hisse fiyatlarını etkilemek için komplo kurduğundan şikayet eden profesyonel yatırımcıların kayıplarının artması için bir araya geliyor.

Citron Research’ten Andrew Left, “böye bir kült olabileceğinin farkında değildim” dedi. Sosyal medyadaki yatırımcıların özellikle hedef aldığı isimlerden biri olan Left, “bu sadece hızla zengin olma planı” ifadesini kullandı. GameStop, AMC ve BlackBerry’nin Ocak ayının başından bu yana sosyal medyada yüz binlerce kez geçti ve şirketlerin hisseleri ABD piyasalarının en çok işlem gören hisseleri arasına girdi.

Bu şirketlerin hisselerine yapılan yatırımların dev getiriler sağlamış olması, varlık yöneticilerinin hisselerin düşeceği yönündeki tahminlerini rafa kaldırmasına neden oldu ve böylelikle ralli hız kazandı. Kısa pozisyonlar alan ayı piyasası taraftarı yatırımcılar, S3 Partners’ın verilerine göre bu yıl yalnızca GameStop nedeniyle 23,6 milyar dolar kayıp yaşadı. Kayıplar Çarşamba günü, %135’le hissenin tarihindeki en sert yükselişinin gerçekleşerek fiyatın 347,51 dolara yükselmesiyle derinleşti.

Çarşamba günü GameStop hisseleri 380 dolar seviyesine ulaşarak, video oyun perakendecisinin piyasa değerini 26,5 milyar dolara yükseltti. Bu rakam ise havayolu devi Delta Air Lines’ın piyasa değerinin de üzerine çıktı.

36 yaşındaki Noah Williams, geçtiğimiz iki haftada GameStop opsiyon pozisyonlarının neticesinde 150,000 dolara yakın getiri elde ettiğini söyledi. Böylelikle Williams, ödeyemediği 43,000 dolarlık öğrenim kredisi borcunu kapatabildi. Williams şimdi GameStop’un 1,100 adet hissesine sahip ve sonbahar aylarında, hisse fiyatları 16 dolar seviyesindeyken alıp yaptığını söylüyor. O dönemden bu yana, GameStop’dan elde ettiği karlarla hisse almaya devam etti.

Williams, “bence buradaki ana fikir, temel verilerin küçük yatırımcılar için geçerli olmaması” dedi. Açıklamasının devamında, “her şey algıyla ilgili. Tesla’nın piyasa değerinin yükselmesinin tek nedeni insanların bu şirkete inanıyor olmaları” ifadesini kullandı. Amatör yatırımcı son dönemde LinkedIn profilini güncelleyerek mesleğine “açığa satış sıkışması astronotu” ifadesini ekledi ve Reddit’in popüler WallStreetBets forumuna göndermede bulundu.

Williams, GameStop’un hisse fiyatları 1,000 dolar seviyesine ulaşana kadar hisselerini satmayı düşünmediğini söyledi. 

Hisse işlemlerine akın eden bireysel yatırımcılar, Fidelity Investments ve Vanguard Group gibi online borsa platformlarında bazı teknik sorunlarla karşılaştı. Charles Schwab, TD Ameritrade ve Robinhood gibi bazı platformlar da GameStop ve AMC hisselerinin alımı için marj gerekliliklerini yükseltti. Bu tür hamleler ise genellikle bir menkul kıymet için volatilite ya da riskte değişiklik olduğunda yapılıyor.

GameStop ve AMC hisselerindeki sert yükseliş, borsaların genelinde görece bir sükunetin hakim olduğu bir dönemde gerçekleşti. S&P 500 bu hafta %2,4 düşüş gösterirken GameStop ve AMC hisseleri sırasıyla %435 ve %467 yükseliş gösterdi. AMC son birkaç seansta tüm piyasaların en çok işlem gören hissesi olarak Apple’ı geride bıraktı. GameStop ve AMC’ye yönelik spekülatif opsiyon işlemleri ise tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.

Borsada açığa satışçıların kaybı 70 milyar doları aştı

 

'GameStop dalgası büyüyebilir' korkusu

 

Aracı kurum hisse alımını sınırlandırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bennn29 Ocak 2021 13:10

    Darisi bizim borsaya kahrolsun aciga satanlar ve shortcular hisse fiyatlarini duaurup baskasinin elindeki kagitlara sulananlar

  • fatih kanlı29 Ocak 2021 11:33

    her zaman küçük yatırımcı kaybediyordu biraz da büyükler kaybetsin umarım kısa sürede tüm dünya ya yayılır bu akım ve piyasayı yasalar çerçevesinde bozanların hepsi terste kalıp zarar ederler TÜrkiye deb direk 4 firma sayabilirim paraları çok olduğu için gün içinde milyonlar satıp 8 kademe aşağıdan açığı kapatıp insanları stop ettirip paralarını alan !!! bu akım yayılırsa herkes ayağını denk alması gerektiğini bilir