E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te kâbus seansı---

Wall Street’te kâbus seansı

Wall Street’te kâbus seansı
06 Mayıs 2022 - 12:23 borsagundem.com

ABD’de geçtiğimiz gün hisse senetleri ve tahvillerde aynı anda sert düşüşler kaydedildi. Uzmanlar yatırımcıların ‘kapitülasyon ticaretine’ başladığını belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street borsalarında teknoloji endeksi Nasdaq geçtiğimiz gün Temmuz 2020’den bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Çarşamba günkü ralli de göz önünde bulundurulduğunda endeks pandeminin başından bu yana en büyük U dönüşünü gerçekleştirmiş oldu.

ABD’nin en büyük teknoloji şirketlerini bünyesinde bulunduran endeks Perşembe günü seansında %5 düştü. Çarşamba günkü ralli ve Perşembe günkü geri çekilme, Mart 2020'den bu yana endeksteki en keskin dalgalanmaya işaret etti. Nasdaq, iki günlük işlem boyunca yüzde 8'in üzerinde dalgalanma gerçekleştirdi.

S&P 500 Endeksi de Perşembe günü %3,5 düştü. Endeksteki hisse senetlerinin yüzde 95’inden fazlası değer kaybetti.

Financial Times’ın haberine göre, Piper Sandler’ın Opsiyon Yatırımları Başkanı Danny Kirsch, “Bugün yalnızca kötü hissettiğimi hatırladığım ilk gün. İnsanlar bir süredir kötü hissediyorlardı fakat bu daha kapsayıcı ölçekteki bir kötü durum. Saklanacak hiçbir yer yoktu” dedi.

ABD borsalarında geçtiğimiz gün bütün büyük sektörler aşağı yönü işaret ediyordu. İhtiyari tüketici ürünleri sektörü ve teknoloji devleri ise en büyük kayıpları verdi. Kirsch, çıkışlardan etkilenen bazı fonların nakit toplamak için hisse sattığını da sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Çarşamba günü ABD Merkez Bankası (FED), yükselen enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faiz oranlarını yüzde 0,5 puan artırdı. Söz konusu hamle 2000'den bu yana en büyük faiz artışını ifade ediyor.

Çin'deki ekonomik yavaşlama ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin etkileri hakkındaki endişeler sebebiyle yatırımcıların küresel büyüme tahminlerini düşürmesi piyasaları bu yıl sert bir şekilde etkilendi. Hedge fonları ve diğer yatırımcıların pozisyonlarını düşürmesiyle bu yıl ABD borsasından 8 trilyon dolardan fazla değer silindi.

Seaport Global Holdings'in genel müdürü Tom di Galoma, Perşembe günkü keskin satışları "kapitülasyon ticareti" olarak nitelendirdi. Di Galoma, “Yol boyunca daha fazla sıkılaştırma var, bu yüzden hisse senetlerindeki düşüşü satın almak için hiçbir neden yok. Bu seviyelerde tahvil satın almak için de bir neden yok zira enflasyon hiçbir yere gitmiyor gibi görünüyor” dedi.

Geçtiğimiz gün Amerika'nın en büyük bazı kurumsal şirketlerindeki hisse düşüşleri dikkat çekici seviyedeydi. E-ticaret devi Amazon’un hisseleri %7,6, Elon Musk’ın elektrikli otomobil şirketi Tesla’nın hisseleri %8,3 ve teknoloji devi Apple’ın hisseleri %5,6 düştü. Bununla birlikte, düşüşlere ticaret aktivitesindeki bir artış eşlik etmedi. Bloomberg verilerine göre, Nasdaq'taki hacimler kabaca 100 günlük hareketli ortalamayla uyumluydu.

Perşembe günkü düşüşler, opsiyon ve vadeli işlemler piyasasında yapılan işlemlerle daha da kötüleşmiş olabilir. Cantor Fitzgerald’ın Türev Yatırımları Başkanı Matthew Tym bankaların ve brokerların hisselerdeki düşüş sırasında kendilerini korumak için birbirleriyle yarıştığını söyledi.

Tym açıklamasında, “10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerindeki hareketle, petrol ve döviz piyasasındaki hareketle satışa geçmiş olurduk. Ancak bu geçişin bu sabah kadar hızlı olacağını sanmıyorum. Peki dibi gördüğümüzü düşünüyor muyum? Kesinlikle hayır” ifadelerine yer verdi.

Perşembe günü boyunca ABD Hazinesi tahvillerinde de yoğun bir satış dalgası yaşandı. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %0,1 artarak %3,04’e ulaştı.

Küresel ekonomik stresin bir işareti olarak, İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü yaptığı açıklamada, yüksek enerji fiyatlarının enflasyonu yüzde 10'un üzerine çıkarmasıyla İngiltere'nin bu yıl resesyona gireceği konusunda uyardı.

Investec’in İngiltere Hisse Senetleri Strateji Başkanı Roger Lee İngiltere ekonomisine ilişkin, “Bu gerçekten tüm korkularımızın bir özetidir. Büyüme tahminleri düşürüldü, enflasyon beklentileri yükseltildi ve faiz oranları hala yükseliyor” açıklamasında bulundu.

Perşembe günü dolar diğer 6 büyük para birimi karşısında %0,9 yükseldi. Sterlin, dolar karşısında yüzde 2'den fazla değer kaybederek Haziran 2020'den bu yana en zayıf seviyesi olan 1,24 dolara geriledi.

ABD borsalarında saklanacak yer kalmadı

 

Stagflasyon korkusu ABD borsalarını vurdu

 

Çin yuanı ABD doları karşısında 1,5 yılın en düşük seviyesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)