E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te kâbus senaryosu: Kritik seviye yüzde 5---

Wall Street’te kâbus senaryosu: Kritik seviye yüzde 5

Wall Street’te kâbus senaryosu: Kritik seviye yüzde 5
03 Mayıs 2024 - 14:16 borsagundem.com

Wall Street yatırımcıları şubat ayından bu yana yükselişte olan Amerikan devlet tahvil faizlerine kilitlendi. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerinin %5’i aşması hisse senedi yatırımcıları için felaket senaryosu olarak görülüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri tırmanıyor. Barron’s’un haberine göre bu tırmanış devam ederse Amerikan borsaları için ciddi sonuçlar doğurabilir.

Amerikan devlet tahvili varlıklarının gösterge endeksi niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri için kilit getiri seviyesi %5. Wall Street borsalarının bu zirve yolculuğunu memnuniyetle karşılamayacağına ise kesin gözüyle bakılıyor.

10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %4,6’ya yakın işlem görüyor. Bu oran şubat ayı diplerine göre neredeyse 1 yüzdelik puan daha yüksek. Tahvil getirilerinin yükselmesi iki kritik göstergeyle ilişkili: Beklentilerin üzerindeki enflasyon verileri ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) kısa vadede politika faizlerini düşürmeyeceği beklentisi.

%4,6 ile %5’lik getiri arasındaki mesafe çarpıcı derecede yakın. Barron’s haberine göre Macro Risk Advisors Baş Teknik Stratejisti John Kolovos %4,7’nin üzerine çıkılması halinde dahi piyasalara zirve yürüyüşünün bitmediğine dair net bir sinyal gönderileceğini belirtiyor.

Nisan ayında getiriler kabaca %4,7 seviyesini iki kez geçti. Ardındansa çok fazla alıcının ortaya çıkmasıyla tahvilin fiyatı yükseldi ve getirileri anında düşürdü. Ancak bundan sonraki süreçte satış tarafındaki yatırımcılar yoğunlaşırsa getiriler daha da yükselebilir ve %5’lik mihenk taşına ulaşmak çok daha mümkün hale gelebilir.

Böyle bir ihtimal borsalar için büyük bir risk teşkil ediyor.

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 Cuma günkü sert yükselişinin arından rekor seviyesinin %3 aşağısında işlem görüyor. Amerikan borsaları geçen hafta haftalık bazda kaydettiği düşüşün ardından tekrar yükseliş havasında. Hisse senedi yatırımcıları şu an için sakin ve 10 yıllık tahvil getirilerinin %4,7 sınırını geçmezse düşebileceğini düşünüyorlar.

Ancak habere göre %4,7’nin üzerinde bir hareket Wall Street’in iyimser havasını yok edebilir ve hisse senetlerini düşüşe geçirebilir.

Daha yüksek tahvil getirileri tüketiciler ve işletmeler için borçlanma maliyetlerini artıracak ve harcamaları zorlaştıracaktır. Bunun sonucu olaraksa yavaş ekonomik büyüme beklentileri artabilir ve analist şirketleri şirketlerin bilanço beklentilerini düşürebilir.

Yüksek tahvil faizlerinin yol açacağı bir sorun da hisse senedi fiyatlamalarıyla ilgili.

Devlet tahvillerindeki yüksek faizler hisse senetlerinin aşırı değerlendiği konusunda endişeye kapılan yatırımcılar için cazip görünüyor.

S&P 500’deki hisse senetleri önümüzdeki 12 ay için analistlerin bilanço beklentilerinin yaklaşık 20 katında işlem görüyor. Bu da bir endeks yatırımına sahip olan yatırımcıların kabaca %5’lik getiri sağlayabileceği anlamına geliyor.

Hissedarlar borsalara yaptıkları yaptıklarında aldıkları riskin karşılığı olarak daha yüksek bir getiri oranı beklerler. Dolayısıyla görece daha risksiz bir yatırım olarak kabul edilen 10 yıllık tahvillerin getirilerindeki bu denli bir yükseliş borsalarda satış dalgalarını tetikleme potansiyeline de sahiptir.

S&P 500’ün son birkaç yıldaki hareketi ile tahvil getirileri arasındaki korelasyonu inceleyen Kolosov getirilerin %4,7’nin üzerine çıkması halinde endeksin yaklaşık 5.100 puan olan mevcut seviyesinden 4.800 puana düşmesi gerekeceğini söyledi. Stratejiste göre %5’in üzerinde bir tahvil faizi oranına ulaşılması halinde S&P 500 mevcut seviyesinden %12 düşerek yaklaşık 4.500 puana kadar gerileyebilir.

Mayıs’ta hangi varlık yüksek getiri sağlıyor?

 

Buffett’ı yenmenin altın yolu

 

Küresel hedge fonları Hong Kong hisselerini radarına aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)