E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te rekor kapanışların devamı gelecek mi?---

Wall Street’te rekor kapanışların devamı gelecek mi?

Wall Street’te rekor kapanışların devamı gelecek mi?
14 Ekim 2024 - 16:07 borsagundem.com

ABD borsalarında boğa piyasası tüm hızıyla devam ediyor. Uzmanlara göre ekonomik göstergeler rallinin devam edebilecek kadar güçlü olduğuna işaret ediyor.

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları geçtiğimiz haftayı rekor seviyelerde kapattı. Ancak The Street’in haberinde 2022’de 12 Ekim itibariyle sona eren altı günlü satış dalgası yaşandığı hatırlatılıyor.

Söz konusu dönemde S&P 500 Endeksi toplamda %5,64 oranında gerilemişti. Ancak endeks 3 Ocak 2022’den bu tarihe kadar %25’ten fazla düşmüştü. Düşüşlerin ana sebebi ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) enflasyonla mücadele etmek amacıyla politika faizlerini yükseltmesiydi.

FED’in faiz artışları Temmuz 2023’e kadar devam etti. Ancak ABD borsaları 12 Ekim’deki kapanışıyla dip noktasına ulaştı. Haberde düşüşlerin devam etmemesinin sebebi olarak büyük para yöneticilerinin faiz artışlarının sona ermiş olduğunu hissetmesini gösterdi.

S&P 500 Endeksi 2022’deki dip noktasından bu yana iki yılda %62,6 oranında yükseldi.

Cuma gününü zirvede kapatan S&P 500 ve Dow Jones endeksleri için bugünün sorusu ise rallinin ne kadar güçlü olduğu.

S&P 500 Endeksi geçen hafta ilk kez 5.800 seviyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirdi. Dow Jones Sanayi Endeksi 42.864 ile rekor kırdı. Endeks iki günde günlük 400 puandan fazla yükseldi. Nasdaq Bileşik Endeksi %1,1 arttı, ancak birkaç hisse senedinde kırılmalar görüldü.

Endeksler Orta Doğu’daki savaş atmosferine ve ABD’deki başkanlık seçimi gündemine rağmen üç hafta boyunca üst üste yükseldi. Birçok analist ve borsa uzmanı aşağıdaki nedenlere dikkat çekerek borsa rallinin daha uzun süre devam edebileceğini öngörüyor:

- FED faiz indirimlerini devam ettireceği konusunda söz verdi.

- 30 yıllık mortgage faizleri Ekim 2023’teki zirvesinde %8’in üzerine kadar çıkmıştı. Şimdi ise %6,6’da ve daha düşük bir seviyeye doğru gidebilir.

- Ekonomi birçok ekonomist ve bankacının bir yıl önce tahmin ettiği gibi resesyona girmedi.

- ABD Çalışma Bakanlığı’nın 4 Ekim’de yayınlanan istihdam raporuna göre ABD’deki işsizlik oranı %4,1’e geriledi.

Piyasalar dış kaynaklı risklerle yüzleşiyor

Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen piyasalar son birkaç haftadır giderek şiddetlenen dış kaynaklı endişeleri etkisi altında.

Orta Doğu’da gerilim yükseliyor. İsrail’in Lübnan’da Hizbullah’a yönelik saldırıları ve İran’ın İsrail’e füze saldırısı gerilimin daha geniş bir coğrafyaya yayıldığı endişelerini tetikliyor.

ABD’de seçim gerilimi gün geçtikçe artıyor. Kamala Harris ile Donald Trump arasındaki yarışta kimin önde olduğu belli değil. Ancak dezenformasyon had safhaya ulaştı. 5 Kasım’daki seçimlerden sonra hukuki mücadelelerin devam edeceği kesin gibi gözüküyor.

ABD’de Helene ve Milton kasırgaları Florida, Georgia, Güney Carolina ve Kuzey Carolina’da ağır hasarlara sebep oldu. Yeniden inşa süreci de zaman alacak. The Street haberinde bu toparlanmanın genel ABD ekonomisine destek olacağı öngörülüyor.

Yatırım uzmanları nereye odaklandı?

Yapay zeka teknolojisinin ortaya çıkması Nvidia ve diğer teknoloji şirketlerini ünlü hale getirmesiyle 2023'te teknoloji hisselerinde çılgın spekülasyonlara sebep oldu. Hisse senetleri 2023'te ve 2024'te tekrar sıçradı. Sonunda ise Nasdaq ve S&P 500 endeksleri aşırı pahalı hale geldi, piyasaların ne kadar hızlı hareket ettiğini ölçen göreceli güç endeksi (RSI) 80'lere kadar yükseldi. Büyük para yöneticileri de bu hisselerden çıktı.

RSI borsalar için önemli bir alım-satım sinyali olarak bilinir. Endeksin 75’in üzerine çıkması ve 80’lere ulaşması ölçülen hisse senedinin düşmek üzere olduğu anlamına gelir. 30’un altında ve 25’e kadar gerileyen bir hisse ise alım noktasındadır.

Nvidia'nın RSI değeri haziran ayında 81'i aştı ve hisse senedi ağustos ayına kadar %11'den fazla düştü. Diğer birçok hisse senedi de benzeri bir rotayı izledi.

Nvidia hisseleri özellikle de Nvidia CEO’su Jensen Huang'ın CNBC'ye şirketin yeni Blackwell grafik işleme birimine olan talebin "çılgınca" olduğunu söylemesinin ardından, temmuz ortasından bu yana %12 değer kazanarak yeniden yükseliyor. Ralli o kadar çılgınca ki Morgan Stanley Nvidia’nın dördüncü çeyrekte 450 bin Blackwell çipi teslim edebileceğini ve yaklaşık 10 milyar dolarlık satış yapabileceğini öne sürdü.

Ancak dikkat etmekte fayda var. Zira Nvidia’nın RSI oranı 68’e ulaştı. Bu çok yüksek bir seviye olmasa da hisse senedinin riskli noktalara yaklaştığını gösteriyor.

ABD Doları’nın küresel finans üzerindeki hakimiyeti azalıyorABD Doları’nın küresel finans üzerindeki hakimiyeti azalıyor

 

Wall Street’in gündemi Netflix ve ekonomiWall Street’in gündemi Netflix ve ekonomi

 

Küresel elektrik ihtiyacında 'nükleerin' payı artıyorKüresel elektrik ihtiyacında 'nükleerin' payı artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir dost 14 Ekim 2024 16:19

    Koton lilak durdurak bilmeden düşüyor , lilak fark atti koton a , ky direnişi devam ediyor demektir , arz edenlerde tüm sorumluluk haydutluk....,"" yönetici uyuyorrrrmmuuuuu...! "" tvnin ilk reklamlarindan.